Düşükten Sonra Kendiniz İçin Bakım Yapmak

Düşük yapmak hem sizin için hem de eşiniz için duygusal açıdan oldukça zor bir dönemdir ve bu zorluk kendini fiziksel sağlığınızda da gösterir. Düşük yapmak, hamileliğin 20. Haftasından önce fetüsün kaybedilmesidir. Düşük sonrası duygusal ve fiziksel olarak kendinize nasıl bakım yapmanız gerektiğini öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Kendinize Fiziksel Olarak Bakım Yapmak

1İlk 24 saatte mümkün olduğunca fazla istirahat edin. Düşük yaptıktan sonraki 24 saati olabildiğince iyi dinlenerek geçirmek çok önemlidir. Çünkü bu sayede vücudunuza, kayıptan sonra kendine gelmesi için zaman tanımış olursunuz.

  • Mümkün olduğunca fazla uyuyun –uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız bir bardak ılık süt içmeyi deneyin. Ilık süt vücudunuzu rahatlatır ve uykuya dalmanıza yardımcı olur.
  • Belirli zaman aralıklarıyla kollarınızı ve bacaklarınızı 10 dakika boyunca esnetmeye çalışın. Günde 20 dakika yürüyüş yapabilirsiniz –egzersiz yapmak sağlıklı olmanızı ve daha iyi uyumanızı sağlar.

2Kramplardan kaçınmak için ağrı kesici alın. Düşük sonrası karın bölgesinde meydana gelen kramplar oldukça yaygındır ve genellikle kanama ile gerçekleşir. Ağrı kişiden kişiye değişir ve fetüsün vücuttan doğal olarak çıkması veya ameliyatla çıkarılmasına bağlı olabilir.

  • Ibuprofen gibi ilaçlar ağrıların yatışmasını sağlar. Cyclopam ve Buscopan gibi spazmı önleyen ilaçlar rahimdeki kasların kasılma hızını azaltarak ağrıyı yatışrırır.
  • Kramp ağrıları zamanla azalacaktır. Ağrı zamanla artıyorsa doktorunuza danışmanız tavsiye edilir çünkü rahimde ameliyatla alınması gereken dokular kalmış olabilir.

3Ateşinizi ölçün çünkü bu bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Düşük yaptıktan sonraki 5 günde ateşinizi her gün ölçmeniz tavsiye edilir. Ateşiniz 37,60 derecenin üstündeyse bunu doktorunuza bildirmelisiniz çünkü bu rahimde veya başka bir bölgede oluşmuş enfeksiyonun göstergesi olabilir.

4Kanamayı durdurmak işin hijyenik bez ve tampon kullanın. Rahim hamilelikten kalan dokuları dışarı atacağı için düşük sonrası ağır veya orta derecede bir kanama beklenir. Ağır kanamalar için hijyenik bezler kullanılabilir. Kanama biraz daha hafifleştiğinde tampon kullanmaya başlayabilirsiniz. Bez ve tampon 8 saatte bir değiştirilmelidir.

  • Günde 1 kez (tercihen 2 kez) duş almaya özen göstermelisiniz. Bu sayede hijyen sağlanacak ve vücudunuzda enfeksiyon oluşma ihtimali azalacaktır.
  • Vajinal duştan kaçının ve vajina çevresinde kimyasal ürünler kullanmayın. Bu o bölgeyi tahriş edebilir ve enfeksiyona sebep olabilir.

5Sıcak ve soğuk kompres uygulayarak kramplardan ve baş ağrılarından kurtulun. Sıcak ve soğuk kompres hem baş ağrısını hem de karındaki kramplarla sırt ağrısını azaltmak için uygulanabilir. Sıcak ve soğuk kompresi değişmeli olarak uygulamak iyi bir fikir olabilir çünkü ısı, kasları gevşetirken soğuk, ağrıları yatıştırır.

  • Bu uygulamayı yapmak için özel olarak üretilmiş ürünler kullanabilir veya bir bezi sıcak veya soğuk suyla yıkayıp sıkarak kendiniz hazırlayabilirsiniz. Soğuk kompres için dondurulmuş nohut poşeti, sıcak kompres içinse sıcak su dolu bir pet şişe kullanabilirsiniz.
  • Sıcak kompresi ağrılı bölgeye 20-25 dakika boyunca algılayın ve daha sonra soğuk komprese geçin.

6Vücudunuzun daha çabuk iyileşmesi için sağlıklı beslenin. Düşük yaptıktan sonra sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir çünkü vücudunuz bu şekilde iyileşir ve normale döner. Ayrıca sağlıklı beslenmek size enerji verir ve daha iyi hissetmenizi sağlar. Sağlıksız beslenmek daha kötü hissetmenize sebep olacaktır.

  • Protein, karbonhidrat, lifli yiyecekler ve yağ içeren sağlıklı bir beslenme düzenini takip edin. Günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.
  • Gün içinde aldığınız kalsiyum oranını 200mg’a çıkarın. Hamilelik sürecinde vücudunuzdaki kalsiyum direkt olarak bebeğe gidecektir. Bu yüzden düşük sonrası kalsiyum eksikliği yaşayabilirsiniz. Süt için, süt ürünleri tüketin, sardalya ve somon gibi deniz ürünleri yiyin.
  • Folik asit tüketiminizi arttırın. Folik asit kan oluşumu için önemlidir ve düşük sonrası yüksek miktarda folik asit kaybedersiniz. Folik asit takviyesi alın ve gün içinde sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.

7Düşük sonrası 1-2 ay boyunca seks yapmamaya özen gösterin. Düşükten sonraki 1-2 ay boyunca seks yapılmaması önerilir –bu sayede vajinaya iyileşmesi için yeterli zamanı vermiş olursunuz.

  • Tekrar seks yapmaya başladığınızda doğum kontrol hapı kullanmanız önerilir çünkü düşük sonrası süreç (düşük sonrası 1 ay veya 6 hafta) sonra ermeden hamile kalma ihtimaliniz vardır.
  • Doğum kontrol hapı kullanmak özellikle siz ve eşiniz düşükten hemen çocuk sahibi olmak istemiyorsa önemlidir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir