Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer

Göz kızarması çok yaygın ama rahatsız edici bir sorundur. Eğer gözleriniz kaşıntılı, kırmızı ve kuru ise, bundan kurtulmak için birkaç pratik ilaç kullanabilir ve ya bazı alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Eğer göz kızarıklığınız kronikse ve ya ciddi bir duruma işaret eden başka belirtileriniz varsa hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Kızarıklığı tedavi edin

1Gözlerinizi dinlendirin. Göz kızarıklığına neden olan birçok şeye karşın -bir kornea çizilmemesi, uyku eksikliği, bilgisayar ekranına bakmaktan kaynaklanan göz yorgunluğu, güneşe çok fazla maruz kalma, uzun yolculuğa çıkma – gözlerinizi dinlendirmeniz iyi bir ilaç olacaktır.  Kendinize ekstra uyku zamanları ayırın. Bilgisayar, televizyon, telefon ve kitap okumaya ayırdığınız süreyi azaltın. Bunların yerine radyo dinlemeyi ya da sesli kitaplar dinlemeyi tercih edin. Gözlerinizi dinlendirmek için yeterince zamanınız olmasa bile, gözleriniz küçük molalar vermelisiniz.

  • Bilgisayar başında okuma veya çalışma yapıyorsanız, her on beş dakikada bir ara verip uzak bir nesneye en az 30 saniye boyunca bakarak mola verebilirsiniz. Odak noktasındaki bu değişiklik göz kaslarınızı rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
  • Her iki saatte bir on beş dakikalığına ara verin ve gözlerinizi ekrandan ayırın ve yürüyüşe çıkın, egzersiz yapın, telefon görüşmelerinizi yapın- bilgisayarınızın ya da telefonunuzun ekranına bakmaktan başka herhangi bir şey yapın.

2Göz damlası ve ya yapay gözyaşı kullanın. Gözleriniz ara sıra kızarıyorsa suni gözyaşı olarak da adlandırılan göz damlalarını kullanarak gözlerinizi rahatlatabilirsiniz. Bu damlaları uygun fiyata hemen hemen bütün eczanelerde bulabilirsiniz. Suni gözyaşı damlaları gözü yağlandırıp nemlendirerek kızarıklık ve tahrişi azaltırlar.

Dört çeşit suni gözyaşı vardır;

  • Koruyucu içerenler-Benzalkonyum klorid, oliexetonium, poliheksametilen biguanid, poliquad, purit ve sodyum perborat (GenAqua) gibi koruyucular bakterinin büyümesini engeller ancak gözlerinizi tahriş ederler. Eğer hassas gözlere sahipseniz ve suni gözyaşı damlasını uzun süre kullanacaksanız koruyucu içerenlerden kaçınmalısınız.
  • Koruyucu içermeyenler-Systane, GenTeal, Refresh, Thera Tears ve Bausch and Lomb, diğerlerinin aksine korucu içermeyen gözyaşı damlaları satmaktadır.
  • Kontak lensler için- eğer kontak lens kullanıyorsanız özellikle lenslerle birlikte kullanılmak üzere üretilmiş olan suni gözyaşı damlalarını kullanmalısınız.
  • Beyazlatıcı/kırmızı göz karşıtı- Vİsine, Clear Eyes ve All Clear gibi beyazlatıcı damlaları kullanmamalısınız. Beyazlatıcı göz damlası aslında zamanla göz kızarıklığını daha da şiddetlendirecektir.

3Normalin çok üzerindeki kuruluklar için göz jeli kullanmayı deneyin.

  • Jeller ve merhemler damlalardan daha yoğun bir yapıdadır ve etkileri daha uzun sürer fakat aynı zamanda görüşünüzü bir süre bulanıklaştırabilirler. Bu ilaçlar uyumadan hemen önce uygulayıp gece boyunca gözlerinizin kurumasını engellemek için oldukça kullanışlıdır. Jel veya merhem kullanmadan önce gözlerinize sıcak kompres yapmalı ve ya göz kapaklarınızı çok hafif sabunla ovmalısınız. Bunlar ilacın gözyaşı bezlerinizi ve kanallarınızı tıkamasını engelleyecektir.
  • Eğer meibomiyan bezlerinizde bir hastalık teşhisi konulmuş ise kesinlikle jel ve ya merhem kullanmamalısınız.

4Alerji ilaçlarınızı kullanın. Mevsimlik alerjiler, evcil hayvan alerjileri veya çevresel alerjiler göz kızarıklığına neden olabilir. Alerjiler genellikle kaşıntı isteği ve göz akıntısı gibi semptomları da beraberinde getirir ve genellikle sabah saatlerinde yoğun olarak hissedilir. Bunu iki nedeni vardır: birincisi, alerjenler olan bir evde uyuyarak etkenlere uzun süre maruz kalırsınız ikincisi ise mevsimsel alerjiniz var ise sabah saatlerinde havada daha fazla polen olmasından etkilenirsiniz.

  • Setirizin (Zyrtec), desloratadin (Clarinex), feksofenadin (Allegra), Levosetirizin (Xyzal) veya loratadin (Claritin) gibi oral bir antihistaminik deneyebilirsiniz.
  • Azelastin (Optivar), emedastin (Emadine), ketotifen (Alaway, Zaditor) veya olopatadin (Pataday, Patanol) içeren antihistaminik veya anti-inflamatuar içeren ilaç göz damlalarını kullanabilirsiniz.
  • Polen maruziyetini azaltmak için alerji mevsiminde camlarınızı kapalı tutun.
  • Evcil hayvanlarınızı yatak odasından uzak tutun ve özellikle yatağınızdan çıkarın.
  • Evinizi korumak için bir hava temizleyicisi deneyebilirsiniz; bu da alerjen miktarının azalmasına yardımcı olacaktır.

5Bir göz banyosu deneyin. Göz banyoları gözlerinizdeki tahriş edici maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olur; kızarıklığın geçmesine katkı sağlar. Buna ek olarak gözlerinizi rahatlatır ve nemlendirir. Gözlerinizi göz banyosu için kullanılan şişeler yardımıyla gözleriniz açık olacak şekilde ılık bir suyun gözünüze girmesine izin vererek yıkayabilirsiniz veya duşta gözlerinizi ılık suyla temizleyebilirsiniz (direk gözünüze püskürtmeyin). Daha yatıştırıcı bir etki için özel bir göz banyosu hazırlayabilirsiniz;

  • Bir fincan damıtılmış suyu kaynatın
  • Bir çorba kaşığı göz otu, papatya çiçeği veya ezilmiş rezene tohumu ekleyin.
  • Ateşten alın, kabın üzerini örtün ve 30 dakika kadar demlenmeye bırakın.
  • Kahve filtresinden geçirerek sıvıyı sterilize edilmiş bir kaba aktarın.
  • Karışımı buzdolabında 7 güne kadar bozulmadan saklayabilirsiniz.

6Göz kapaklarınızın üzerine sıcak kompres uygulayın. Göz kapaklarınızda iltihap varsa bu gözlerinizin nem dengesini bozup kuruluğa sebep olabilir. Sıcak kompres yağ kanallarının açılmasına yardımcı olur. Kuru ve temiz bir havluyu akan sıcak suyun altına tutarak ıslatın ve sonra suyunu sıkın. Bezi ikiye katlayıp gözlerinizin üzerinde 5-10 dakika bekleterek gözlerinizi rahatlatın.

7Gözlerinizi üzerine nemli ve soğuk çay poşetleri koyarak rahatlatın. Yeşil çay ve papatya çayı, tahriş olmuş cildi yatıştırıp iltihaplanmayı azaltabilen ve tıkanmış yağ kanallarını açan kimyasallar içerir. İki adet çay poşetini birbirine dikin, daha sonra soğuyana kadar buzdolabında ve ya dondurucunuzda bekletin. Çay poşetleri yeterince soğuduğunda gözlerinizi kapatıp üzerine yerleştirerek rahatlayın.

Kaynak

  • http://www.dryeyezone.com/encyclopedia/preservatives.html
  • http://www.webmd.com/eye-health/eye-health-dry-eyes#2
  • http://www.wikihow.com/Clear-Red-Eyes

Gamze Ertuğrul

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir