Evde Polimer Kil Nasıl Yapılır

El işi ile haşır neşir iseniz hazır polimer kili satın almaktan yılmış ve ekonomik açıdan da sarsılmış olabilirsiniz. Sanat eserlerinizi, el emeklerinizin hammaddelerini polimer kilinden yapıyorsanız bunu rahatlıkla evde de yapabilirsiniz. Bir kaç farklı methot arasından sizin için en uygun evde polimer kili yapma tekniğini seçin ve bütçenize katkıda bulunun. Polimer kili nasıl yapılır, adım adım polimer kili yapmanın püf noktaları ve tüyoları:

Yöntem1: Tutkal ve Gliserin ile Polimer Kili Yapımı

Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı tutkal ( tercihen pva ahşap tutkalı)
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 2 yemek kaşığı gliserin
  • Gıda boyası (isteğe bağlı olarak- renklendirme amaçlı)

Uygulama

1Polimer kili ile çatlakları tamir etmek için bu yöntemi kullanın. Polimer kili bir çok amaçla kullanılabildiği gibi çatlak yüzeyleri ya da çatlamış aralıklı malzemelerinizin arasını kolaylıkla doldurabileceğiniz de bir maddedir. Gliserin ile yapılan polimer kili çatlakların azaltılmasına yardımcı olur. Bu tarif yarım saat kadar kısa bir sürede kurur ancak polimer kilini hazırladıktan sonra da bir hafta kadar bekletirseniz yapışkanlığı azalır ve daha kolay kullanılır hale gelir.

2Eski bir giysi ya da önlük giyin. Polimer kilini hazırlarken sık sık giydiğiniz kıyafetlerinizi kirletmemek için eski bir giysiyi ya da çıkmayacak lekeleri önemsemeyeceğiniz bir önlük giyin.

3Tencereye su ve tutkalı koyun. Polimer kili yapımında kullanacağınız tencerenin teflon ya da yapışmaz bir başka malzemeden yapıldığından emin olun. Tencereye 2 su bardağı tutkal ve yarım su bardağı suyu dökün ve sürekli karıştırarak 2 dakika boyunca ateşte pişirin. 2 dakika sonrasında karışımınızı ateşten alın. Herhangi bir beyaz tutkal kullanabileceğiniz gibi ahşap tutkalları bu tarif için sizin işinizi daha iyi görecektir.

4Mısır ununu su ile karıştırın. Bir başka kapta 1 fincan mısır ununu çeyrek fincan su ile harmanlayın ve bir karışım elde edin. Hazırladığınız bu malzemeyi ocaktan yeni aldığınız tutkal su karışımına ilave edin ve iyice karıştırın. Gıda boyası kullanarak polimer kilini renklendirmek istiyorsanız bu aşamada birkaç damla renklendirici ilave edebilirsiniz. Oluşturduğunuz karışım hamur kıvamına gelene kadar karıştırın ya da bir eldiven yardımı ile elinizde yoğurun. Polimer kil hamurunu oluşturduktan sonra soğuması için üzerini örtün.

5Bir çalışma tezgahına mısır unu serpin ve polimer kil hamurunu iyice yoğurun. Siz hamuru yoğururken mısır unu serperek hem yüzeye yapışmasını engellersiniz hem de polimer kilinizi daha iyi ve yoğun hale getirirsiniz.

6Polimer kili yumuşak ve esnek bir kıvam aldığında yoğurmayı bırakın. Bu aşamada gliserini ilave ederek polimer kiliniz ile çalışmaya hazır hale gelebilirsiniz.

7Polimer kilini nasıl saklayacaksınız? Polimer kilinizi kullandıktan sonra arta kalan malzemeleriniz varsa hava geçirmeyecek şekilde bir torboya koyun ve kurumasını önleyin.

Yöntem2: Francesa Pasta (Sirke ile) Polimer Kili Yapımı

Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı Mısır nişastası
  • 1 su bardağı tutkal
  • 1,5 yemek kaşığı gliserin
  • 1,5 yemek kaşığı lanolinli krem
  • 1,5 yemek kaşığı beyaz sirke

Uygulama

1Latin Amerika’da geleneksel polimer kili yapma tarifi olan “Francesa” çok popüler bir tariftir. Beyaz sirke ile yapılan bu polimer kilini muhakkak denemelisiniz. Toksik madde barındırmayan bu kil ile birbirinden değişik kullanımlar sizin hayal gücünüze kalmış.

2Teflon kaplı tencereye mısır nişastası,su ve tutkalı koyun. Tutkal tamamen eriyene kadar ateşte pişirin ve sık sık karıştırın. Karışımınız istenen kıvama geldikten sonra tencerenin içerisine 1 bardak daha tutkal dökün. Kısık ateşte pişirme işlemine devam edin.

3Sirke, gliserin ve lanolinli krem ilave edin. Tencerede kısık ateşte pişmeye devam eden karışımınza 1,5 yemek kaşığı sirke, gliserin ve soğuk kremi ilave ederek pişirmeye devam edin. Karışımınız bir hamur kıvamına ve karıştıramayacağınız sertliğe erişinceye dek kısık ateşte devam edin. Bu aşamada fazla pişirme yapmamaya ve hamurun sertleşmemesine sebep olmamaya dikkat edin. Lanolinli krem ve gliserini süpermarketler de kolaylıkla bulabilirsiniz.

4Ellerinizi bir losyonla nemlendirin ve polimer hamurunu yoğurmaya başlayın. Hazırladığınız polimer hamurunu nemli bir bez ile soğuttuktan sonra elle yoğurun elinize yapışmaması için de ellerinize krem ya da losyon sürmeniz tavsiye edilir. Bu polimer kili ile oluşturduğunuz çalışmalarınızı 3 gün süre ile kurumaya bırakmanız gerekir. Polimer kiliniz kuruduktan sonra akrilik ya da yağlı boya ile boyamanızı yapabilirsiniz.

5Francesa polimer kilini nasıl saklayacaksınız? Plastik bir saklama poşetinde ya da buzdolabı poşetlerinde muhafaza ederek serin ve karanlık bir bölgede saklayın.

Yöntem3: Kırılmaz Polimer Kili Yapımı

Gerekli Malzemeler

  • Yarım su bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağı tutkal
  • Yarım yemek kaşığı sitrik asit
  • 1,5 yemek kaşığı gliserin
  • 1,5 yemek kaşığı vazelin

Uygulama

1Farklı malzemeler içeren bu polimer kili yapımı tamamen güçlü ve kırılmayacak şekilde bir malzeme hazırlamanızı sağlar. Çok güçlü bir polimer kili yapmak için uygun tariftir denebilir.

2Kısık ateşte yapışmaz tava içerisine mısır nişastası hariç tüm malzemeyi koyun. 1 su bardağı tutkal, yarım yemek kaşığı sitrik asit, 1,5 yemek kaşığı gliserin, 1,5 yemek kaşığı vazelini bir araya getirerek tamamen karıştırın. Tavanızı ısıtırken mümkün olan en kısık ateşi ayarlamayı unutmayın. Polimer kilinin oluşabilmesi için ağır ağır pişmesi gerekir.

3Mısır nişastasını azar azar ekleyerek pişirmeye devam edin. Karışımınıza ekleyeceğiniz yarım bardak mısır nişastasını azar azar karışımınıza yedirerek ve topaklanma yapmasına engel olacak şekilde ekleyerek pişirmeye devam edin. Polimer kiliniz hamur kıvamına gelene kadar pişirmeye devam edin. İçerisinde sitrik asit bulunduğundan buharlaşma ile nefes almanız zorlanabilir bu yüzden havalandırma fanınızı açmakta fayda var.

4Polimer kilini 20 dakika yoğurun. Pişirme kağıdının üzerine sıcak halde tavadaki polimer kil karışımını dökün ve elinizle yoğurabileceğiniz sıcakıkta yoğurmaya başlayın. Bu yöntemde kilin soğumasını beklemenize gerek yoktur. Yoğurmayı bitirdiğinizde polimer kiliniz hala sıcaksa, çalışmaya başlamadan önce  biraz soğumasını bekleyebilirsiniz.

5Kapalı bir bir torba içerisinde polimer kilini saklayabilirsiniz. Polimer kilinin sertleşmesini önlemek için hava almayan buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz.

Kaynak:

All Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir