Göz Muayenesi Nasıl Yapılır

Göz muayanesi, bir göz doktoru tarafından düzenli olarak uygulanan ve görme yetinizin ve göz sağlığınızın kontrol edilmesi işlemidir. Genellikle göz muayanelerinde gözlerinize birkaç test uygulanır, bunun yanında doktorunuz, oluşabilecek potansiyel problemlere önlem almak için ek testler de uygulayabilir. Her doktor randevusunda olduğu gibi, iyi bir muayane sadece doktorun odasında yaptığından fazlasını içermelidir. Muayane için iyi şekilde hazırlanmış olmanız daha iyi geçmesini sağlayacaktır. Randevunuzu takip etmek, tedavinin iyi sonuçlar vermesini ve gözlerinizi sağlıklı ve güçlü tutmanızı sağlar.

Randevu İçin Gerekli Hazırlıkları Yapmak

1 Hangi alanda uzmanlaşmış doktora ihtiyacınız olduğuna karar verin. Göz muayanese yapabilen 3 çeşit göz uzmanı vardır. Her birinin uzmanlık alanı farklıdır ve hangi doktoru seçiceğiniz, sahip olduğunuz probleme ve kişisel tercihinize bağlıdır.

  • Göz bakımına dair her şey oftalmologlar tarafından sağlanabilir. Göz muayanesi yapıp size uygun lensi verebilirler. Aynı zamanda göz hastalıklarını teşhis ve tedavi edip ameliyatlara girebilirler.
  • Oftalmogologlarla hemen hemen aynı alanda çalışırlar. Göz muayanesi uygulayıp tedavi için gerekli ilaçları yazabilirler ve bazu hastalıkları tedavi edebilirler. Ancak daha ciddi bir probleminiz varsa veya ameliyat olmanız gerekiyorsa sizi muhtemelen bir oftalmologa yönlendireceklerdir.
  • Genellikl hastanın ihtiyacına göre gözlük veya lens yazabişirler. Sadece genel bir göz muayanesi yapabilirler. Hastalık durumunda tedavi sağlayamayacaklardır.

2Bir göz doktoru bulun. Göz doktorunuz, sürekli gittiğiniz doktorunuzdan farklı olacaktır ve halihazırda tanıdığınız bir göz doktoru bulunmayabilir. Göz muayanesi olmak istiyorsanız göz doktoru bulmak için birkaç yol vardır.

  • Güvendiğiniz birinden öneri alın. Bu, gittikleri göz doktorundan memnun kalan ailenizden veya arkadaşlarınızdan biri olabilir veya kişisel doktorunuza danıabilirsiniz.
  • Yakınınızds bir hastane varsa oftalmoloji veya optometri bölümünü arayarak bilgi alabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için etrafınzdaki diğer hastaneleri ve doktoları araştırabilirsiniz.
  • Sigortanızın karşıladığı seçenekleri öğrenmek için sigorta şirketinize danışın. Bu durumda seçenekleriniz kısıtlı olabilir ancak göz muayenenizi ödeyen bir seçenek bulacaklardır. Bu sayede harcamanızı da kısmış olursunuz.

3 Randevu alın. Doktora randevu almadan gittiğinizde çok yüksek ihtimalle göz muayenesi olamazsınız. Gideceğiniz doktoru bulduktan sonra ofisini arayıp arayıp randevu almalısınız. Randevu almak için ofisi aradığınızsa resepsiyonist size hangi işlem için doktoru ziyaret edeceğinizi soracaktır. Check-up istediğinizi söyleyebilirsiniz, bu durumda doktor ne için geldiğinizden haberdar olacaktır.

  • Doktorunuzun kontrol etmesi gereken durumlar arasında kızarıklık, tahriş, gözde oluşan anormal dokular, görme bozukluğu, çift görme veya baş ağrısı sayılabilir.
  • Bu noktada vereceğiniz cevaba göre doktorunuz bir hazırlık yapacaktır. Bir probleminiz varsa bu noktada açıklamalısınız bu sayede gittiğinizdd noktor nasıl bir muayeyen yapacağını bilecektir.
  • Randevu aldıktan sonra randevu saatinde orada bulunmak oldukça önemlidir. Göz doktorları genellikle yoğundur ve geç gittiğinizde muhtemelen sizin yerinize başkasını alırlar ve bu durumda daha fazla beklemek durumunda kalırsınız veya randevunuz ertelenir. Yapılması gereken şey randevunuzdan önce orada hazır bulunmaktır bu sayede sıranızı kaçırmamış olursunuz.

4 Doktorun sorularına hazırlıklı olun. Doktorun ofisindeyken size sorulacak belli başlı sorular vardır. Gitmeden önce bu soruların cevaplarını düşünürseniz muayene daha hızlı ilerleyecektir. Konuşacağınız konular şunlar olabilir:

  • Şu an hangi göz problemlerinden yakındığınız. Hissettiğiniz herhangi bir rahatsızlık veya acı veren durum hakkında konuşabilirsiniz, bunlar farklı ışıklar altında hissettiğiniz rahatsızlık, uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesi veya yan görüş konusundaki problemleriniz olabilir.
  • Daha önce yaşadığınız göz problemleri. Daha önce gözlük veya lens kullanıp kullanmadığınızdan konuşabilirsiniz. Doktorunuz, gözlükleri düzenli olarak takıp takmadığınızdan veya gözlüklerinizden memnun olup olmadığınızı soracaktır. Geçmişte başka bir göz problemi yaşayıp yaşamadığınız da sorulabilir.
  • Ailenizdeki göz problemleri. Doktor, ailenizden kimsenin katarakt, glakom, sarı nokta hastalığı gibi hastalıklara sahip olup olmadığını soracaktır.
  • Genel sağlık durumunuz. Prematüre doğup doğmadığınız, diyabet, kalp hastalıkları ve obeziteye sahip olup olmadığınız bu sağlık durumuna dahil olabilir. Ailenizdeki hastalıklar hakkında da sorular sorulacaktır.
  • İlaç durumu. Şu an veya geçmişte aldığınız ilaçlar veya herhangi bir ilaca ya da yiyeceğe karşı alerjiniz olup olmadığı sorulabilir.

5 Kimliğinizi ve sigortanızı yanınızda götürün. Her doktor randevusunda olduğu gibi, göz doktoruna giderken de kişisel bilgilerinizinbulunduğu belgeler yanınızda olmalı. Ücreti ayarlamaları için görevlilere sigortanızın olduğunu belirten belgeyi göstermelisiniz.

6 Kullandığınız gözlükleri veya lensleri yanınızda götürün. Kullandığınız gözlük veya lens varsa doktora giderken yanınızda götürmelisiniz. Doktorunuz, reçetenizi ve gözlüklerinizi görmek isteyecektir. Yeni bir gözlüğe ihtiyacınız olmasa da lenslerinizi veya çerçevenizi değiştirmek isteyebilirsiniz.

  • Güneş gözlüğü takıyorsanız onu da yanınızda götürmeniz iyi olabilir. Doktor yine reçeteyi görmek isteyebilir. Ek olarak, gözleriniz hassas ise ışık sizi rahatsız edebilir bu yüzden güneş gözlüğünüzü yanınızda taşımanız iyi olabilir.

Kaynak

Sena Toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir