Doğal Yollarla Dişler Nasıl Temizlenir

Dişlerinizi temiz tutmak hastalık ve enfeksiyonlardan kaçınmak, yiyecekleri çiğnemenize yardımcı olmak ve parlak, sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmanız için önemlidir. Düzenli temizlik yapılmadığında, bakteriler ağzınızda ve dişlerinizde birikerek diş eti hastalıkları ve diş çürükleri oluşmasına yol açabilecek plaklara neden olabilir. Marketlerde satılan diş temizleme ürünlerindeki yapay katkı maddelerinden endişeleniyorsanız, yalnız değilsiniz. Ticari, imal edilmiş, esasen doğal olmaya diş macunlarının rakipleri doğada bulunan ve tüketici kullanımı için üretilen bir bileşen olan florüre odaklanırlar. Neyse ki, bilinçli tüketiciler, florür esaslı çözeltiler kadar etkili olabilecek birkaç doğal ‘evde yapılabilen’ diş beyazlatma yöntemi keşfettiler. Basit bileşenleri karıştırarak evde diş macunu yapmayı ve alışkanlıklarınızı değiştirerek dişlerinizi yemek yerken temiz tutmayı öğrenebilirsiniz. 

Doğal Bileşenlerle Temizleme

1.Çilek püresi kullanın. Çilekteki malik asit, yüzey lekelerini ve plakasını temizlemeye yardımcı olan doğal bir emülgatördür. Kendi beyazlatıcı diş macununuzu yapmak için 2-3 çileği bir bardakta ezin ve dişlerinizi temizlemek için ½ çay kaşığı karbonat ekleyin. Bu macunu haftada birkaç kez kullanarak uzun vadede iyi sonuçlar alabilirsiniz. Çilekteki malik ve sitrik asit diş mineninizi yıpratabileceğinden bu tedaviyi florürlü diş macunu ile birlikte kullanın. Çileklerin dişlerinizle diş etiniz arasına sıkışabilecek küçük tohumları olduğundan bu işlemi yaptıktan sonra diş ipi kullanmaya özen gösterin.

2.Dişlerinizi beyazlatmak için muz kullanın. Potasyum, magnezyum ve manganez olgunlaşmış bir muzda bulunur. Bu üç vitamin, lekeleri çıkarmaya ve dişleri temizlemeye yardımcı olabilir. Muzu soyun, kabuğundan ufak bir parça alın ve her gün iki dakika dişlerinizin yüzeyine sürtün. Ardından dişlerinizi fırçalayın.

3.Elma sirkesi kullanın. Elma sirkesi doğal diş beyazlatma özelliğine sahip çok amaçlı bir ev ürünüdür. Sonuçlar anlık olmasa da, elma sirkesini karbonat ile birlikte kullanmak, yüzey lekelerini gidermeye ve dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olabilir. Kendi diş beyazlatıcınızı yapmak için, elma sirkesini ½ çay kaşığı karbonat ile karıştırın. Bu karışımı haftada birkaç kez kullanabilirsiniz. Ayrıca, elma sirkesini, günlük ağız bakım rutininizle birlikte, 30 ml sıvıyı ağzınızda 2-3 dakika ağzınızda çalkalayarak doğal bir gargara olarak da kullanabilirsiniz.

4.Hindistan cevizi yağı kullanın. Hindistan cevizi yağı, dişlerinizi temizlemeye, lekeleri azaltmaya ve  bakteriler nedeni ile oluşan boşluklara ve plağa karşı savaşmanıza yardımcı olan doğal bir emülgatördür. Beyazlatıcı macun ya da gargara olarak kullanmak için, az miktarda naneyi ya da nane yaprağını (yaklaşık 1-2 gram) 2-3 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırın. Nane yaprakları nefesinizi gün boyunca taze tutmaya yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı nazik ve aşındırıcı olmadığından, günlük olarak kullanılabilir ve hassas dişleri ve dişetleri olan insanlar için güvenlidir.

5.Deniz tuzu kullanın. Diş macunu kullanmak yerine diş fırçasını 1 çay kaşığı tuzu 30 ml sıvıda çözülerek yapılmış deniz tuzu karışımında 3-5 dakika bekletin ve dişlerinizi bununla fırçalayın. Tuz ağzınızın pH dengesini geçici olarak yükselterek, mikropların ve bakterilerin hayatta kalamayacağı bir alkalin ortam haline getirir. Yemekten sonra tuzlu su ile ağız çalkalamak ağız ve boğazı temiz tutmanıza, ağız yaralarını yatıştırıp iyileştirmeye yardımcı olabilir.

6.Nim çubuklarını çiğnemeyi deneyin. Nim dalları ve misvak çubukları birçok kültürde dişleri temizlemek için kullanılır. Kabuğun ucunu çiğnendikten sonra, dişleri normal şekilde fırçalamak için kullanılabilecek odun hamurundan elyaflı kılları ayırabilirsiniz. Ağaçları çiğnemek ve emmek aynı şekilde ağzı temizlemeye de yardımcı olur.

Kaynak

  • http://www.nyrnaturalnews.com/article/qa-whats-so-bad-about-fluoride/
  • http://www.peta.org/living/beauty/diy-tooth-whitener/
  • http://www.wikihow.com/Clean-Your-Teeth-Naturally

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir