Ev İçin Güvenlik Kamerası Sistemi Kurmak

Sadece birkaç video kaydetmek için duvarları delmek ve güç kabloları döşemek başta her ne kadar zor görünse de birçok güvenlik sistemi bütün bu işlemlerin nasıl yapılacağını anlatan paketlere sahiptir. Bu yazıda da güvenlik kamerası sistemlerini nasıl alıp kuracağınızı size anlatıyoruz.

Yöntem 1 : Evinizi Hazırlamak

1Güvenlik kamerasına ihtiyaç duyduğunuz bölgelerin listesini yapın. Evinizin her metrekaresini incelemek için bir sistem kurmak hem elverişsiz hem de pahalı olacaktır. Bu yüzden öncelik sıralamasına göre bu alanları belirlemelisiniz. Evinizin bir krokisini çizin ya da evin detaylı planını yazdırın ve ardından nerelere kameralar konması gerektiğini seçin. İşiniz bittikten sonra belirlediğiniz noktaları evinizde kontrol edin ki önlerinde görüntüyü engelleyecek objeler olmasın. Şu kısımlar için kameralar istiyor olabilirsiniz:

  • Ön ve Arka Kapılar
  • Dışarıya bakan Camlar
  • Büyük Ortak Alanlar
  • Garaj Önleri
  • Verandalar
  • Merdivenler

2İhtiyacınızı giderebilecek bir paketi tercih edin.Her parçayı teker teker elde edebilirsiniz fakat hepsini bir güvenlik sistemi olarak almak daha ucuz olacaktır. Minimum almanız gereken kamera sayısı 1-3 arasında ve bunların yanında en az bir DVR (dijital video oynatıcı), uygun kablolar ve güç kordonları da almalısınız.

  • Temel Ev Güvenliği: Kapıları gözetlemek için 2 – 3 tane dış kamera, en az 3 günlük kayıt yapan 1 DVR alın.
  • Değerli eşyaları/çocuklarınızı Gözetlemek için Sistem: Bilgisayarınıza yayın yapabileceğiniz 1 – 3 arası kablosuz kameralar bir odayı gözetlemek için yetecektir.

3Alternatif olarak kameralarınızı kendiniz alın. Kaç tane kamera almanız gerektiğini belirledikten sonra özel olarak hangilerini istediğinizi düşünmelisiniz. Ev güvenlik sistemi herhangi bir yerde 300 TL ile binlerce TL arası tutabilir. Bu yüzden ne tip parçalar almak istediğinizi açık bir şekilde öğrenmelisiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu parçaları teker teker de alabilirsiniz fakat sistem olarak almak muhtemelen daha ucuz olacaktır.

  • Kablolu ya da Kablosuz Kameralar: Kablosuz kameraları kurması daha kolay olsa da alıcıdan uzaklaştıkça çekilen görüntünün kalitesi de düşecektir. Eğer büyük bir alanı kayıt altına almak istiyorsanız, kablolu kameralı tercih edebilirsiniz. Yine de birçok evde kablosuz kameralar kullanışlılık ve kolay kurulum sebebiyle tercih edilmektedir.
  • Ev İçi ya da Ev Dışı Kameralar: Evin içine göre tasarlanmış kameraları dışarısı için de kullandığınız taktirde yağmurdan ve nem gibi doğal olaylardan etkilenecekleri için sizin için avantajlı olmayacaktır. Bu yüzden alacağınız kamerayı dikkatli seçin.
  • Hareket Sensörlü: Bazı kameralar sadece bir hareket algıladıklarında kayda geçerler. Bu özellikleriyle enerjiden ve yerden tasarruf edebilir ve biri sadece odadayken kayıt alabilirsiniz.
  • Uzaktan Erişim Seçeneği: Bir çok kaliteli kamera yayınını bir program aracılığıyla dünyanın her yerinden izleyebileceğiniz şekilde laptop ya da telefonunuza gönderebilir.

4Bir kayıt cihazı ve ekran kurun. Çekilen görüntüleri kaydetmek ve izlemek için bir DVR’a ihtiyacınız var. Bu cihaz bütün video yayınlarını ve gönderilerini bir ekranda göstermek için kullanılır. Ekran olarak küçük bir televizyon ya da bir bilgisayar ekranı kullanabilirsiniz. Her DVR’ın kendine özgü bir depolama kapasitesi vardır. Bu kapasiteler 1 günden yüzlerce saate kadar değişir.

  • Eğer tam bir güvenlik seti alıyorsanız muhtemelen setin içinde bir DVR da olacaktır.
  • DVRlara alternatif olarak Ağ Bağlantılı Video Kaydediciler (NVR) ve analog kayıt cihazları (VCR) da tercih edebilirsiniz. NVR bir internet sinyali ile VCR ise boş bir kaset ile kayıt yapmaktadır. İlerde bahsedeceğimiz kurma teknikleri bu cihazlar için de faydalı olacaktır.

5Ekipmanınızı kurmadan önce test edin. Bütün kabloların, DVR cihazının, kameraların ve ekranın çalıştığından emin olduktan sonra kuruluma başlayın.

Yöntem 2 : Kameraları Kurma

1Kameranız için yüksek ve geniş alanı gören bir nokta seçin. Bir oda için en iyi nokta genelde tavanla duvarların birleştiği bir köşedir. Kamerayı kurarken bütün giriş ve çıkışları gördüğüne emin olun ve güç kaynağına yakın bir yer seçmeye çalışın.

  • Eğer kamerayı dışarı yerleştirmeyi düşünüyorsanız yerden en az 3 metre yüksekte olsun ki kameraya zarar vermek isteyen insanlar kolay bir şekilde ulaşamasın.

2Kameranızı duvara sabitleyin. Kimi kameralar yapışkan uçlarla gelirken kimilerini duvara vidalamalısınız. Vidalamak uzun vadede kullanılacak kameralar için daha kullanışlı olacaktır. Her ne kadar bütün kameralar farklı bir kurulum şekline sahip olsa da çoğu için aşağıdaki adımlar ortaktır:

  • Kamera yuvasını istenen bölgeye yerleştirin.
  • Keskin uçlu bir alet kullanarak vidalanacak noktaları işaretleyin.
  • Her noktayı ayrı ayrı delin.
  • Yuvayı daha önceden belirlediğiniz bölgeye vidalayın.
  • Kameranızı istediğiniz açıya sahip olacak şekilde yerleştirin.

3Kameranızı güç kaynağına bağlayın. Neredeyse bütün kameralar normal bir prize takılan adaptörlere sahiptirler. Bu adaptörleri kameranıza bağladıktan sonra ucunu prize takın.

  • Eğer adaptörünüz yok ya da kırık ise üreticiye ulaşın.

4DVR’ınıza bir kameraya bağlayın. Güvenlik ekipmanları BNC bağlantılarını kullanırlar. BNC  kablolarının kullanımı oldukça kolaydır: İki tane aynı uca sahip olan bu kabloları somun yardımıyla takıldığı yere sıkıştırabilirsiniz. Bir ucunu kameranızın “Çıkış” kısmına diğerini de DVR’ın “Giriş” kısmına takın.

  • Taktığınız kablonun hangi “Giriş” kısmı olduğunu bir yere not edin. Sonuçta kamera görüntülerinizi takip etmek için hangi girişi hangi kameraya bağladığınızı bilmeniz gerekecektir.
  • Eğer kablonuz BNC bağlantısı içermiyorsa internetten ya da bir elektronikçiden kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. Bu sayede kablonuzu BNC uyumlu hale getirebilirsiniz.

5Bilgisayarınıza kablosuz kameraları tanıtın. Kablosuz kameralar, görüntülerinizi göndermek için kullanılan bir yazılım CD’si ile gelir. CD’yi taktıktan sonra kameralarınıza ulaşmak için gereken adımları izleyin.

  • Bazı kameraları kablosuz USB alıcısı aracılığıyla bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. USB’nin doğru şekilde takıldığından emin olun.
  • Eğer kameranız için bir IP adresi verilmişse bir yere not edin. (192.168.0.5) Böylelikle kameranızı internet bağlantısı olan herhangi bir tarayıcıdan takip edebilirsiniz.

6DVR’ı ekrana bağlayın. Bu bağlantı için de genelde BNC kablolar kullanılsa da bazı DVRlar HDMI ya da koaksiyal kablolarla da uyumludur. Tercih ettiğiniz bağlantı şeklini belirledikten sonra kablonun bir ucunu DVR’ın “Çıkış” kısmına diğerini ekranın “Giriş” kısmına bağlayın.

  • DVRınızın ne kadar fazla girişi varsa o kadar kamera kurabilirsiniz. DVR, yüklediğiniz her kameranın görüntüsünü otomatik olarak kaydetmeye başlayacaktır.
  • Hangi girişe hangi kamerayı bağladığınızı not edin. Bu giriş numaraları sayesinde kameralarınıza ulaşmak daha kolay olacaktır.

7Bağlantıda bir sorun olup olmadığını kontrol edin. Kurduğunuz kameraları, DVRı, ekranı ve bütün güç kaynaklarını kontrol edin. Kablolarınızın iyi bir şekilde cihazlara takılı olduğundan ve giriş çıkışları doğru seçtiğinizden emin olun. Bazı ekranlarda bütün kameraları tek görüntüde görebilirken bazılarında kanal değiştirmek için düğmeler vardır.

Video

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir