Giysiden Kan Lekesini Çıkarmak

Phil Collins albümünü fırlattınız ve içinizdeki Christian Bale’i dışarı mı çıkarttınız? Umarım öyle değildir. Her ne olduysa, şu anda halletmeniz gereken  bir kan lekesi probleminiz var. Lekenin hepsi gitmeyebilir, bu yüzden acele etmelisiniz. İşte temizlik için ihtiyacınız olan şeyler:

Bölüm1: Yeni Lekeler için

1Kağıt havlu ile temizleyin ya da soğuk su ile ıslatın. Eğer leke küçük ise kağıt havlu ile temizleyebilirsiniz. Leke yayılmışsa, giysiyi tamamen su ile ıslatın. Önemli olan nokta suyun soğuk olmasıdır. Yaptığınız tüm işlemler soğuk olmalıdır – sıcaklık lekeyi giderecektir.

  • İmkanınız varsa, 2 yemek kaşığı tuz veya amonyak ekleyin. Bulaşık veya çamaşır deterjanı da uygun seçeneklerdir.

2Koyu kumaşlar için, lekeyi sabun ile ovalayın. Açık renkli kumaşlar için hidrojen peroksit kullanabilirsiniz(ağartıcı madde olarak işe yarar). Nazikçe, masaj yaparak uygulayın.

  • Hidrojen peroksit konusunda dikkatli olun. Ağartıcı bir özelliğe sahip olduğu için, giysinin rengini bozabilir. Kullanmadan önce kumaşın ufak ve önemsiz olan bir bölümünde test yapın.

3– Normal olarak yıkayın. Tek ihtiyacınız olan Leydi Macbeth’ten daha şanslı olmanız olacaktır, böylece leke çıkacaktır. Normal yıkama sürecinde leke çıkmamışsa, diğer kan lekesi çıkarma yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Bölüm2: Tuzlu Su Çözeltisi Kullanma

12 litre suyun  içerisine bir su bardağı tuz ekleyin. Tüm tuz iyice eriyene kadar karıştırın. Daha küçük lekeler için, daha az oranda su ve tuz kullanın.

2Lekeyi, yarım saat boyunca tuzlu su çözeltisinin içerisinde bekletin. Leke ile uğraşmak eğlenceli olacaktır ama çabalamanıza gerek yok. Sadece kıyafeti fırlatın ve uzaklaşın.

330 dakika sonra lekenin durumunu kontrol edin. Elleriniz ile lekeyi ovalayın, leke hala duruyor mu? Duruyorsa, sabun kullanarak biraz daha ovalayın. Lekenin durumu nedir?

  • Büyük bir olasılıkla lekenin tümü temizlenmiştir. En azından lekenin olduğu kısmın rengi biraz da olsa açılmış olmalıdır.

4Makinada normal olarak yıkayın. Tuz çözeltiniz işe yaradıysa ve mucizevi bir şekilde leke yok olmuşsa, leke sadece rahatsız edici bir anı olarak kalacaktır. Eğer hala gitmemişse, diğer yöntemleri deneyebilirsiniz.

Bölüm3: Amonyak Kullanımı

1Sprey leke çıkarıcıyı lekenin üzerine sıkın ve ovalayarak geçirmeye çalışın. Alternatif olarak birazcık deterjan kullanabilirsiniz. İyice ısıtın. Malzemede kullandığınız miktar ve harcadığınız zaman konusunda cömert olun.

2Seyreltilmiş amonyağı lekenin üzerine dökün ve bekletin. Amonyak, zorlu lekeler için birebirdir. Pamuk üzerine ya da bir bez üzerine amonyağı dökün. Eğer amonyağınız yoksa, evde bulabileceğiniz alternatif şeyler:

  • Soda (lekeye doğrudan dökün).
  • Sirke (kağıt havlu üzerine dökerek uygulayın).
  • Karbonat (Biraz su ve karbonatı birlikte uygulayın).
  • Tükürük( ipekli şeylerde çok etkilidir).

3Her zamanki şekilde yıkayın. Zor lekeleri yok etmek için enzimli deterjan kullanın. Kosla Vanish gibi ürünler tavsiye edilebilir.

4Leke yok olduğunda, gerektiği kadar kurutun. Sıcaklığı sabit tutun – leke hala duruyorsa sıcaklığı arttırmayın. Bir kaç deneme sonucunda hala leke duruyorsa, pes etme zamanınız gelmiş olabilir.

Bölüm4: Hidrojen Peroksit Kullanımı

1Leke yeni ise, kağıt havlu ile silin. Lekeye çok fazla basınç uygulamadığınızdan emin olun – aksi takdirde leke, kıyafetin içine işleyebilir.

  • Silerken çok nazik olun. Lekeyi ovalamayın ya da fırçalamayın – bu sadece durumu daha kötü hale getirecektir.

2Lekenin üzerine doğrudan hidrojen peroksidi dökün. Bu olay bazı kumaşlara zarar verebilir, bu yüzden dikkatli olun.  Eğer kumaşın hidrojen peroksitten etkilenmeyeceğine emin olduysanız, önce kapağına hidrojen peroksit dökün ve sonra lekenin üzerine uygulayın. Köpürüyor ve kabarcık çıkartıyor ise işe yarıyor demektir.

  • Peroksidi uygularken lekeyi hala görebiliyor musunuz? Eğer görebiliyorsanız, peroksit döktüğünüz yeri kurutun ve lekenin üzerine biraz daha peroksit dökün. Tüm leke yok olana kadar bu işlemi tekrarlayın.
  • Eğer endişeniz varsa, peroksidi uygularken biraz sulandırabilirsiniz.

3İnatçı bir leke ise, parmaklarınız ile hidrojen peroksidi ovalayarak uygulayın. Bu işlem kumaşınızın içine işleyecektir. Daha büyük ve kalıcı lekeler için bu yöntem gerekli olabilir.

4Leke sökücü dökün ve her zamanki gibi makinede yıkayın. Aslında geçmeyen lekeler için tek ihtiyacınız olan, leke sökücüdür. Her zamanki formatta yıkayın ama lekenin gittiğinden emin olana kadar kurutmayın. Sıcaklığın artması lekeyi kalıcı hale getirebilir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir