Evde Deodorant Yapımı

Ev Yapımı Deodorant: Koltuk altlarınızı mutlu edin! ‘’Ev yapımı deodorant’’ ifadesini ilk duyduğumda gülmüştüm ve gözlerimi devirmiştim. Kafamda ‘’Bu saçmalık!’’ türünden düşünceler oluşmuştu. ‘’Yani cidden mi? Ne kadar tuhafsınız…’’ Deodorant, en güvenilen kimyacıların elinden çıkmış olması gereken bir olmazsa olmazdır. Bazı şeylerin değişmesi çok komik. Sorunlu bir başlangıç… İlk kez evde deodorant yaptığım zaman da gülmüştüm. Ama bu sefer ‘’Vay be, şimdi tuhaf olan benim ve bu HARİKA bir şey’’ gibisinden bir gülmeydi. Ama doğrusunu söylemek gerekirse ilk deodorant yapımı deneyimim acı vericiydi. Yani gerçekten acı vericiydi. Çok hassas bir derim vardır ve her şey de yanmaya başlamıştı. Saatlerce… Bana, bazı insanların bu problemi yaşadığı ve uyum sağlaması için derime biraz zaman vermem gerektiği söylendi. O yüzden salak gibi (Ay! Kim ‘’salak’’ dedi? Evet, ben dedim.) şeyi kullanarak (siz neyi kullandığımı anladınız.) koltuk altlarıma eziyet edip durdum. Tam bir ay sonra sonunda pes ettim ve mağazadan aldığım daha az etkili, ‘’tamamen doğal’’ ve pahalı deodorantları kullanmaya devam ettim. Tam bir hayal kırıklığı… Sizin de hassas teniniz vardır ve deodorantınızdan biraz ilgi bekliyorsunuzdur diye bu tarifi sizlerle paylaşmayı çok istiyorum. Bu tarif, internette bulabileceğiniz birçok tarife benziyor ama yine de çok etkili. Umarım koltuk altlarınız yakmaz. Mutlu ve kokusuz koltuk altları isteriz, değil mi? Evet!

Bölüm1 : Neden ev yapımı deodorant?

1Diğer birçok kozmetik ürünü gibi, çoğu deodorantta ve ter önleyicilerde kullanılan bazı malzemeler sağlığınız için iyi değildir. Mesela şunlar;

  • Alüminyum- Bu, satın aldığınız birçok deodorantın ana malzemesidir. Göğüs kanserine ve Alzheimer’a yol açtığı söylenen bir metaldir. Biz almayalım teşekkürler.
  • Parabenler-Bu sentetik koruyucular birçok kişisel bakım ürününde bulunur. Bu kimyasalların en büyük sorunu ise hormon dengesini bozmalarıdır. Parabene maruz kalma, kusurlu doğum ve organ zehirlenmesiyle de yakından ilişkilendirilmiştir.
  • Propyleneglycol- Bu, petrol bazlı bir maddedir. Fazla miktarda kullanıldığı takdirde merkezi sinir sistemine, karaciğere ve kalbe zarar verdiği, çalışmalar tarafından gösterilmiştir.
  • Phthalates- Kusurlu doğum da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan bir diğer kimyasallar sınıfıdır.
  • Triclsoan- Bu kimyasal, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından böcek ilacı, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı tarafından da kanserojen madde olarak kabul edilmiştir.
  • Bu şeyleri vücudunuza gerçekten sokmak ister misiniz? Pek sanmıyoruz.

2Ev yapımı deodorant ve mutlu koltuk altları! Bu tarif çok basittir. Tüm malzemeleri kolay bulunabilir ve güvenlidir. Ayrıca koltuk altlarınızın ihtiyaçlarını karşılamak için basit ve ucuz bir yöntemdir.

  • Bu tarifin bir ter önleyici olmadığını unutmayın. Ama bu iyi bir şey. Terlemek zorundasınız. Bu, vücudunuzun toksinlerden arınma yöntemlerinden biri. Bunun yanı sıra, ter önleyiciler, teri durdurmak için sadece gözeneklerinizi tıkar ama vücudunuz arınmak için terlemeye devam edecektir. Ter önleyiciler işte bu yüzden en sevdiğiniz gömleğinizin üzerinde ter lekesi bırakır. Koltuk altlarınız, kimyasal birikintisini atmaya çalışır. İğrenç.
  • Aslında, ter önleyicileri kullanmayı bıraktığımdan beri (ki bu çok uzun zaman önce ben hippiyken olmuştu) çok daha az terlediğimi fark ettim. Gömleklerimde de hiç ter izi kalmıyor. Mükemmel.
  • Hazır mısınız? Ne kaybedebilirsiniz ki? Ev yapımı deodorantlara geçiş yapan birçok insan onları çok seviyor ve diğer deodorantlara geri dönmüyor. Siz de onlardan biri olabilirsiniz!

Bölüm2 : Hassas Tenler İçin Ev Yapımı Çubuk Deodorant

İhtiyacınız olan malzemeler:

  • 1/3 bardak Hindistan cevizi yağı (şunun gibi)
  • 2 yemek kaşığı kabartma tozu (aşırı hassas bir teniniz varsa daha az kullanabilirsiniz)
  • 1/3 bardak arorot nişastası (bunu birçok sağlıklı yiyecek satan dükkandan ya da buradan bulabilirsiniz)
  • 10-15 damla esans yağı (isteğe bağlı) (Esans yağlarını nasıl toptan fiyatına aldığımı buradan öğrenin)
  • Küçük bir karıştırma kabı ve kaşık
  • Biten ürünü koymak için küçük bir kap (bu küçük kavanozları çok seviyorum)

Yönergeler:

1Hindistan cevizi yağı, kabartma tozu ve arorot nişastasını küçük kapta karıştırın. Deodorant benzeri bir koyuluk elde edene kadar kaşığın arkasını kullanın ve kremsi bir kıvam elde edin.

2Esans yağlarını ekleyin. Bu isteğe bağlı bir adım ancak bence bu işi çok daha zevkli yapıyor. İstediğiniz yağları seçebilirsiniz. Lavanta ya da silhat yağı olabilir. Benim en sevdiğim, 10 damla tatlı portakal ve 5 damla tarçın.

3Karışımı küçük kaba koyun (ben bu adım için küçük tatlı spatulamı kullanıyorum). Kullanmak için sadece iki parmağınızla yavaşça karışımdan alın ve koltuk altlarınıza sürün. Kıyafetlerinize bulaşmasını önlemek için giyinmeden önce iki dakika bekleyin.

  • Not: Hava ısındıkça hindistan cevizi erir. Bu yüzden, bazıları sıcak aylarda deodorantlarını buzdolabında saklıyor. Ben, birazcık erise bile kullanmaya devam edebildiğim için pek umursamıyorum erimesini.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir