Düz Vites ile Otomatik Vites Arasında Nasıl Seçim Yapılır

Yeni bir araba almak özellikle düz ve otomatik vites arasında kaldıysanız zor bir seçimdir. Bu durumda yapacağınız en önemli şey iki vites çeşidi arasındaki farkın ne olduğunu öğrenmektir. Bunu öğrendikten sonra sizin için hangi tip vitesin daha iyi olacağına karar verebilirsiniz.

Adımlar

1Temel ilkeleri anlayın. Aynı düz vites gibi otomatik vitesin de en önemli işlevi motoru belirli bir hızda çalıştırırken arabanın hızının geniş bir aralıkta kalmasını sağlamaktır. Bir vites seçeneği olmasaydı arabalar tek viteste çalışmak zorunda olurdu ve bu tek vites de bir arabada gidecek en yüksek hıza göre seçilirdi.

  • Eğer maksimum hız olarak 130 km/saat ile gitmek istiyorsanız arabanızın vites ayarı birçok araba için olduğu gibi dördüncü viteste olacaktı. Muhtemelen daha önce sadece dördüncü viteste araba kullanmamışsınızdır. Eğer kullandıysanız da arabayı çalıştırdıktan sonra neredeyse hiçbir ivmelenme farketmemişsinizdir. Bu tarzda bir araba hızlı bir şekilde tükenir ve kullanılmaz olurdu.

2Beygir gücünü değerlendirin. Eğer arabanın motorundan güç olarak yüksek bir beklentiniz varsa düz vites ve otomatik vites karşılaştırmasını büyük ihtimalle yapacaksınız. Bazı otomatik vitesli araçlar; örneğin CVT şanzımanlı, triptonik ya da klasik 4 veya 5 viteslik otomatik araçlar, mükemmel şekilde ivmelenme sağlıyorsa da bu tarz araçlarla 5 veya 6lık düz vitesli araçlar arasında 100 km hıza ulaşma süreleri arasında büyük bir fark vardır.

  • Örneğin otomatik vites bir Dodge Neon araba 100 km hıza 10.5 saniyede çıkıyor. Aynı arabanın 5 düz vitesli olanı 100 km hıza 8.1 saniyede çıkmaktadır. Bu durum da büyük bir farkı ifade etsede bu fark çoğu arabada bu kadar geniş bir aralıkta değildir. Yine de %99 ihtimalle düz vitesin otomatik vitese göre farkedilebilir bir performans sergilediğini göreceksiniz.
  • İvmelenme düz vites arabalarda daha fazla vites sayısı ve daha hassas vites değişimi gibi birkaç nedenle otomatik vites arabalardan daha üstündür. Açıklayacak olursak, 7000 devirde 200 beygir gücüne ulaşan bir arabanız varsa, otomatik sisteminiz 6000 devir civarında vitesi değiştirecektir. Bu durum da sizin arabanızın gücünü hiçbir zaman tam olarak hissetmeyeceğiniz anlamına gelir. Sahip olduğunuz araba 200 beygir gücüne sahip olsa da otomatik sistem vitesi erken değiştirdiği için belki de %20lik bir güç kaybı yaşayacaksınız. Öte yandan düz vites bir arabayla devri kırmızı çizgiye getirebilir ya da aşabilirsiniz. Bu da sizin ileri gidişten maksimum gücü almanızı veya tam güçle kalkış yapmanızı sağlar.

3Yarı otomatik vitesli arabaları düşünün. Beygir gücü yüksek bir araba istiyorsanız ama aynı zamanda da her gün kullanmayı düşünüyorsanız, yarı otomatik bir araba almayı değerlendirin. Bu vites tipi üreticiden üreticiye farklı şekilde adlandırılır. Basitçe anlatacak olursak, bu tip arabalar otomatik vitesli olmasına rağmen düz vites seçeneğini de size sunar. Eğer düz vites moduna geçerseniz, alışılageldik beş vitesli araba vitesi gibi değil de vitesi arttırmak için +, azaltmak için – işareti olan kısımlarlara ittirip çekmelisiniz.

Kaynak

  • http://www.wikihow.com/Choose-Between-a-Car-with-Automatic-or-Manual-Transmission

burak yıldız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir