Elektrikli Diş Fırçası Nasıl Kullanılır

Ağız sağlığı her kişi için çok büyük bir önem arz etmektedir. Çalışmaların kanıtladığına göre hem elektrikli diş fırçaları hem de klasik diş fırçaları ağız sağlığının korunması için çok faydalı olabilmektedir. Çalışmalar etki seviyelerinin yakın olduğunu iddia etse de kişilerin tercihi genel olarak elektrikli diş fırçalarından yana olmaktadır. Aşağıda anlatılacak yöntemler ışığında elektrikli diş fırçası kullanımını öğrenip bu kullanımı günde en az iki defa gerçekleştirirseniz inci beyazlığında pırıl pırıl dişlerin sahibi olabilirsiniz. Bunun yanı sıra dişlerinizi çürüklerden de tam manası ile korumuş olursunuz. Elektrikli diş fırçası nasıl kullanılır işte bilmeniz gerekenler;

Adımlar

1Elektrikli üniteyi şarj edin. Elektrikli diş fırçanızı yeterince şarj etmediyseniz kullanma imkanınız olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Ünitenin gücünün düşük olduğunu anladığınız anda ya pilleri değiştirmeli ya da elektrikli diş fırçanızı şarja takmalısınız. Bu şekilde diş fırçanızı daha etkili bir biçimde kullanma imkanını elde etmiş olursunuz.

  • Diş fırçanızı lavaboya erişebileceğiniz kadar yakın tutmalı fakat aynı zamanda da su ile direkt temas kurmayacağı kadar da uzakta tutmalısınız. Aksi taksirde aracınızın bozulmasına neden olabilirsiniz.
  • Yakınlarda fazladan pil bulundurmanız işlerinizin daha da yolunda gitmesini sağlayacaktır.

2Elektrikli diş fırçanızın bakımını yapın. Diş fırçanızın yumuşa naylon ve yuvarlak bitişli kıllara sahip olması gerekmektedir. Bu fırçalar uygun bir biçimde bakıldığı ve kullanıldığı zaman uzun süreli kullanılabilmektedir. Düzgün kullanım sayesinde elektrikli diş fırçanızdan alabileceğiniz en yüksek verimi almış olursunuz.

  • Fırçanızın uç kısımlarının diş etlerinizi zedeleyecek sivriliğe sahip olmaması gerektiğini unutmamalısınız.
  • Fırçanızın kıllarının aralarının açılmaması gerekmektedir.
  • Elektrikli diş fırçanızın başlık kısmını 3-4 ayda bir değiştirmeniz ağız sağlığınız için en gerekli noktalardan bir tanesidir.

3Diş fırçanızı kullanmaya hazır hale getirin. Başlık kısmını suyun altına koyun ve ardından bir nohut tanesi büyüklüğünde diş macununuzu üzerine yerleştirin. Bu şekilde diş fırçanızı yüksek performansta kullanabilir ve buna ek olarak çürüklere karşı da dişlerinizi daha da güçlendirebilirsiniz.

  • Floridli diş macunlarını kullanırsanız dişlerinize ekstra bir parlaklık da verebileceğinizi unutmamalısınız. Bu diş macunları sayesinde diş plaklarınızdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
  • Hassas bir diş yapısına sahipseniz diş macunu seçiminizi de bu yönde gerçekleştirmeli ve hassaslık seviyesini en aza indiren diş macunlarını tercih etmelisiniz.

4Ağzınızı dört adet çeyrek parçaya bölün. Ağzınızı üst, alt sağ ve sol olmak üzere 4 bölgeye ayrılmış gibi tahayyül edin. Bu sayede ağzınızın her bölümünü düzgün bir biçimde temizlemiş olursunuz. Ağız temizliği rutininizde ağzınızı dört bölgeye ayırmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz.

  • Dört bölge içerisinden istediğinizi tercih edip fırçalama işlemine oradan başlayabilirsiniz.
  • Dilinizin hassas olmayan bölgelerini de fırçalamayı ihmal etmemelisiniz.

5Diş fırçanızın kıllarının dişlerinizin arasına da temas ettiğinden emin olmalısınız. Diş fırçanızın 45 derecelik bir açı ile tutulmasına da özen göstermelisiniz. Fırçanın kıllarının sizin diş yüzeyinize yakın olması gerektiğini ve iyi bir biçimde temas etmesi gerektiğini unutmadan işlemi gerçekleştirmelisiniz.

  • Dişlerinize çok fazla baskı uygulayarak diş fırçalamak dişlerinizin yapısına ve ayrıca diş etlerinize zarar verebilir. Unutmayın ki zaten diş fırçanızın elektronik yapısı temizlik için gerekli olan yeterli basıncı sağlıyordur.

6Dişlerinizi dış yüzeyden iç yüzeye doğru seyreden hareketler ile fırçalamalısınız. 45 derecelik açı ile diş fırçanızı tutarken dairesel hareketler ile içten dışa doğru seyreden bir şekilde işlemi gerçekleştirmelisiniz. Dış kısımları fırçalamayı tamamladıktan sonra iç kısımları da aynı şekilde fırçalamaya devam etmelisiniz.

  • Dairesel hareketler vasıtası ile gerçekleştirilen fırçalama işlemi sayesinde diş etlerinize zarar vermeden iç kısımları ve dış kısımları tam olarak temiz bir hale getirebilirsiniz.
  • Ön dişlerinizin arka kısımlarını fırçalama ihtiyacı duyduğunuz zaman fırçayı dik bir biçimde tutarak aşağı yukarı hareket ettirerek iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

7Dilinizi ve damağınızı da temizlemeyi ihmal etmeyiniz. Ağız sağlığınızın iyi bir seviyede olması için damağınızın, dişlerinizin ısırma yüzeylerinin ve son olarak da dilinizi fırçalamaya ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Ağız kokusuna sebep olabilecek bütün bakterilerden ve kirden bu şekilde tam manası ile kurtulabilirsiniz.

  • Dilinizi fırçalarken öne ve arkaya hareketler ile çok az bir basınç uygulamalı ve çok hassas davranmalısınız.
  • Damağınızı fırçalarken de en az dilinize davrandığınız kadar hassas davranmalısınız.

8Tüm ağzınızı nazik bir biçimde fırçalayın. Dişlerinizi 2 dakika boyunca kesintisiz olarak fırçalamalısınız. Ağzınızın parçalara böldüğünüz dört kısmının her birine 30ar saniye ayırmanız sizin için yeterli olacaktır. Bu işlemi günde iki kere uygulamak çürüklerden arınmanız ve ağız sağlığınızın iyi bir duruma için yeterli olacaktır. Ağzınızdaki bakterilerin büyük çoğunluğundan günde iki kere dişlerinizi fırçalayarak kurtulabilirsiniz.

  • Fırçalama sırasında çok fazla basınç yapmak diş etlerinize ve diş minenize zarar verebilir.
  • Yemek yedikten veya asitli içecekler içtikten sonra yarım saat veya bir saat boyunca diş minenizin kendine gelmesi için beklemelisiniz.

9Diş ipi vasıtası ile dişlerinizin ara bölgelerini temizleyin. Her gün dişlerinizi düzenli olarak fırçalasanız bile hâlihazırda dişlerinizin arasında kalan artıklardan kurtulmak için diş ipini kullanmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bu şekilde diş fırçanızın erişemediği kirlerden ve bakterilerden tam manası ile kurtulabilirsiniz.

  • Baş parmağınız ile işaret parmağınız arasında ipi gerdirdikten sonra dişlerinizin arasını ipler ile temizleme aşamasına gelebilirsiniz.
  • Çok hassas bir biçimde işlem gerçekleştirdiğinizden de emin olmalısınız. ip diş etinize temas etmeden çevirmelisiniz.
  • Her dişinizin arasından bir kere diş ipi ile geçtiğinizden emin olmalısınız.
  • Diş ipi kullanımını diş fırçalamadan önce veya sonra yapabilirsiniz. Uzmanlara göre diş fırçalamadan önce gerçekleştirilen diş ipi temizliği macunun içerisinde bulunan floridin daha etkili olması için gerekli ortamı yaramaktadır.

10Anti bakteriyel bir ağız gargarası kullanmaya başlayın. Dişlerinizi diş ipi ile temizleyip fırçaladıktan sonra gerçekleştirmeniz gereken adım bir gargara ile temizliğin son noktasına gelmektir. Araştırmaların ortaya oyduğu bilgilere göre ağız gargaraları çürüklerin ve diş taşlarının oluşumunu engellemekte ve ağız sağlığınızın daha iyi olmasını sağlamaktadır. Bu gargara sayesinde ağzınızda kalan yemek kırıntılarından da kurtulmuş olursunuz.

  • Ağız gargarasını ağzınızda çalkalamaya başlayın.
  • Bu ürünlerin içerisinde klor bulunmaktadır. Hepsinde olmasa da bir kısmında alkol de bulunmaktadır. Alkol bulunanların etkisi geçtikten sonra ağzınızda kötü bir koku bırakabileceklerini bilmelisiniz.

11Diş fırçanızı uygun koşullarda saklamalısınız. Diş fırçalama işlemini bitirdikten sonra başlığı yıkayın ve diş fırçanızın ünitesini toplayarak uygun bir yere kaldırın. Diş fırçanızı hangi koşullarda sakladığınız makinenin ne derece uzun ömürlü olacağını belirleyen başlıca unsurlardan bir tanesidir. diş fırçanın başlığını birkaç saniye suyun altında beklettikten sonra dik bir biçimde muhafaza kutusunun içine yerleştirebilirsiniz.

  • Diş fırçasının başlık kısmında herhangi bir diş macunu kalıntısı olup olmadığını da düzgün bir biçimde kontrol etmeli ve eğer varsa su ile temizlemelisiniz.
  • Diş fırçanızın başlığını kapalı tutmak gibi bir yanılgıya düşmemelisiniz. Bu gibi ortamlar bakterilere davetiye çıkartmaktadır.
  • Diş fırçanızı dik bir biçimde yerleştirdiğinizden de emin olmalısınız.

Kaynak:

  • http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/electric-toothbrush/faq-20058325
  • http://www.wikihow.com/Use-an-Electric-Toothbrush
  • http://www.ada.org/en/science-research/ada-seal-of-acceptance/product-category-information/toothbrushes

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir