Etek Nasıl Dikilir

Modanın illa yabancı kişiler tarafından tasarlanması ya da çok pahalı olması gerekli değildir. Moda hem çok özel hem de çok kişisel olabilir. Kendi tarzınızı oluşturabilmek için kendi dokunuşlarınızı yapın. Aşağıda sıralanmış olan yöntemlerden bazılarını deneyin ve maksi etekler, belde yoğunlaşan modellere sahip olan etekler ya da kloş etek tasarlayarak etrafınızdaki insanların bayılacağı kumaş tasarımlarınızı ortaya koyabilirsiniz.

Yöntem1 : Büzgülü Etek Dikimi

1Kullanacağınız materyallerinizi seçin. Eteğinizi oluştururken dilediğiniz kumaşı kullanabilirsiniz. Bu aşamada 2.5 santim genişliğinde bir lastiğe de ihtiyacınız olacaktır. Daha yapılandırılmış net bir kalıba sahip olan bir etek elde etmek isterseniz kalın ve tok bir kumaş kullanmanız daha doğrudur. Uçuş uçuş bir etek yaratmak isterseniz da ince yapılı ve hafif kumaşlar kullanmanız yerinde bir seçim olacaktır.

2Ölçülerinizi alın. Mezura ile beraber belinizin en ince kalçanızın da en kalın bölgesini ölçün. Bunun akabinde eteğin boyunu belirleyecek olan ölçü alma işlemini de gerçekleştirmelisiniz. Eteğin boyunu belirlemek için kalçanızın üst kısmında eteğin bacağınızda gelmesi gereken bölgeye kadar ölçü almalı ve işaretlemenizi de yapmalısınız. Hatta ekstra 5 santim gibi bir eklentiyi de dahil etmeli ve lastik için bir pay bırakmalısınız.

3Kumaşınızı ve lastiğinizi kesin. Almış olduğunuz ölçüleri kullanarak kalçanızı saracak ve istediğiniz uzunluğa denk gelecek şekilde iki adet dikdörtgen şeklinde parça kesmelisiniz. Lastiği keserken de kalça ölçünüzün 2.5 santim eksiğini belirlemelisiniz. Örneğin kalçanız 90 santim ise lastiğinizin ölçüsü de 87.5 olmalıdır.

4İki kumaşın biye yerlerine denk gelecek şekilde dikin. İki dikdörtgen kumaş parçasını üst üste koyun. Bu işlem sonrasında kumaş parçalarının denk gelmesi gerekmektedir. Bu iki parçayı da bir araya getirdikten sonra 1 santim kadar bir biye yeri oluşturmalısınız. Ardından dikim işlemine başlayabilirsiniz. Dikiş izlerini düzleştirebilmek için ve daha muntazam bir görünüm kazandırmak için ütü kullanabilirsiniz. Kumaşınızı dikiş öncesi düz tutmakta ve düzleştirmekte zorluk çekiyorsanız da ütü bu aşama işinizi görecektir.

5Bel kısmında kullanacağınız lastik için bir muhafaza bölümü hazırlayın. Eteğin bel kısmında kullanacağınız lastiğin gizli olması gerekmektedir bu nedenle lastiğin gizleneceği bir muhafaza alanına ihtiyaç duyacaksınız. 1 ya da 2 santimlik bir pay alın ve bu payı içe doğru kıvırın. Bu payın muntazam durması için ütü ile de üzerinden geçebilirsiniz. Bu işlemin ardından beş santimlik daha bir pay almalısınız. Bu şekilde üst dikiş yapacağınız alanı da güvence altına almış olursunuz. Dikişinizi yaparken bel çevresinden 10 santimlik kadar da bir açıklık bırakarak lastiğin bu alandan geçmesi için bir boşluk bırakmalısınız.

6Eteğin paça baskısını yapın ve uç kısımları üzerinde dikme işlemini başlatın.  Eteğin paça kısmını yani uzunluğun denk geldiği diz bölgesindeki hizayı 1 santim kadar kıvırın. Ütü yardımı ile paça baskısını gerçekleştirin. Dikme işlemi sırasında daha kolay hareket edebilmek isterseniz bu alanları toplu iğne ile olduğu yere de tutturabilirsiniz. Oluşturduğunuz paça baskısını sabitleyebilmek için bir üst dikiş de kullanabilirsiniz.

7Lastiği ekleyin. Lastik kısmı için ayırmış olduğunuz bölümden lastiğinizi geçirmeye başlayın. Lastiği eteğin bel kısmının çevresinden geçecek şekilde ilerletin ve lastiğin iki ucunun birleşmesini sağlayın, iki ucunu düz bir şerit şeklinde dikin. Lastiği bulunduğu yere sabitlemek için de ayrı bir dikiş yapmalısınız, eğer bir gün lastiği yeniden bel bölgesinden geçirmeniz gerek olursa lastik haznesinden bu ürünü bulmanız da çok daha kolay olacaktır. Lastiği yerleştirmiş olduğunuz hazneyi dikin ve daha sonrasında arka kısmından dikişi sağlamlaştırın.

8Kemer kısmını tamamlayın. Kemer kısmında lastik bölümünde bulunan kırışıklıkları düzeltin ve lastiğin eşit olarak yerleşmesini sağlayın. Lastik bölgesinde oluşmuş olan kırışıklıklar sizin hoşunuza gidiyorsa bu kısımları kemer üzerinden minik dikişler ile sabitleyin. Tabi ki tüm kemer bölgesini boydan boya dikme gibi bir durum söz konusu olmamalı, sadece pile etkisi vermek istediğiniz yerlere küçük dikişler de atabilirsiniz.

Yöntem2 : Kloş Etek Dikimi

1Kullanacağınız materyallerinizi bir araya getirin. Kloş etekler uçuş uçuş yapısı ile dikkat çeken ve bilinen modellerdir bu nedenle kullanacağınız materyalin de ağır ya da sert bir yapıya sahip olmaması gerekmektedir. Tavsiye edilen kumaş türü farbala ile süslenmiş olanlardır. Bu etek türünde lastik kısmının açıkta olacağını unutmamalısınız. Bu nedenle seçilmiş olan lastiğin rengini eteğin geneli ile uyumlu olan ve sevdiğiniz tonlardan seçmelisiniz, ayrıca kalın bir lastiğin söz konusu olması lazımdır. Lastiğin 8 santim ya da 7.5 santim olması yeterli olacaktır, bundan daha fazlası eteğin görünümünü değiştirmek ya da üst kısmını daha neşeli hale getirmek için bir yol olarak kullanılabilir.

2Ölçülerinizi alın. Mezura aracılığı ile eteğin kalçanızın neresinde durmasını istiyorsanız o bölgeden ölçümü yapmalısınız. Genel olarak kalçanın en geniş yeri bu adım için en uygun bölge olacaktır. Kloş eteğin yapılması sırasında az da olsa matematik bilgisine sahip olmanız da gerekli olabilmektedir. Eteğin yarıçapının bulunması ve belirlenmesi için kalçanızın ölçüsünü alın ve üzerine 5 santim ekleyin. Elde etmiş olduğunuz bu sonucu 6.28 e bölmeniz gerekmektedir. Bölme işlemi sonucunda elde edeceğiniz sonuç sizin eteğinizin yarı çapı olacaktır.

  • Örneğin eteğinizin ölçüsü 76.2 santim ise bu ölçünün üzerine 5 santim kadar bir ekleme yapmalısınız. Elde ettiğiniz 81.2 sonucunu 6.28 ölçüsüne de bölmeniz gerekmektedir. Yaklaşık olarak 13 santim kadar bir sonuç karşınıza çıkacaktır. Elde ettiğiniz bu sonuç da sizin eteğinizin yarı çapı olmalıdır.
  • Lastik kısmının ölçüsünü almak için de kalçanın ölçüsüne 2.5 santim eklenmesi gerekmektedir. Örneğin 76.2lik bir kalça ölçüsüne sahipseniz kullanmanız gereken lastik 78.7 olmalıdır.
  • Eteğin boyunu belirlemek için de kalçanızdan başlayarak eteğin bacağınızda nerenize gelmesini istiyorsanız o kısma kadar mezura ile ölçümlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Almış aldığınız ölçüye 2.5 santim ekleyerek bu adımı tamamlamalısınız. Bırakmış olduğunuz bu ek ölçü sayesinde dikiş kısmına da pay bırakmış olursunuz.

3Eteğin kalça kısmının çapının bulunması için kalıp kağıdınızı hazırlayın. Eteğin çeyreğinin kapsanacağı kalıp kağıdı hazırlamak için tüm etek modelini içerisinde bulundurabilecek olan büyüklükte bir kağıt bulmalısınız. Mezuranızı kullanın ve kaleminizi mezuranın en son kısmında bulunan deliğe yerleştirin. Eteğin yarıçapını yaklaşık olarak bulabilmek için ölçümlerinizi tamamlayın, bu ölçüleri mezuranız aracılığı ile kalıp kağıdının en alt sağ köşesine işaretleyin. Mezuranızı sol eliniz ile kullanıyorsanız, mezuranın delik kısmından geçirmiş olduğunuz kalemi köşelerden döndürerek kağıt üzerindeki işaretlemeleri de sağ eliniz ile tamamlamalısınız. Oluşturmuş olduğunuz çeyrek daire ile beraber sol kısımda olmanız gerekmektedir, bu çeyrek daire köşe merkez noktada olacak şekilde ayarlamalarınızı tamamlamalısınız.

4Bulmuş olduğunuz yarıçapa eteğinizin sahip olmasını istediğiniz uzunluğu da eklemelisiniz. Eteğinizin nasıl bir uzunluğa sahip olması gerektiğini belirlemelisiniz. Dairenin diğer çeyreği üzerinden eteğin uzunluğunu belirleyebilmek için kalıp kağıdının hizasını mezuranız yardımı ile ölçümlerinizi yaparak işaretlemelerinizi gerçekleştirmelisiniz. Kalça için belirlemiş olduğunuz alan başlangıç noktası olarak belirlenmek üzere kağıdın bir köşesinden bir köşesine işaretlemelerinizi yapın. Bu işlem sonucunda gökkuşağı şeklinde, dairenin çeyreğinden bir şerit elde etmiş olmanız gerekmektedir.

5Kalıp kağıdınızın ve kumaşınızın kesim işlemlerini yapın. İşaretlemeler yapmış olduğunuz kağıdı kesin ve bu kesme işlemi sonucunda kıvrımlı bir bant elde etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Seçmiş olduğunuz kumaşı ikiye katlayın. Daha sonra bir adet daha katlama işlemi gerçekleştirin. Bu şekilde kumaşınız dört farklı katmandan oluşmuş olacaktır. Kumaşın bütün parçalarının toplanmış olduğu köşeye kalıp kağıdınızı yerleştirin. Kağıdın dış köşesinden başlamak üzere kumaşınızın kesim işlemine başlamalısınız. Kesim işlemini tamamladıktan sonra elde ettiğiniz kumaş modeli büyük bir donut veya çok geniş bir halka şeklinde olacaktır.

6Bel kısmına denk gelecek alanı ütüleyin. Kemerin tamamlanması için ütüleme adımını tamamlamalı ve serj astarı da geçirmelisiniz. Bu şekilde yıkanma ya da giyme işlemleri sonucunda bel kısmında bir dikiş açılmasının meydana gelmesini engelleyeceksiniz. 6 mmlik bir payı bel kısmında içe doğru bükün. Bırakmış olduğunuz bu payın üzerinden ütü ile geçmelisiniz. Ütüleme aşamasından sonra sıra serje gelmektedir. Elinizde serj astarı yapmak için bir araç bulunuyorsa bunu kullanabilirsiniz, eğer yoksa zikzak şeklinde bir dikiş atma adımını tamamlamalısınız.

7Lastiği dikin. Eteğin belinizde durması için kumaşın belinize denk gelen bölgesindeki uzunluğundan daha küçük olmalıdır. Tam da bu nedenle eteğin kumaşına iliştirilmenin öncesinde, lastiğin iki ucunun birbirine tutturulup dikilmesi gerekmektedir. 12 mm lik bir dikiş payı bırakma gibi bir imkanınız bulunmaktadır. Lastiğin iki ucunu bir araya getirin ve düze muntazam bir dikiş ile tutturun bu şekilde eteği giydiğiniz zaman kemer kısmında herhangi bir pot da oluşmayacaktır.

8Lastiği eteğin kemer kısmına tutturun. Eteğinizin bel bölgesi zaten lastiğin çağından daha geniş olduğu için lastiğin etrafına çok kolay bir biçimde denk gelecektir. Kumaşınızı lastiğin en üst kısmına getirecek şekilde ayarlayın ve her köşeye eşit şekilde kumaş gelecek biçimde minik işaretlemeler yapın ve iğneleyin. Eşit bir sonuç elde edebilmek için dilediğiniz kadar çok iğne kullanabilirsiniz.

9Lastiği eteğe dikin. Lastik eteğin dışında kalacak şekilde, iğnelemiş olduğunuz kumaşı lastiğe dikmeye başlayın.  Dikim işlemi sırasında lastiği elinizde genleştirerek kumaş ile lastiğin arasında birbirini tutmayan herhangi bir pay olup olmadığını kontrol edin. Bu şekilde dikilmemiş hiçbir alan da kalmamış olacaktır. Bu işlem sırasında zikzak şeklinde ya da düz dikiş türlerini kullanıma alabilirsiniz.

10Etek baskısı yapın. 6 mmlik bir payı eteğin en alt kısmından içe gelecek şekilde katlayın. Bu payı düz bir hale getirmek için de ütü kullanın. Daha sonrasında düzleştirmiş olduğunuz payı yeniden bükün ve üzerinden zikzak ya da düz bir dikiş türü ile geçerek etek baskısını da tamamlayın.

Yöntem3 : Maksi Etek Dikimi

1Materyallerinizi seçin. Maksi etek uzun bir boya sahip olacağı için bu boyu aşağıya doğru sabit tutabilmek adına daha ağır daha dokulu bir kumaşa ihtiyacınız olacaktır. Eteğin giydiğiniz zaman içinizi göstermemesi ve herhangi bir yerinden kabarıp açılmaması için daha dokulu bir kumaş seçmeye özen göstermelisiniz. Bel kısmında kemerinizi oluşturabilmek için çap bakımından geniş bir lastik seçmeniz gerekmektedir. Lastik etek modelinde dışarıdan görülebilir bir yapıda olacağı için seçilmiş olan lastiğin rengini eteğin geneli ile uyumlu olması ve sevdiğiniz tonlarda olması gerekmektedir.

  • Tek parçada kesime imkan verecek kadar geniş bir kumaşa sahip olmaya özen göstermelisiniz. Bu maksi etek dikim örneğinde bir ya da birden fazla küçük parçanın dikiminden oluşan kumaşlardan ziyade tek bir parçadan oluşan bir kumaş üzerinden anlatım yapılmaktadır.

2Ölçülerinizi alın. Maksi eteğin dikilmesi sırasında iki adet temel ölçü biriminiz bulunmaktadır; kalça ve bacak uzunluğu. Kalçanızın en kalın bölgesini seçerek ölçüm işlemlerini tamamlamalısınız, bu alan eteğin kalçanıza oturacağı alan olacaktır. Daha sonrasında dizinize kadar olan bölümü ölçmelisiniz ya da eteğin bacağınızda nerenize gelmesini istiyorsanız o bölgeye kadar ölçümlerinizi yapabilirsiniz. Bu sizin isteğinize bağlıdır. Almış olduğunuz ölçüler 100 santim ile 170 santim arasında sizin boy uzunluğunuza göre değişen bir yapıda olacaktır.

  • Lastik ölçünüzü, kalça için almış olduğunuz ölçüden 2.5 santim çıkararak belirleyin. Bu şekilde etek belinize tam olarak oturak ve garip bir şekilde belinize bol gelen bir kemer görünümünün oluşmasını da engelleyecektir. Eteğinizin genişliği ve uzunluğu için almış olduğunuz ölçülere 5 santimlik bir dikim payını bırakmayı da unutmamalısınız.

3Kumaşınızı kesin. Almış olduğunuz kalça ve bacak uzunluğu ölçülerine uygun olarak büyük dikdörtgen bir şekil meydana gelecek şekilde işaretlemelerinizi yapmalısınız. Kumaşınızın kesim işlemini tamamlayın ve iki dikilmemiş ucu da bir araya getirin.

4Boydan dikim işlemine başlayın. Boy uzunluğunun iki köşesinden de 2.5 santimlik bir dikiş alanı payı bırakın ve bu alanları düzleştirmek adına ütüleyin. Bir sonraki adım olarak zikzak şeklinde bir dikim işlemine başlayın. İşinizin garantili olması için her iki taraftan da dikmelisiniz. Elde ettiğiniz kumaşın bir boru görünümünde olması gerekmektedir.

5Kemer kısmını oluşturmaya başlayın. Boru şeklini vermiş olduğunuz kumaşınızı ters yüz edin bu şekilde kumaşın doğru yüzü üzerinde işlemlerinizi gerçekleştirmiş olursunuz. Elinizin altında bir serj makinesi bulunuyorsa onu kullanarak kumaşta meydana gelebilecek olan saçaklanmaları engelleyebilirsiniz. Eğer yoksa zikzak şeklinde yapmış olduğunuz bir dikiş de kumaşın sabitlenmesini sağlayacaktır.

6Lastiği dikin. Seçmiş olduğunuz lastiği ikiye katlayın ve kesik olan uçlarının bir araya gelmesini sağlayın. her uçtan 6.35 mmlik bir pay bırakarak iki ucu düz bir dikiş ile bir araya getirin. Dikmiş olduğunuzu lastiği ters yüz edin ve kalmış olan payları da düzleştirmek ve etek giyildiği zaman çok daha şık bir etki yaratabilmek adına zikzak şeklinde olacak bir dikiş ile bu kalan payların üzerinden geçin. Bu şekilde ayrıca kemer kısmının eskisine nazaran çok daha düz durmasını da sağlamış olacaksınız.

7Lastiği eteğin bel kısmına sabitleyin. Eteğinizin kumaşını lastiğin iç kısmından en üst köşeye gelecek şekilde ayarlayın ve iğneler yardımı ile de sabitleyin. Kumaşın genişliği kemerden bi derece daha fazla olduğu için zaman zaman fazlalıklar meydana gelebilir. Kemer çevresinde bu fazlalıkların eşit bir biçimde dağılmasına da özen göstermelisiniz.

8Lastiği dikin. Lastikte 6.35 mmlik bir pay bırakarak düz dikiş yardımı ile lastiğinizi eteğe dikmeye başlayın. Lastiğin bu aşamada etek üzeriden görünür vaziyette olması gerektiğini de unutmamalısınız. Dikişiniz ilerledikçe işaretleme için kullanmış olduğunuz iğneleri çıkarabilirsiniz. Dikiş sırasında tam manası ile düz bir çizgi elde ettiğinizden de emin olmanız gerekmektedir.

9Etek baskısı oluşturun. 6 mmlik bir payı eteğin en alt kısmından içe gelecek şekilde katlayın. Eteğin uç kısımlarının saçaklanmalarını önleyebilmek serj makinesi kullanarak ya da zikzak şeklinde bir dikiş türü ile bu adımı tamamlayabilirsiniz. Bunun ardından payı etek ile birleştirebilmek için de düz dikiş ile üzerinden geçin.

Video

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir