Doğal Yollarla Metabolizma Hızı Nasıl Arttırılır

Metabolizma, vücudun kaloriyi enerjiye dönüştürme hızının belirlendiği biyolojik bir süreçtir. Hızlı metabolizma vücudun yağları hızlı yakmasıyken; düşük metabolizma vücudun yağları yavaş yakmasıdır. Hızlı metabolizmanın büyük ölçüde kilo kaybına sebep olduğuna ve yüksek vücut kitle endeksinin (VKİ) düşük metabolizmanın göstergesi olduğuna inanılmaktadır. Bunlar genel olarak doğru olsa da vücut hareket halinde değilken yağın yakılma hızını  (bazal metabolik oran veya BMO/BMR) belli bir seviyede tutarak az miktarda yağı daha hızlı yakabilirsiniz. Metabolizma hızını belirlemede genler, yaş ve cinsiyet etkili faktörler olsa da yapabileceğiniz birkaç şey metabolizmanızı iyi yönde etkileyebilir.

Sağlıklı Beslenerek Metabolizma Hızını Arttırmak

1İşlenmiş gıdalardan uzak durun. Tuz, şeker ve yağ ile paketlenmiş, besleyici özelliği olmayan ve vitamin içermeyen gıdalar işlenmiş gıdalardır. Bu gıdaların tadı güzeldir ancak metabolizmanızı hızınızı azaltırlar. Üstelik açlık hissi yaratarak daha fazla yemenize ve sonuç olarak da kilo alımına sebep olurlar. Tatlı yiyecekler, kola, cips, fast-food ve diğer işlenmiş gıdaları tüketmemeye özen gösterin.

  • Ara sıra bu tarz yiyeceklerden tüketebilirsiniz fakat sağlıklı, doğal ve organik olduğundan emin olmalısınız. Evde kurabiye, kek ve benzeri yiyecekleri yapmayı öğrenmek iyi bir fikir olabilir.

2Metabolizma hızınızı arttıracak gıdaları tercih edin. Besin değeri az ve işlenmiş gıdalar metabolizma hızınızı düşürürken sağlıklı yiyecekler bu hızı yükseltecektir. Sebze ve meyveler metabolizmayı hızlandıran yiyeceklerin başında gelir. Neredeyse bütün sebze ve meyveler bu görevi yerine getirecektir.

  • Ispanak, marul ve lahana gibi yapraklı gıdalar da tüketin. Elma, çilek ve ananas gibi lezzetli meyveler de işe yarayacaktır.
  • Salata veya meyve yemeyi sevmiyorsanız sote yapmayı, kuşkonmaz veya patlıcanı pişirerek tüketmeyi deneyin.
  • Sürekli hareket halindeyseniz meyve ve sebzeleri blenderdan geçirip sıvı bir püre haline getirerek tüketmeyi deneyin.

3Yiyeceklerinize baharat katın. Baharatlı yiyecekler metabolizmayı %8 oranında hızlandırır. Üstelik baharatlı gıda tükettiğinizde baharatsız gıda tüketiminize oranla daha uzun süre tok hissedersiniz. Patateslerinize kırmızı biber dökün veya sandviçlerinize acı sos ekleyin. Pizza veya makarnaya kurutulmuş kırmızı biber eklemek de iyi bir fikir olabilir.

  • Kırmızi biber klasik bir baharat olarak hemen hemen tüm yemeklerde tercih edilebilir.
  • Lahana, brokoli ve diğer sebzelerle birlikte acı sos kullanmayı deneyin.
  • Baharatları aşırıya kaçmadan kullanmalısınız, aksi takdirde ülser veya mide yanmasına sebep olabilir.

4Kilo verdiren diyetlerden sakının. Diyet denildiğinde genel olarak akla kilo vermek gelse de aslında kilo almak için de diyet programları hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Kilo verdiren diyetlerde günlük harcadığınız enerji miktarına oranla daha az kalori alırsınız. Vücut ihtiyacı olan kaloriyi alamadığında kalorilerin depo edildiği “kıtlık modu”na geçer. Günlük olarak 2,000 kalori tüketmeye özen gösterin.

  • Öğün atlamayın. Günde en az 3 öğün yiyin.
  • Öğünler arasında atıştırmalık gıdalar tüketin. Kepekli tost, elma veya bir dilim karpuz bu atıştırmalıklardan sayılabilir.

5Yeterince protein tüketin. Tavuk göğsü, kabuklu meyveler ve fasulye gibi protein kaynakları metabolizmayı hızlandırır. Proteinin sindirilmesi yağ, tuz ve şekerden daha zordur ve bu nedenle, vücudun bu besinleri yakabilmesi için daha çok çalışması gerekir. Enerji tüketimindeki bu yükseliş metabolizmayı hızlandıracaktır.

  • Tavuk veya hindi yemeyi seviyorsanız fırınlayın veya ızgara yapın. Kızartılmış tavuk veya diğer kızartılmış yiyecekler diyetinize fazladan kalori eklemek dışında bir yarar sağlamayacaktır.
  • Sosis, salam, pastırma veya fast-food tüketmemeye özen gösterin. Bu gıdalar kansere ve kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.
  • İşlenmiş peynir veya süt ürünleri tüketmeyin. Çok fazla tuz veya emülsiyon yapıcı (emülgatör) kullanılarak üretilmiş peynirler bu gıdalar arasında sayılabilir. Tortilla peyniri ve diğer sıvılaştırılmış peynirler tüketilmemelidir.

Kaynak:

  • http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/metabolism/faq-20058346
  • http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/tips-for-boosting-your-metabolism/
  • http://www.wikihow.com/Naturally-Increase-Metabolism

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir