E-bitki Teknolojisi ile elektrik nasıl üretilir?

e-bitki-elektrik-uretimi

Hollanda’nın Hemburg şehri içinde 2015 ocak ayı içerisinde Dutch şirketi tarafından aydınlatılan şehir ışıl ışıl parlıyor. Hollandalı Dutch Şirketi tarafından 300 led ışıkla donatılan ağaçlarla aydınlatılan şehrin gerçekten de geceleri gündüzlerini aratmıyor. “Yıldızlı Gökyüzü” adını verdikleri projenin esas temel aldığı ve üzerinde durduğu konu ise bambaşka, aydınlatıcılar sıradan ancak bitkiler sıradışı!

E-bitki teknolojisi konusundaki gelişmeler ilk değil, daha evvelki senelerde de Dutch Şirketi gibi başka çalışmalarda bitkilerden elektrik üretimi gerçekleştirildi. Dutch şirketinin geldiği boyut ise e-bitki teknolojisinde bir ilk, bitkiler hiçbir şekilde bu durumdan zarar görmüyor. “Yıldızlı Gökyüzü” ve benzer projeleri ile e-bitki teknolojisi ile elektrik üretimi gerçekleştiren ve kendini yenilemeye özen gösteren bir şirket olan Dutch, ayrıca canlı bitkiler ile gerçekleştirdiği elektrik üretimi ile sıcak Wi-fi noktaları, mobil şarj aletleri, çatılar için modüler elektrik sistemleri geliştirmiş ve satışını da sunmaktadır.

E-bitki teknolojisi adeta bir devrim niteliğinde

E-bitki projelerinin ortak kurucusu ve Dutch şirketinin Ceo’su olan Marjolein Helder, bu teknolojinin bir devrim niteliğinde olduğuna inanıyor. Canlı bitkilerin bırakın kısa sürede ölmelerini, uzun sürelerde de solmamalarını ve canlılıklarını yitirmemeyi sağladıkları için de çok mutlu. Mevcut olan sulak  tarlalar da özellikle de pirinç tarlalarında daha büyük projelere hazırlandıklarını açıklayan Helder, bu teknoloji ile üçüncü sınıf dünya ülkelerinin bile gelişeceğini düşünüyor. E-bitki teknolojisinde asıl önemli olanın yetişen bitki türünden çok, elde olan toprak ve su haznesiyle tüm bitkilerin elektrik üretilebileceğine inanan Helder, ilerleyen yıllarda canlı bitkilerden elektrik üretiminin üzerine düşünüleceğini düşünüyor.

Canlı bitkiden hem elektrik üretip hem de o bitkiye zarar verilmemesi üzerine çalışılıyor

Canlı bitkilerden elektrik üretirken bitkiye zarar vermemenin bir mühendislik işi olduğunu ileri süren Dutch Şirketi, iş yalnızca elektrik üretmek değil, canlı bitkilerin bundan zarar görmemesine ve devamlılığının sürmesine son derece önem veriyor. Peki e-bitki teknolojisi nasıl işliyor? Bitkiler yaptıkları fotosentez neticesinde toprağa elektrotlar bırakırlar ve bu bırakılan serbest elektrotların bir elektrik üreten  sisteme çevrilmesi de teknolojik bir gelişme. Şimdiye dek elektrik üretilen alanlar da bitkinin canlılığını sürdürememesinin sebebinin, bitkilerin büyürken topraktan aldığı su bazlarının da sisteme konulmasından kaynaklandığını ileri süren Dutch şirketi, “Biz iyi analiz ettik ve elektrik üreten sistemimiz bitkinin ihtiyacını alarak hayatına son vermiyor” açıklamasında bulundu.

“Yıldızlı Gökyüzü” projesi ile toplumun ve basının da dikkatini çekmeyi başaran Dutch şirketi, “Sokak aydınlatmaları hemen hemen her şehirde vardı bizim bir şekilde bitkileri ön plana çıkararak elektriği kendilerini ürettiğini ve yaşamaya devam ettiğini göstermeyi hedefledik başarılı da olduk” diyor.

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir