Eldeki Siğillerden Nasıl Kurtulurum?

Siğiller yüz, ayak, genital bölge gibi vücudun çoğu bölgesinde ve ellerde görülen zararsız (kanser olmayan) deri birikmeleridir. Vücudun hangi bölgesinde olursa olsun cilde küçük kesiklerden ve sıyrıklardan giren insan papilloma (HPV) virüsünden kaynaklanır. Siğiller bulaşıcıdır ve özellikle bağışıklık sistemi düşük insanlara temas yoluyla bulaşabilirler. Eldeki siğillerden kurtulmak zor olabilir ancak evde uygulanan bazı tedaviler kurtulmanız açısından etkili olabilir. Bu tedaviler işe yaramazsa tıbbi destek almalısınız.

Bitkisel İlaçları Kullanmak

1Elma sirkesi uygulayın.  Elma sirkesi siğil de dahil her türlü cilt bozukluğunun tedavisinde kullanılan bir tür kocakarı ilacıdır. Sirke, yüksek oranda virüs öldürücü olan asetik asit ve sitrik asit içerir. Ancak sitrik ve asetik asit ciltte tahrişe sebep olabilir, bu yüzden siğile asidi uygularken dikkatli olmalısınız. Pamuğu veya kulak pamuğunu sirke ile ıslatın ve direkt olarak siğilin üzerine uygulayın ve bandaja sarıp 1 gece bekletin. 1 haftalık günlük tedaviden sonra siğilin rengi koyulaşacak ve düşecektir. Yerine yeni deri gelecektir.

  • Elma sirkesi en başta siğilin etrafındaki bölgede hafif yanmaya veya şişmeye sebep olabilir ancak kısa süre sonra iyileşecektir.
  • Elma sirkesinin diğer bir kötü yanı ise kötü kokmasıdır.
  • Beyaz sirke de asetik asit içerir ancak siğillerde elma sirkesi kadar etkili değildir.

2Siğile sarımsak özü uygulamayı deneyin. Sarımsak da birçok durumda kullanılan kocakarı ilaçlarından biridir. HPV de dahil olmak üzere birçok organizmayı öldürebilen “allicin” denen bir bileşim içerir. 2005’te yapılan bir araştırmada sarımsak özünün siğilleri birkaç hafta içinde iyileştirdiği ve aylar sonra bile tekrar oluşmadığı ortaya çıkmıştır. Çiğ, ezilmiş veya markette satılan sarımsak özleri direkt olarak siğile 1-2 hafta boyunca her gün birkaç kez uygulanabilir. Uyguladığınızda bir kere daha uygulayacağınız zamana kadar siğili bandaja sarıp bekletin. En iyi sonuç için sarımsağı yatmadan hemen önce uygulayın, bu sayede siğil sarımsağı daha iyi emecektir.

  • Elma sirkesi gibi sarımsak da siğilin etrafındaki bölgede hafif yanma veya şişliğe sebep olabilir ama genelde iyileşir. Ve kötü bir kokusu vardır.
  • Daha az etkili bir yöntem olarak kan dolaşımındaki HPV’lerle savaşan rafine sarımsak hapını ağızdan alabilirsiniz.

3Mazı yağı kullanın. Mazı yağı kırmızı ardıç ağacının yapraklarından ve köklerinden yapılır. Güçlü bir virüs düşmanı olduğu için birçok durumda çok etkili olan Ayurvedik bir tedavidir, mazı yağı vücudu HPV gibi virüslerle savaşmaya teşvik eden bileşenler içerir. Bu yüzden bütün siğil çeşitlerinde etkilidir. Mazı yağını elinizdeki siğile direkt olarak uygulayın ve emmesi için 5 dakika bekleyin, sonra bandajla sarın. Bunu günde 2 kez 2 hafta boyunca uygulayın. Mazı yağı güçlü bir yağdır ve siğilin etrafındaki deriyi tahriş edebilir, bu yüzden kullanırken dikkatli olmalısınız.

  • Derideki tahrişi azaltmak için mazı yağını bir mineralle veya  morina karaciğer yağı (morina bir balık türüdür) ile hafifletin.
  • Mazı yağı genellikle tedaviye cevap vermeyen inatçı siğiller için önerilir, bitkisel tedavide son çaredir.
  • Mazı yağı gün içinde birkaç kez alınabilen dilaltı hapı olarak da kullanılabilir. Haplar küçük ve tatsızdır ve çok az oranda mazı yağı içerir ama etkilidirler ve bilinen yan etkileri yoktur.

4Çay ağacı yağı kullanın. Çay ağacı yağı Avustralya’da yetişen melaleuca alternifolia ağacından elde edilir. HPV’yi yok edebilen güçlü bir antimikrobik ve anti-virüs olduğu için siğil ve diğer cilt bozukluklarında etkilidir. Ancak çay ağacı yağı siğillere elma sirkesi, sarımsak özü veya mazı yağı kadar nüfuz etmez. Yine de ağızdan alındığında bağışıklık sistemini güçlendirerek HPV enfeksiyonlarını engeller. Siğilinize 2-3 damla çay ağacı yağı uygulayarak başlayın, en az 3-4 hafta boyunca günde 2 kere uygulayın ve işe yarayıp yaramadığını gözlemleyin. Daha etkili olması için siğilin etli kısmını törpüleyin.

  • Çay ağacı yağı Avusturalya ve Yeni Zelanda’da birkaç yüzyıldır kullanılmaktadır fakat Türkiye’de son 10 yılda yaygınlaşmıştır.
  • Çay ağacı yağı hassas bünyelerde alerjik cilt hastalıklarına sebep olabilir ama bu çok nadir gerçekleşir.

Kaynak:

  • https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts
  • http://www.aocd.org/?page=Warts
  • http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Warts-on-Hands

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir