Doğru Bir Diyet Nasıl Yapılır

Birçok diyet pazartesi sabahı başlayıp, akşamüzerine doğru sona eriyor. Oysa kişinin sağlık durumu, yaşam stili ve beslenme alışkanlıklarına uygun olarak, bir uzman tarafından denetlenen diyet programları kilo vermenin kalıcı olmasına yardım ediyor. Bunu yaşam tarzına dönüştürmek ise sağlıkli yaş almanın önündeki tüm engelleri kaldırıyor.

Adımlar

1Sağlık muayenesinden geçin. Her kişinin kalori ihtiyacı cinsiyete, yaşa, boya, ağırlığa göre değişiyor ve bu nedenle diyetin kişiye özel olması gerekiyor. Diyet yapacak kişi kendi fiziksel görünümünden memnun olmadığı gerekçesiyle diyet yapmaya karar verse de genel sağlık durumu, kan tahlilleri ve metabolik muayeneler ile diyet yapma durumu belirleniyor. Bunlara ek olarak kişinin sosyal hayatı ve mevcut beslenme alışkanlıkları da göz önünde bulundurularak kişiye özel bir diyet programı belirleniyor.

2Hedeflerinizi belirleyin. Doğru hedefler belirleyin. Herkes sıfır beden olmak zorunda değil. Ayrıca zayıf olmak demek, sağlıklı olmak anlamına gelmiyor. Mutlaka bir diyetisyene danışarak ideal kilonuzun ne olması gerektiğini ögrenerek diyete başlayın.

3Metabolizmanızı canlandırın. Metabolizmayı zinde tutmak için egzersiz en önemli faktörler arasında yer alıyor. Mümkünse herkesin haftanın her günü veya en azından çoğu günlerinde 30 dakikalık egzersiz yapması öneriliyor. Su tüketimi de doğru beslenmenin ve canlı bir metabolizmanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Su ile sıvı tüketimini karıştırmamak gerekiyor, doğru kilo vermek isteyen bir kişinin muhakkak su tüketmesi gerekiyor.

4Ara öğünleri atlamayın. Öğün aralarının uzamasıyla vücutta yağ birikimi, kan yağları(kolestrol) düzeyi ile kalp rahatsızlıkları ve diyabet riski de artıyor. Bu nedenle günde en az üç öğün beslenmek, ana öğünlere ek olarak doğru tercihlerle yapılan ara öğünlerin planlanması gerekiyor. Ara öğünler diyetinizde son derece önemli metabolizmayı hızlandırdığı gibi tokluk hissini de destekliyor.

5Besin seçimine dikkat edin. Beslenme düzeninde rafine edilmemiş ve işlem görmemiş yiyecekleri ön plana çıkarmak gerekiyor. Bu noktada en temel dikkat edilmesi gereken nokta, tam tahıllı besinler oluyor. Ekmeği yememek değil, doğru biçimde ve miktarda tüketmek önem taşıyor.En sağlıklı ekmek çeşitleri tam buğday veya tam çavdar. Makarna veya erişte seçerken durum buğdayından yapılmış olanların tercih edilmesi gerekiyor. Bulgur da tüketilmesi tavsiye edilen tahıllar arasında yer alıyor. Ayrıca besin öğeleri açısından zengin tam tahıllı öğünler tokluk hissini arttırıyor.

6Dengeli beslenin. Diyet yapıyor olmak demek sabah bir kibrit kutuau peynirle başlayan ve sonsuza uzanan bir listeye uymak demek değil. Diyet yaparken sağlıklı beslenmenin ön plana çıkarılması ve besin gruplarını zamanına, miktarına ve kalitesine dikkat ederek yemek gerekiyor.Tabağın dörtte birlik kısmında hayvansal kaynaklı proteinler(yumurta,et,balık vb), dörtte birinde karbonhidratlı besinler(ekmek,tahıl,bulgur vb.), dörtte birinde sebze ve meyveler, dörtte birinde ise süt ve süt ürünleri olması öneriliyor. Doğru besin gruplarınızı bildikten sonra yiyecek seçiminde özgürsünüz.

7Yağı gerektiğince tüketin.Diyet konusunda düşülen en büyük yanılgılardan biri de şühpesiz hiç yağsız beslenmeye odaklanmak. Yağı tamamen hayatınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Çünkü sağlık açısından çok önemli olan yağda eriyen vitaminlerin taşınmasını ve hormonların dengeye girmesini sağlıyor. Zeytinyağı, içeriğindeki zengin yağ asitleri sayesinde temel besin kaynağı olarak önem taşıyor. Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar da iyi birer yağ kaynağı. Yağlı besinlerin güçlü bir protein kaynağı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Eğer ağır geliyorsa, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ikiye bir oranında karıştırılarak da kullanılabilir.

8Şeker ve tuz tüketimini kısıtlayın. Yüzde 100 karbonhidrat olan şekerin herhangi bir besin değeri yok. Yiyeceğe dışarıdan şeker eklemek ise alınacak kaloriyi arttırmak anlamına geliyor. Tuza da şeker kadar dikkat etmek gerekiyor.

9Motivasyonunuzu yükseltin. Hayat toz pembe değil! Iyi günleriniz olduğu gibi kötü günleriniz de oluyor; anvak her koşulda kararlılığını sürdürmeniz gerekiyor. “Diyet yapıyorum” değil, “Hayatımın dengesini kuruyorum, sağlıklı besleniyorum, var olan risklerimi düzenliyorum, bonus olarak da kilo veriyorum” diyebilmelisiniz. Diyeti yaşamınızla örtüştürmek, eksikleri giderip yeni bir yaşam stiline yönelmek, beslenmeyi de bu düzende sürdürmek başarıyı getiriyor.

10Yemeğinizi sakin bir ortamda yiyin. Yapılan araştırmalar televizyon başında, özellikle de haber bülteni seyrederken besin alımının arttığını gösteriyor. Yüksek volümlü müzikler de aynı etkiyi yaratıyor. Dolayısıyla sakin bir ortamda ve başka bir şeyle uğraşılmadan yemek yenmesi önem taşıyor. Doyma sinyalinin mideye 20 dakika sonra gittiğini unutmayin!

Article Tags:
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir