Ev Temizliği Nasıl Yapılır

Ev temizliği kendiliğinden nasıl yapılacağı anlaşılan bir eylemdir. Fakat nerden başlayacağınızı nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız siz de aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Bölüm1: Plan Yapma

1Evinizin ne kadar temiz olmasını istediğinize ve ne kadar zamanınız olduğuna karar verin. Bu sizin temizlik planınızı yapmanıza yardımcı olacaktır. Ne yapabileceğiniz. Ne kadar vaktiniz ve motivasyonunuz olduğu konusunda kendinize dürüst davranın. Mümkünse yukarıdan aşağıya doğru başlayın. Süpürge yaptıktan sonra erden parçalar toplamak istemezsiniz. Eğer çok vaktiniz yoksa öne evdeki dağınıklıkları toplayın daha sonra ciddi ciddi temizleyeme başlayın. Ortalama yoğunlukta olan biri için her gün biraz etrafı toplamak ve ayda birkaç kere detaylı temizlik yapmak yeterli olacaktır. Nasıl bir temizlik yapacağınız ise tamamen size bağlı.

2Her zaman temizlik checklistiniz ve planınız olmalı. Temizliğe hangi odadan başlayıp hangi odada bitireceğinizi planlayın (genelde arka kapıdan ön kapıya doğru). Bu temizliği daha çabuk bitirmenize ve daha çabanızın boşa gitmemesine neden olacaktır.

  • Planınızı bütün odaları aynı zamanda süpürüp, silip, paspaslayacak düzeyde yapın. Böylece hem suyunuz soğumamış olacak hem de bir işi bitirmeden öbürüne geçmek zorunda kalmamış olacaksınız.

3İş bölümü yapın. Eğer başkalarıyla beraber yaşıyorsanız ev temizliği sadece sizin sorumluluğunuz olmamalı. Temizlik planı yaparak ve iş bölüştürerek lider siz olabilirsiniz fakat bu tek başına bütün temizliği yapmaktan iyidir. Bölüştürdüğünüz işlerin kişilerin yaşlarına göre olmasına dikkat edin. ilkokul öğrencileri yerdeki eşyaları toplayabilir, ergenlik çağındakiler garajı ya da banyoyu temizleyebilirler gibi. Bu bölüştürmeyi yaparken adil olun.

Bölüm2: Banyoyu Temizleme

1Tuvaleti temizleyin. Tuvalet temizlemek en zorlu görevlerden biridir. Bu yüzden olabildiğince çabuk halletmek daha iyi olur. Tuvaleti temizlemeye başlamadan önce plastik eldiven takın; bu eldivenler mutfakta kullandığınız eldivenlerden ayrı olmalı. Böylece bakteri ve kirleri derinizden uzak tutmuş olursunuz. Tuvalete sıcak su döküp lekelerin kabarmasını bekleyin. Daha sonra bir sünger yardımıyla lekeleri çıkartın. Bundan sonra tuvalete biraz temizleyici dökün ve temizleyicinin lekeleri kırması için birkaç dakika bekleyin. Tuvalet fırçasıyla temizleyin. Bittiğinde sifonu çekin. Tuvaletin iç kısmını temizledikten sonra dışındaki lekelere de temizleyici püskürtün ve bir peçete ya da sünger yardımıyla temizleyin.

2Duşakabininizi ya da küvetinizi temizleyin. Duşlar hemen kirlenirler. Temizlemek için ise bir banyo temizleyici ve fırça yeterli olacaktır. Eğer elinizde banyo temizleyiciniz yoksa bulaşık temizleyicisi de küvetin dibindeki lekelerden kurtulmak için iyi bir yöntemdir. Duşunuzun daha temiz kalması için araba parlatıcıları kullanabilirsiniz. Fakat yerlere sürmemeniz kaymamanız için daha iyi olacaktır. Cam kısmı temizlemek için ise yarım bardak amonyakla 8 damla bulaşık deterjanı ve 3,5 litre suyu karıştırın.

3Lavaboyu temizleyin. Lavabolar çok çabuk kirlenir ama herhangi bir temizleyici kullanmadan önce lavabonuzun tipine uygun olan temizleyiciyi seçin. Üründen emin olduğunuz zaman lavaboya sıkın ve bekleyin. Birkaç dakika sonra temizleyici bakterileri ve kirleri emmiş olacak bundan sonra bir süngerle temizleyebilirsiniz. Temizleyici köpürdüğünde ve temiz görünmeye başladığında ılık suyla yıkayın ve kuru bir bezle kurulayın. Eğer çok katı ve sert lekeleriniz varsa bir fırça yardımıyla kirleri kazımanız gerekebilir. Duşunuzu yıkarken kullandığınız gibi bir fırça işinizi görecektir.

ev-temizligi-nasil-yapilir-adim74Camları ve aynaları temizleyin. Genelde cam temizleyicinin bütün işi yaptığı zannedilir fakat cam temizleyiciler sadece köpürmesi içindir, temizlemek için değil.

  • Öncelikle camı bulaşık deterjanıyla karıştırdığınız sıcak suyla yıkayın. Bu işlemi bir paçavra bez ya da sünger yardımıyla yapın. Toz halindeki temizleyiciler seramik, cam, ayna ve metalleri temizlerken harikalardır çünkü yüzeye zarar vermeden temizlemenize yardımcı olurlar. Daha sonra yüzeyi temiz bir bez ya da havlu yardımıyla silin.
  • Eğer camınızın hem temiz hem de zararlı olmamasını istiyorsanız sirkeyle suyu karıştırın ve camı yıkayın. Daha sonra camı bir bezle kurutun ve gazeteyle silin. Camda leke bırakmamak için silerken biraz bastırmanız gerekebilir.
  • Farklı bir yöntem olarak da cam temizleyiciyi biz beze püskürtün ve camı silin. Bu temizleyiciler bir kılıf gibi davranırlar ve tozu camdan uzak tutarlar. Yanlış kullanılan cam temizleyicileri leke bırakabilir. Bu yüzden temizlikten sonra eski bir gazeteyle camı silin.

Kaynak:

  • http://www.popularmechanics.com/home/interior-projects/how-to/g1238/15-secrets-to-cleaning-your-home-in-half-the-time/#slide-1
  • http://www.wikihow.com/Clean-a-House

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir