Endometriozis Nasıl Tedavi Edilir

Endometriyoz (Endometriozis), rahim kaslarının rahim dışındaki bölgelerde de geliştiği bir hastalıktır. Bu anormal büyüme acıya, tipik olmayan kanamalara ve hatta kısırlığa bile sebep olabilir. Endometriyal dokular olarak adlandırılan bu anormal büyüme vücudun birçok bölgesinde görülebilse de genel olarak pelvik bölgede gözlemlenir. Bu hastalığın sebebi belirsiz de olsa, genelde tedavi olmak için ameliyat ve diyet içeren birkaç adımdan geçmek gerekebilir.

Hormon Tedavisi ve Ameliyatı Düşünme

1Doktorunuza hormon tedavisi için danışın. Hormon tedavisi endometriyoz tedavisinde faydalı olabilir, çünkü adet döngüsü boyunca vücutta bu hastalığa benzer değişimler gözükmektedir.

  • Bu hastalık için kullanılan hormon tedavilerinin en etkili olanlarından biri ise doğum kontrol haplarıdır. Doğum kontrol hapları her gün bir tane olmak üzere 21 gün alınır ve ardından plasebo etkisi yapması için 7 gün boyunca şeker hapı denilen haplar tüketilir ki vücudunuz doğal adet döngüsünü tamamlayabilsin. Eğer şeker haplarını almazsanız doğum kontrol hapları adet döngünüzü bozar ve ağrıların azalmasını sağlar hatta bazen adet görülmesini tamamen engeller.
  • Doğum kontrol hapının birden fazla çeşidi vardır. Bunlardan bazılarında şeker hap denilen plasebo haplar 3 ayda 3 taneye kadar düşürülmüştür. Bu hapları kullanmanız ağrınızın azalmasına hatta tamamen kaybolmasına yardımcı olabilir.

2Progestin tedavisi alın. Bu tedavi hap, enjeksiyon ve spiral (rahim içi araç-IUD) ile olabilir. Progestin, gebelik hormonu olan progesterona benzer.

  • Progestin tedavisine başlandığında, vücuttaki progesteron seviyesi hamilelik dönemindeki kadar yükselir.
  • Progestin, vücuttaki östrojen seviyesini azaltarak ovulasyonu ve adet döngüsünü durdurur.

3Hangi progestin tedavisini kullanacağınızı belirleyin. Seçenekleriniz aşağıda belirtilmiştir.

  • Hap: Günlük olarak hap kullandığınızda, bu hormonlar rahim astarının kalınlaşmasına sebep olmadan adet salgısını azaltır. Hapı almayı bıraktığınızda ise başladığınız yere dönersiniz. Önceden görülen semptomlar tekrar belirmeye başlar ve hamilelik yaşanabilir.
  • Rahim içi araç(IUD): Mirena gibi progestin içeren bir rahim içi araç, endometriz kaynaklı ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Lezyonların boyutunu ve adet salgısını azaltır.
  • Enjeksiyon: Progestin, enjekte edilmek suretiyle 3 ayda bir kullanılır. Bu tedavi adet kanamasını durdursa da bazı kadınlarda enjeksiyonun ilk yılı boyunca kanamalar görülebilir. Bu kanamalar acıyı da tekrar ortaya çıkaracaktır. Enjeksiyon tedavisini durdurduktan sonra adet döngüsünün tekrar görülmesi için birkaç ay geçmesi gerekebilir. Adet kanamaları görülmeye başlandıktan sonra kullanan kişi tekrar doğurgan bir hale gelir.

4GnRH hormonu agonisti için bir reçete alın. Bu ilaçlar ovulasyonu, adet kanamasını ve endometriyozu sağlayan hormonların durdurulmasını sağlar. Bu tedavi vücudu bir adet döngüsüne sokmak için kullanılır. Bu ilaçlar birkaç isim altında satılmaktadır. İlaçlar dozlarına göre aşağıda belirtilmiştir:

  • Löprolid ayda bir şekilde kasa enjekte edilir. Ayrıca 3 ay etkili bir enjeksiyonu da mevcuttur.
  • Nafarelin günde iki kez burna sıkılır.
  • Goserelin 3,6 mg peleti 28 günde bir deri altı enjeksiyonu şeklinde yapılır. Pelet denilen ilaç topağı bu süre boyunca vücutta çözünür.

Kaynak

  • http://www.nature.com/nature/journal/v282/n5734/abs/282090a0.html
  • http://www.wikihow.com/Treat-Endometriosis
  • http://www.kumc.edu/school-of-medicine/integrative-medicine/the-benefits-of-magnesium.html

aslı sevim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir