Erkek Genital Siğillerine Çare Nasıl Bulunur?

Genital siğiller, karnabahara benzeyen küçük, kabarık deri lezyonlarıdır. Her iki cinsiyette de bulunmakla birlikte, erkeklerde testis, penis, kasık ve kalça bölgelerinde gelişir. Genellikle 100’den fazla türü olan HPV virüsü nedeniyle ortaya çıkarlar. Çoğu farklı semptomlara neden olmazlar ancak kaşıntılı, acı verici olabilir ve bazen de kanama gösterebilirler. En çok problem yaratan türleri, yüksek kanser riski nedeniyle HPV 16 ve 18’dir. Ancak en sık görülen alt türler HPV 6 ve 11’dir. HPV virüsü; vajinal, anal ya da oral seksi de içerecek şekilde cinsel yolla bulaşır. HPV lezyonları; ağız içi veya çevresinde, dudaklarda, anüs bölgesinde, dilde, burunda, gözlerde ya da boğazda görülebilir. Bu noktada HPV aşısı, hastalıktan korunmak için oldukça etkilidir. Erkeklerde HPV aşısı yaptırmak, HPV’nin kadınlara yayılmasını önlemekle kalmaz, virüsle ilişkili hastalıklar ve kanseri de önler.

Genital Siğilleri İlaçla Tedavi Etmek

1Reçetesiz ilaçlardan uzak durun. Reçetesiz olarak satılan hiçbir ürünün genital bölgeye uygulanması tavsiye edilmez. Genital bölgedeki deri dokusu, oldukça hassas ve yumuşaktır. Yetersiz bilgi ve donanım ile genital bölgeye kimsayal bir ürün uygulamak, hasara neden olabilir.

2Doktorunuza danışın. Doktorunuz, rutin siğil muayenelerini uygulayacak ve diğer siğilleri kontrol etmek için vücudunuzun farklı bölgelerini inceleyecektir. Doktorunuz, siğilleri beyazlatarak daha da görünür olmalarını sağlayacak olan, ayrıca siğil tedavisinde de kullanılabilen trikloroasetik asit solüsyonu kullanabilir. Önerilen tedavi seçenekleri için doktorunuza danışmalısınız.

  • Tedavi; siğil sayısı ve büyüklüğü, etkilenen bölge, daha önce uygulanan tedavi seçenekleri, yayılımın tekrarlayıcı olup olmadığı gibi birçok farklı etken göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir.
  • Virüsün tedavisi olmadığını, yalnızca siğilin kendisi için tedavi uygulanabileceğini unutmayın.

3Bağışıklık sistemi güçlendiricileri ile ilgili bilgi edinin. Bu türden ilaçlar, bağışıklık sisteminizdeki proteinleri arttıracak ve siğillerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. İlaçlar, aşağıda bahsedildiği gibi birçok farklı türde olabilir;

  • Imiquimod –  Doktorunuz, koruyucu eldiven ve bir ped kullanarak bölgeye %5 imiquimod krem uygulayacaktır. Sonrasında da kullanabilmeniz için size kremin yazılı olduğu bir reçete yazacaktır. Evinizde, tek kullanımlık eldiven ya da pedlerden kullanarak, yatmadan önce kremi uygulayabilirsiniz. Sabah uyandıktan sonra (Kremi uyguladıktan 6-10 saat sonra), bölgeyi su ve sabunla yıkayarak temizleyin. Kremi onaltı hafta boyunca haftada üç kez olacak şekilde uygulayın.
  • Interferon alfa –  Doktorunuz her bir siğilin içerisine, 3 milyon ünite interferon enjekte edecektir. Bu işlemi doktorunuzla birlikte üç hafta boyunca haftada üç kere tekrarlayacaksınız. Daha büyük siğiller için, birden fazla enjeksiyon yapılabilir. Siğiller, 4-8 hafta sonra ortadan kaybolmalıdır. 12-16 hafta sonra dahi görülmeye devam ediyorlarsa, doktorunuz ikinci bir tedavi uygulaması önerebilir.

4Sitotoksik ilaç seçeneklerini araştırın. Bu ilaçlar, siğilleri yok edebilir ve yayılmalarını engelleyebilir. Ancak, normal deri yüzeylerine zarar verebilir. Siğillerin olmadığı bir bölgeye uygulanır veya yanlışlıkla dökülürse, bölgeyi hemen su ve sabunla yıkayın. Yan etkiler; acı, tahriş, kaşıntı ve kızarıklığı içerir. Seçenekler;

  • Podofiloks –  Bu 10 cm² ‘den küçük siğiller için önerilen bir tedavi seçeneğidir. Doğru kullanımdan emin olmak için (0.5 ml or 0.5 mg), doktorunuz ne kadar kullanacağınız ve uygulamayı nasıl yapacağınızı gösterecektir. Ürünü bölgeye, sıvı halde ise kulak temizleme çubuğu kullanarak, jel halde ise parmağınızı kullanarak uygulayın. İşlemi takip eden üç gün, günde iki kere olacak ve sonraki dört gün herhangi bir uygulama gerçekleştirmeyecek şekilde devam ettirin. Bu işlemi, dört haftaya kadar sürdürün.
  • Podofilin – Bu, 10 cm²’den küçük siğiller için doktor tarafından uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Doktor, kremi siğil olan bölgeye kararında bir şekilde uygulayacaktır. Sonrasında kıyafetlerinize temas etmesini önlemek için bölgenin kurumasına izin vermenizi önerebilir. İlk tedavi sonrasında 30-40 dakika kadar beklenmelidir. Sonraki tedavilerde 1-4 saate kadar beklenebilir. Ardından bölge, su ve sabun kullanarak yıkanmalıdır. Bu tedavi türü, altı haftaya kadar, haftada bir kere olacak şekilde uygulanabilir. Bu türden tedaviler, hamile ya da hamilelik riski taşıyan kişilerde uygulanmamalıdır. Ayrıca kadın partnerinizin kreme maruz kalmasını da engellemelisiniz.
  • 5-Fluorouracil – Doktorunuz, ilk dozu uygulayabilir ya da reçete yazabilir. Temizliği yapılmış olan siğilli bölgeye, bir kulak temizleme çubuğu kullanarak, haftada 1-3 kere uygulayın. Kremi kararında kullanın. Kıyafetlerinize bulaşmasını engellemek için kremin kurumasını bekleyin. 3-10 saat sonra (Kullandığınız ilacın türüne göre farklılık gösterebilir.) bölgeyi su ve sabunla yıkayarak temizleyin.
  • Trikloroasetik asit (TCA) ve bikloroasetik asit, doktor tarafından uygulayan tedavilerdir. Doktorunuz, asidi siğillerin üzerine bir kulak temizleme çubuğu kullanarak uygulayacaktır ve 4-6 hafta devam edecek olan haftalık bir tedaviyi önerebilir.
  • Sinekatekinler – Doktorunuz, reçetenize yeşil çay ekstresi yazabilir. Siğilli bölgeye kararında bir miktarda %15 merhemi uygulamak için parmağınızı kullanın. Bu işlemi günde üç kere olacak şekilde onaltı hafta ya da siğiller yok olana kadar devam ettirin. Bölgeyi yıkamayın ve cinsel ilişkiden uzak durun.

5Evde hazırlayabileceğiniz siğil tedavi yöntemlerini araştırın. Siğil tedavisi için evde yapabileceğiniz birçok tedavi yöntemi bulunur. Ancak bu yöndeki klinik çalışmalar oldukça eksiktir. Natüropati doktorlarına göre; A,C, E vitamin takviyelerinin yanı sıra aloe vera gibi bitki özlü kremleri de kullanabilirsiniz. Bu noktada uygun bir tedavi seçeneği ile ilgili bir natüropati doktoruna danışmanız tavsiye edilmektedir.

  • Bu tür tedavi yöntemleri, bağışıklık sisteminizin siğillere karşı savaşmasına yardımcı olmak için beslenme eksikliklerini ortadan kaldırma üzerine kuruludur. Ayrıca, bu tür ilaçlar enfeksiyonlara karşı antioksidan özelliğini de sahiptirler.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Cure-Genital-Warts-in-Men

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir