Düşük Yapmayı Önlemek

Düşük, fetüste gerçekleşen kromozomal bir bozukluktan kaynaklanır ve her ne kadar ilaç alımıyla engellenmesi çok mümkün olmasa da, düşük yapma riskinizi azaltmak için başvuracağınız birçok yöntem ve alabileceğiniz önlemler bulunmakta. En basitinden sağlığınıza dikkat ederek ve iyi beslenip, yeterli egzersiz yapıp, uykunuzu düzenleyerek de hamilelik sürecinizin beklenen şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Hamileliğiniz esnasında düşük riskini azaltmak için aşağıda sıralanan adımları takip edin.

Bölüm1 : Hamile Kalmadan Önce

1Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırın. Tedavi edilmemiş ve cinsel yolla bulaşması mümkün olan hastalıklar bebeği kaybetme riskinizi de artıracaktır. Doktorunuza başvurarak frengi, bel soğukluğu, AIDS ve benzeri hastalıklar için test yaptırma talebinde bulunun.

2Aşı geçmişiniz hakkında bilgi sahibi olun. Bazı hastalıklar düşük yapma riskinizi artırabilir, aynı zamanda bu hastalıklar aşılama ile kolaylıkla engellenebilir. Aşılanma geçmişiniz hakkında kesin bilgi sahibi değilseniz, bir hastaneden aşı kartı başvurusu yapın.

  • Çocukluğunuzda belirli aşıları yaptırıp yaptırmadığınızı öğrenmek için birkaç kan testine ihtiyacınız olabilir.
  • Tekrar hamile kalmaya karar vermeden çnce gerekli aşıları yaptırmanız oldukça önemlidir.

3Bazı kronik rahatsızlıkların düşük riskini artırabileceğinin bilincinde olun. Tiroid, epilepsi, tüberküloz gibi hastalıklar düşük riskini artırabilir. Ancak bu hastalıklara sahip olsanız bile sağlıklı bir bebek doğurabilirsiniz. Ailenizdeki hastalık geçmişi ile ilgili doktorunuzu bilgilendirdiğinizden emin olun.

4Günde en az 600 miligram folik asit alın. Tekrar hamile kalma planları yapmadan yaklaşık bir iki ay önce folik asit alımına başlamanız gerekir. Folik asit alımı bebeğinizin rahatsızlıklarla doğmasını engellemeye yardımcı olacaktır.

5Kafein alımını sınırlayın. Hamile kalmaya çalışırken günde yaklaşık iki bardak kahveden fazlasını tüketmemeye çalışın. Kafein, hormon seviyenizi ve sağlığınızı olumsuz etkiler.

Bölüm2 : Hamilelik Sürecinde

1Hafif egzersizler yapın. Her gün belirli miktarda egzersiz yapmak hem siz hem de bebeğiniz için oldukça yararlı olacaktır ancak kendinizi çok fazla yormaktan kaçının. Ağır egzersizler vücut ısınızı yükseltip fetüse giden kan akışını azaltır ve düşük riskinin artmasına sebep olur. Düşmenize veya kendinizi yaralamanıza sebep olabilecek sporlardan kaçının.

2Pastörize edilmemiş süt ürünleri ve çiğ etten kaçının. Bakteri kaynaklı birçok enfeksiyonun sebebi olan bu ürünler aynı zamanda düşük riskini de artıracaktır. Sık olmasa da, enfeksiyonlardan kaçınmanın bir yolu yediğiniz etin tamamen piştiğinden emin olmaktır. Aynı zamanda pastörize edilmiş süt ürünlerini satın almaya dikkat edin.

3Tütün, alkol veya yasal olmayan maddelerden kaçının. Hamilelik döneminde tamamen uzak durulması önerilen bu ürünler siz ve bebeğiniz için oldukça zararlıdır. Aynı zamanda bağımlılık yapan maddeler düşük riskini de artırır.

4Radyasyon ve zehirli maddelerden kaçının. Hamilelik döneminde her tür X-ray cihazıdan uzak durun. Arsenik, formaldehit, benzen ve kurşun gibi bebeğinize zarar verecek maddelerden kaçınmaya özen gösterin.

5Stres düzeyinizi en aza indirin. Vücudunuz stres hissettiği anda, hastalıkla baş etmekte ve dengesini korumakta zorluklar yaşamaya başlar. Stresi azaltmaya yönelik tekniklerden birine başvurarak hamileliğiniz süresince sakin kalmaya çalışın. Bu teknikler kimi anne adayları için derin nefes alma, meditasyon, yoga veya çizim ya da bahçe işleri bile olabilir.

6Yine, kafein alımınızı sınırlayın. Hamilelik süresince günde 200 miligramdan fazla, iki bardağa eşdeğer, kafein almamaya özen gösterin.

7Progesteron hormonu almayı gözden geçirin. Bir kadın cinsel hormonu olarak, progesteron döllenen yumurtanın büyümesi ve rahme tutunması için gerekli salgısal değişiklikleri sağlar. Bazı düşükler yetersiz progesteron seviyesinden kaynaklanabilir. Hamileliğin ilk üç ayında alınan progesteron hormonu düşük riskini azaltabilir. Doktorunuza danışarak progesteron hormonu alımının uygunluğunu öğrenin.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir