Ergoterapi Nasıl Yapılır?

“İş ve Uğraşı” terapisi olarak da bilinen ergoterapi hastaların sağlıklı bir şekilde çevreye adaptasyon sağlaması, çevreyle ve kişiler ile süregelen yaşamının verimliliğinin arttırılması gibi sorumluluklarla dolu bir melse grubudur. Ergoterapi bir çok açıdan fizyoterapiden ayrılır zira hastaların duygusal dünyaları ve bunun fizike yaptırımları ön planda tutulur. Peki kişilerin ergoterapi ihtiyacı nasıl ortaya çıkar, ergoterapi uzmanı tarafından ergoterapi seansları nasıl uygulanır işte bilmeni gerekenler;
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Adım Adım Ergoterapi Seanslarının Uygulama Aşamaları

1 Ergoterapi uygulanacak kişinin davranışlarının gözlenmesi ve tanımlanması: Her hasta bir çok açıdan birbirinden ayrılır, ergoterapi seanslarında öncelikle hastanın ergoterapi seansı sonunda verim alabilmesi için nelerin uygulanacağı tespit edilmeye çalışır. Hastanın idrak gücü, sosyal yaşantısındaki iletişim becerileri ve perfomansı, hastanın topum içerisindeki günlük eylemlere katılımı ve bunda başarılı olma durumu gibi belli sorulara cevap veren birkaç süreçten geçerler. Örneğin, bir yemek masası kurulacak ihtiyaç olan tüm malzemeler (tabak, çatal, kaşık vs.) yemek masasının yanında duruyor. Hastanın yemek masasının kurulumuna yardım edip etmediği, yemek masasının kurulması gerektiğinin farkında mı değil mi gibi çeşitli ayrıntılar ile hasta gözlenir.

2Hastanın iş ve uğraş terapisi için fiziksel yeterliliğinin ölçülmesi: Hasta bu aşamada gerçekleştirmek istediği hareketleri fiziksel olarak ne kadar gerçekleştirebiliyor bunun ölçümü yapılır. Kasları yeterli mi, fiziksel güce sahip mi gibi bir çok sornun cevabı tespit edilir. El becerilerinin geliştirilmesi, fkasların güçlendirilmesi ve fiziksel kuvvetin sağlanması gibi ergoterapik sonuçlar elde edilmeye çalışılır.

3Ergoterapi tedavisi gören hastanın mesleki hayatının devam ettirilebilmesi hedeflenir. Hasta bu rahatsızlığa kapılmadan evvel ki vücut fonksiyonlarını ve sosyal yaşantısını özellikle ergoterapi seansından sonra ilgilendiği iş kolu ve meslekle daha kolay adapte edecektir. Hastanın hastalık öncesi sürdürdüğü işleri hastalıktan sonrada sürdürebilmesi hedeflendiğinden, hastanın işi ve işini yapma boyutu tedavi sürecinde yakın markaj altına alınır.

4Ergoterapi tedavisi esnasında ev işleri ve ev düzeninin ayarlanması: Ergoterapi hastalarının bu tedavi süreci boyunca yaşayacakları alanın hastalık öncesi ve sonrası şeklinde düzenlenmesi gerekir. Yapılacak en büyük hata gerçekleştiremeyeceği bir fiziksel aktiviteyi gerçekleştirmeye zorlamak ve hayal kırıklığına uğramaktır. Örneğin, hasta mutfak tezgahının üzerindeki dolaba uzanamıyorsa, ergoterapi tedavisi boyunca o dolabı kullanmamak için bir hazırlık yapılmalıdır. Ergoterapistlere göre hastaların tedavisi süresince ev hayatında kendilerini zorlamamalrı ve ruhsal bunalımlar gerirmemeleri önemlidir.

5Ergoterapi seansları için rehablitasyon merkezine yatırılan kişilerin sonrasında da kontrolleri sürmektedir. Ergoterapi seansını bir genel merkezde alan kişi sonrasında evine döndüğünde rutin kontrolleri ve sosyal hayatına ayak uydurması sıklıkla gözlenir. Hasta ve hastayakınlarının ergoterapi uzmanları ile iş birliği ile hastalığın üstesinden gelmek tamamiyle mümkündür. Doğru teşhis ve düzenli kontroller ile hastanın çaba ve isteği birleştiğinde olumlu sonuçlar almak kaçınılmazdır.

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir