Felç Nasıl Engellenir

Türkiye’de ve hatta dünyada oldukça sık görülen hastalıklardan biri de felç(inme)’dir. Eğer yaşam içerisinde yeterli tedbirler alınırsan yaşanın vakaaların büyük bir kısmı engellenebilir. İnmenin(Felcin) yaşanması cinsiyet, yaş, etnik köken ve aileden gelen kalıtsal faktörlere bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Bütün bunlara rağmen yaşam biçiminizi düzenleyerek ve belli ilaçları kullanarak olası riskleri kontrol altına alabilirsiniz. İlk adımdan itibaren önünüzde bulunan süreçte yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Bölüm1: Sağlık Durumunu Kontrol Altına Almak

1Kan basıncınızı yani tansiyonunuzun sürekli kontrol altında tutun. Eğer tansiyon probleminiz varsa veya sürekli olarak tansiyonunuzu ölçemiyorsanız bu durumda herhangi bir sağlık ocağından, hastaneden yardım alabilirsiniz. Unutmayın ki yüksek tansiyon felç yaşanmasında oldukça etkili bir faktördür. Sigarayı bırakmak, sağlıklı bir diyet programına uymak ve gün içerisinde yiyeceklerinizde tuzu minimuma indirmek tansiyonun dengesini bozmamak için dikkat edilmesi gerekenlerdir.

  • Sağlıklı bir diyet programı kötü kolestrolü sınırlanmasına yardımcı olur.
  • Kan basıncının(tansiyonun) yüksek olması durumunda ilaç almanız tavsiye edilmektedir. Yüksek tansiyon birçok hastalık için tetikleyici rol üstlenebilmektedir. Diyabet(şeker) hastası olan kişilerin maalesef felç(inme) yaşama olasılığı diğer kişilere göre daha yüksektir. Diyabet hastaları bu durumla karşılaşmamak için düzenli beslenmeye ve spor yapmaya özen göstermelidir.
  • İnsülini düzenlemek için tüketeceğiniz karbonhidrat kan şekerine çevrilecek ve kan şekeri dengesi sağlanmış olacaktır: Şekerli gıdalar, beyaz ekmek, kek kan şekerinin yükseltilmesine sebep olabilecek gıdalardır.
  • Karalahana, Meyan kökü, Panax Ginseng, Tarçın, Zerdeçal, Çemen Otu, Yaban Mersini, Amerikan Ginsengi gibi yiyecekler kan şekerini dengelemek için tüketilebilir.

2Kolestrolün durumunu izleyin. Doymuş yağ ve lif oranı yüksek olan bir diyet programı uygulayın. Bunu sağlamak için yulaf ezmesi, fasulye ve diğer baklagiller, kepekli tahıllar, elma, erik, armut tüketebilirsiniz. Bununla birlikte fındık, zeytinyağı ve balık kolestrolü iyi seviyede tutmak için tüketilebilecek besinlerdir. Tehlike oluşmaması açısından kolestrol kontrolünü belirli aralıklarla yapmanızda fayda var. Eğer genel olarak kolestrolünüz yüksek çıkıyorsa bu durumda kontrol sıkılığını arttırabilirsiniz.

  • Çoğu insan için günlük alınması gereken kolestrol miktarı 300mg seviyesindedir. Herhangi bir öğününüzün arasına salata ile es verirseniz bu durumda kolestrol yükselmesinin de belli düzeyde önüne geçmiş olursunuz.
  • Yeşil sebzelerin özellikle tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle lif yönünden zengin olan brokoli, kabak gibi  yeşil sebzeler kötü kolestrolün süpürülmesine yardımcı olacaktır.

3Obeziteyle savaşın. Vücudunuz gereğinden fazla kiloluysa bu durumda temel ihtiyaçlarınızı karşılamak için daha çok çalışmak zorunda kalacaktır. En kötü ihtimalle vereceğiniz bir 5 kilo bile felç geçirme riskini azaltacaktır. Bunun yanında kilo vermiş olmanız diyabet, kalp hastalığı ve sağlık problemlerini de azaltıcı etkiye sahip olacaktır.

4Bilinçli bir şekilde beslenin.Meyve, sebze, kepekli tahıllar, yağsız et ve yağ oranı düşük olan süt/süt ürünleri bilim adamları tarafından felç riskini azaltmak için önerilmektedir. Bunlar haricinde:

  • Patates, üzüm, muz, domates gibi potasyum açısından zengin olan bir diyet programı ile beslenen kişilerin, diğer kişilere kıyasla %20 daha az felç oldukları gözlemlenmiştir.
  • Zeytinyağını bol tüketmeye çalışın. İsterseniz kızartma, isterseniz de salata içerisine ilave ederek zeytinyağını vücudunuza alabilirsiniz. Zeytinyağı tüketiminin %40’a kadar felç riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Prevent-Stroke

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir