Evde Uçan Balon Yapımı

Yediden yetmişe herkesin sevdiği ve sevmekten vazgeçmeyeceği uçan balonlar rengarenk ve çeşit çeşit boyutlar ile gözyüzünü renklendirmekle kalmıyor, hayallerimizi süsleyerek ayrı ayrı hepimizi de mutlu ediyor. Uçan balonlar çocukların yüzünü güldürmekle kalmıyor, kutlama ve organizasyonların da en favori parçalarından biri! Özellikle yaz düğünlerinde gelin ile damat nikah esnasında evet dediklerinde “uçan balonlar” gökyüzüne neşe katıyor. Uçan balon deyince helyum gazı akla geliyor, ancak evdeki malzemeler ile uçan balon nasıl yapılır? Peki kendi uçan balonuzu kendiniz yapmak istemez miydiniz? Evde sirke ile uçan balon nasıl yapılır,  gazı kaçmadan uçan balon nasıl saklanır, uçan balon yaparken nelere dikkat etmeli işte bilmeniz gereken tüm püf noktalar;

Gerekli Malzemeler

Sodyum Hidroksitli Uçan Balon

  • Sodyum Hidroksit
  • Alüminyum Folyo
  • Pet şişe
  • Balon
  • Su
  • Huni
  • Eldiven

Karbonatlı Uçan Balon

  • Balon
  • Şişe
  • Huni
  • Karbonat
  • Sirke

Sodyum Hidroksitli Uçan Balon Yapımı

1. Eldivenleri takın. Sodyum peroksit ile temas etmek ellerinize zarar verebileceğinden dolayı sağlam, dayanıklı bir eldiven girmeniz gerekmektedir.

2. Alüminyum folyoyu şişeye girecek şekilde sıkıştırın. Alüminyum folyoyu iki parça olarak şekilde elinizde yuvarlayarak şişeden girecek şekilde ayarlayın ve şişenin içerisine atın.

3. Huni yardımıyla ortalama 4-5 kaşık sodyum hidroksiti şişeye koyun. Huni bulamıyorsanız bir kağıt parçası kullanarak da sodyum hidroksiti şişenin içerisine doldurabilirsiniz.

4. Yine huni yardımıyla yaklaşık 1 litre suyu şişeye dökün. Kullanacağınız sodyum peroksit ile orantılı bir şekilde su dökmeniz gerekmektedir.

5. Şişirmek istediğiniz balonu şişenin ağzına geçirin ve hafifçe şişeyi çalkalayın. Eğer balon şişmeye başlamadıysa bir başka balonla değiştirin. Çok kısa bir süre sonra alt kısımda oluşturduğunuz karışım balonu şişirmeye başlayacaktır.

6, Balon yeterince şiştikten sonra şişeden çıkarın ve ağzını bağlayın.

7. Uçan balonunuz artık hazır, uçurun ve keyfini çıkarın!

Karbonatla Uçan Balon Yapımı

Uçan balon yapmak için aslında sizin için en gerekli tek malzeme helyum gazıdır ancak helyum gazı hem pahalı hem de kolaylıkla ulaşamayacağınız bir gazdır. Ayrıca uçan balon fiyatları düşünüldüğünde piyasada yüksek meblağlara satılmaktadır. Evde kolaylıkla uçan balonlar yapabilirsiniz ancak düğün, doğum günü gibi büyük organizasyonlar için çok sayıda uçan balona sahip olmanız gerekirse internet üzerinden uçan balon sipariş edebileceğiniz bir çok site vardır. Mağazalardaki uçan balonlar yerine internet üzerinden daha hesaplı uçan balonlar satın alabilirsiniz. Helyum gazına sahip değilsiniz diye uçan balona sahip olmayacak değilsiniz, merak etmeyin! Evdeki malzemelerinizle hatta sık sık kullandığınız malzemelerinizle uçan balon yapımı oldukça basit ve ekonomiktir. Uçan balonu evinizde yapın ve çocuklarınızı eğlendirin. Özellikle sıcak yaz günlerinde çocukları bahçede oyalamak için evde uçan balon hazırlamak keyifli bir uğraştır.

evde-ucan-balon-nasil-yapilir-adim1

1Kırtasiyelerden satın aldığınız farklı boy ve ebattaki balonları elinize alın. Klasik ebattaki yani şiştiği zaman futbol topundan biraz daha büyük olan balonların içerisine 2 tatlı kaşığı karbonat koyun. Toz halindeki karbonatı şişmemiş bir balonun içerisinde koymak sandığınız kadar kolay olmayacaktır. Bu aşamada balonun ağzını huninin içerisine yerleştirerek karbonatı balonun içerisinde kolaylıkla boşaltabilirsiniz. Karbonat, balon içerisindeki havanın kabarcıklar halinde kalmasına yardımcı olacak bir faktördür. Neden normal bir balon uçmuyor derseniz, önce karbonat aklınıza gelsin.

2İçinde karbonat olan şişenin içerisine 1 yemek kaşığı kadar sirke koyun. Seçtiğiniz şişe bir soda şişesi ya da büyük bir su şişesi olabilir. Dikkat etmeniz gereken ayrıntı şişeninizin kesinlikle cam olmasıdır. Uçan balon yaparken cam şişe seçin ve seçtiğiniz cam şişenin içerisine sirke ekleyin. Sirke ve karbonat bir araya geldiğinde elbette patlama etkisi yaratmazlar, endişe etmeyin ancak üzerine hava tutucu balon geldiğinde cam şişe haricindeki plastik ve pet şişeler basıncın etkisine dayanamayarak büzülmeye sebep olur. Bu da sizin uçan balonunuzun şişiremeden elinizden kaçması anlamına gelir.

3İçine sirkeli su koyduğunuz cam şişenin ağzına balonun ağzını geçirin. İçerisinde karbonat olan balonu sirke dolu şişe ile etkileşime geçirdiğiniz de uçan balonu hazırlamak için her şeyi yapmış olursunuz. Şişeyi tabanından tutarak durduğu yüzeye yakın şekilde hafifçe saladığınızda balon hafifçe şişecek ve uçan balonunuz oluşacaktır.

4Uçan balona istediğiniz boyuta getirene kadar şişmesi için uğraşın ve daha sonra bağlayın. Elbette sirke ve karbonatın kanatlı etkisi ile fazla tutmanız halinde balonun patlaması da muhtemeldir. Göz kararı balonun şişmeye yaklaştığınızı hissettiğinizde, uçan balonunuzu şişirdikten sonra iple bağlayın ve ipini bıraktığınız an gökyüzüne doğru uçacağını aklınızdan çıkarmayın. İyi eğlenceler!

  • Bu yöntemle yaptığınız balon muhtemelen şişecek, ancak kimi zaman uçmayabilecektir. Uçmasını sağlamak için bu yöntemi değil de ilk yöntemi kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Video:

Uyarılar

  • Her iki balon şişirme yöntemi de belli bir tehlike arz etmektedir. Bundan dolayı oldukça dikkatli olunması ve mümkünse ev içerisinde değil de açık bir alanda yapılması önerilmektedir.

Kaynak:

All Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir