Geyik Kenesi Nasıl Çıkarılır

Geyik keneleri genellikle ağaçlık alanlarda bulunurlar ve laym hastalığına ve diğer birçok bulaşıcı hastalığa sebep olabilirler. Hastalığın yayılmasını engellemek için hızlı davranmak çok önemlidir. Geyik kenesi deriye yapıştıktan sonra 36 saat içinde çıkarılması laym hastalığının yayılmasını engelleyebilir. Bu süre içerisinde sağlığınızı korumak için uygulayabileceğiniz birçok kene çıkarma yöntemi vardır.

KISIM 1 : Cımbız Kullanarak Kene Çıkarmak


1Sivri uçlu cımbız kullanın.
Ev aletleriniz arasında bulunan cımbızlar çok büyüktür ve çıkarma esnasında kenenin kopmasına ve laym hastalığının yayılmasına sebep olabilirler.

  • Sivri uçlu cımbızınız yoksa normal cımbız kullanın. Parmaklarınızı kullanmanızdan daha iyidir.
  • Pense kullanmayın. Bu keneyi sıkarak enfeksiyon riskini arttıracaktır.

 

2Kenenin olduğu bölgeyi dezenfekte edin. Keneyi çıkarmadan önce bölgeyi ve etrafını dezenfekte ettiğinizden emin olun. Pamuğu hidrojen peroksit gibi bir dezenfektana batırın ve kenenin olduğu bölgeye uygulayın.

  • Keneyi çıkarmadan önce dezenfektan uygulamak steril bir ortam sağlar ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engeller.

 


3Kenenin başını kavrayın.
Sivri uçlu cımbız ile deriye mümkün olduğunca yakın şekilde keneyi kavrayın. Kenenin başı derinizin altındadır ve acı çekerse midesindeki her şeyi boşaltacaktır. Bu yüzden hedef onu başından tutmak ve sıkmamaya çalışmaktır çünkü kene sıkılırsa bakteriler yaraya sıçrar ve bulaşıcı hastalıklar yayılabilir.

  • Keneyi başından kavramak boğazının sıkılmasını ve sisteminize zehirli maddeleri akıtamamasını sağlar.

 


4Keneyi deriden yavaşça ve elinizi titretmeden çıkarın.
Kenenin tamamı deriden çıkana kadar çekmeye devam edin. Çok hızlı çekmek kenenin parçalanmasına ve kafasının derinin içinde kalmasına sebep olabilir.

  • Keneyi döndürmekten kaçının
  • Kenenin tamamını aynı anda çıkarmak en iyi olsa da kafası koptuğunda çok da endişelenmeyin. Kenenin boğaz kısmı kapalı olduğu sürece hastalıkların bulaşma ihtimali az olacaktır.

 

 

 


5Yarayı temizleyin.
Yarayı temiz bir suyla yıkayın ve enfeksiyon ihtmalini engelemek için dezenfektan kullanın. Yaranın etrafındaki bütün kan ve akıntı kalıntılarını temizlediğinizden emin olun.

  • Yarayı temizlemek için iyodin, ispirto, su ve sabun kullanın.
  • Çok sert şekilde ovalamayın. Bu kenenin çıkarıldığı bölgeyi tahriş edebilir.


6Keneden kurtulun. Kenenin ölü olduğundan cımbız ile sıkarak emin olun. Keneyi alkole batırın, bir peçetenin veya plastik kabın içine koyun ve çöpe atın. Tuvalete atıp sifonu da çekebilirsiniz.

  • Keneyi parmaklarınızda sıkmaktan kaçının. Bu kenenin midesindeki zehirli maddeleri parmağınızda akıtmasına sebep olacaktır.

 


7Keneyi kontrol ettirmeyi düşünün.
Keneyi test edilmesi için bir hastaneye göndermeyi düşünebilirsiniz. Bu sayede kenenin bulaşıcı bir hastalık taşıyıp taşımadığını öğrenmiş olursunuz. Ancak bu testler genellikle işe yaramaz çünkü sadece kenenin hastalık taşıyıp taşımadığını söyler, sizin değil. Üstelik, bir hastalık bulaştıysa test sonuçlarını almadan semptomlarını göstermeye çoktan başlamış olursunuz.


8Enfeksiyon olup olmadığını öğrenmek için kenenin çıkarıldığı bölgeyi gözlemleyin.
Artan bir kızarıklık, sızma veya acı hissediyorsanız antibiyotikli krem uygulayın veya doktorunuzu arayın. Semptomları gözlemlemeniz ve çıkabilecek sorunları tahmin etmeniz önemlidir.

  • Kenenin sizi ısırdığı tarihi not edin. Bu sayede keneden kaynaklanan herhangi bir semptom olup olmadığını gözlemlemiş olursunuz.

 

http://www.wikihow.com/Remove-a-Deer-Tick

sena toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir