Göz Temasını Nasıl Korursunuz

Göz teması kurmak göründüğünden daha fazla püf noktaya sahiptir. Bunun yanında göz teması kurmayı zorlaştırabilecek bazı durumlar da olabilir. Çok fazla göz teması kurmak agresif veya tuhaf algılanabilirken, gereğinden az göz teması kurmak ise sizi ürkek veya uzak biri gibi gösterebilir. Bunun dengesini mükemmel bir şekilde ayarlayabilmek ise çok pratik yapma, özgüven ve anlatacağımız birkaç teknik sayesinde mümkün olacaktır.

Metot 1:Tek bir kişiyle konuşurken göz teması kurmak

Göz Temasını Nasıl Korursunuz1Sakin olun ve anlattığınız şeyle ilgili konuşun. Rahat hissederseniz göz teması kurmak size çok daha kolay gelecektir. Kendinizi fazla gergin hissetmeyin ve anlatmak istediğiniz şeye odaklanın. Karşılıklı olarak bir konuşma ritmine geçerseniz, kendinizi çok daha rahat hissedersiniz ve göz teması kurabilmek sizin için daha kolay olur.

2Başlangıç için karşınızdakinin iki gözünün arasına bakmayı deneyin. Karşınızdaki kişinin gözlerinin içine direk bakma konusunda birazcık gerginseniz, başlamak için gözlerinin arasına bakmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde gözlerine baktığınızı düşünecektir ve siz de daha rahat olup gerçekten gözlerinin içine bakmaya başlayabilirsiniz.

  • Ayrıca arkadaşınız, anne veya babanız gibi zaten tanıdığınız insanlarla  pratik yapmanız en iyisidir. Karşınızda güçlü veya etkileyici biri varsa onunla göz teması kurarken daha gergin hissedebilirsiniz.

3Karşınızdakinin yüzünde hayali bir üçgen çizin. Üçgenin tabanı iki gözünün arasında olsun ve ağzında veya ağzının alt kısmında ise üçgenin uç noktası yer alsın. Onunla konuşurken gözlerinizi bu üçgenin köşeleri arasında gezdirin. Bu sizi sürekli bir noktaya bakma sıkıntısından kurtaracaktır.

  • Her beş saniyede bir bu üç nokta arasında geçiş yapın.

4Karşınızdakinin gözlerine çok fazla bakmayın. Karşınızdakine doğrudan bakma ve uzaklara bakma arasındaki dengeyi sağlayın. Doğal gidişata göre onlara bakmanız gerektiğinde bakın veya başka bir yere bakmanız gerektiğinde oraya bakın. Mesela konuştuğunuz kişi katıldığınız bir şey söylüyorsa, başka bir yere doğru bakıp onayladığınızı belli etmek için başınızı sallayabilirsiniz.

  • Karşınızdakinin söylediklerini dinlediğinizi ve önem verdiğinizi belli etmek için göz teması yerine bazı ifadeler kullanabilirsiniz.

5Biraz çaba gösterin. Göz teması kurarken kendinizi rahat hissetmiyor olabilirsiniz veya bu konuda pek de yetenekli olmayabilirsiniz. Ancak bunu yapmak için kendinizi biraz da olsa zorlamanızda fayda var. Bilim bu konuda, gözünüzle bir topu takip etmek ile biriyle göz teması kurmak arasında fazla bir fark olmadığını söylüyor. Bu kendi istediğinizle yaptığınız bir şey ve pratik yapıldıkça daha da kolay olacağını göreceksiniz.

  • Birini dinlerken veya biriyle konuşurken kendinizi bir anda yukarılara veya uzaklara dalmış bir şekilde yakalayabilirsiniz. İşte tam da bu noktada, tekrar göz teması kurabilmek için kendinizi biraz zorlayın.

6Engelli bir bireyseniz veya göz teması kurmak sizi üzüyorsa, göz teması kuruyor gibi rol yapabilirsiniz. Bu durum sizin için gerçekten zorsa, sahiden göz teması kurarak acı çekmek zorunda değilsiniz. Bir engeli bulunmayan insanlara sinyaller göndererek onları dinlediğinizi ve önem verdiğinizi belli edebilirsiniz. Rahat olabileceğiniz şekilde o kişinin yüzüne yakın bir yere bakın. Arada sorular sorarak, “Anladım” gibi kelimeler kullanarak veya başınızı sallayarak dinlediğinizi belli edecek başka sinyaller de gönderebilirsiniz. Bu sırada aşağıdaki bölgere bakmayı deneyebilirsiniz.

  • Burun
  • Ağız
  • Saç çizgisi/Kaşlar
  • Çene
  • Kısa kesim tişört giymedi ise boyun hizası
  • Bulunduğu yön

Metot 2: Birden fazla insanla konuşurken göz teması içinde olmaya çalışmak

1Televizyonu kullanarak pratik yapın. Birden çok insanın yer aldığı bir sohbet programı bulun. O sırada kim konuşuyorsa onun gözlerine odaklanın. Bu yöntem, gruba karşı konuşurken göz teması kurmayı pratik yapmak için güzel bir yöntemdir.

2Konuşan her bir kişiye önem verin. Siz konuşurken, sizi dinleyen her kişiyle göz teması kurduğunuza emin olun. Sadece bir kişiyle göz teması içinde olursanız, gruptaki diğer insanlar kendilerini konuşmanın bir parçası olarak hissetmezler.

  • Her cümlede başka birine bakmayı deneyin ve yeni bir cümleye başlarken başkasına geçin.

3İnsanların yüz ifadelerinin sizi etkilemesine izin vermeyin. Karşınızda sizi dinleyen birileri varken göz teması kurduğunuzda, kiminin yüzünün asılmış olduğunu veya kiminin başıyla sizi onaylamadığını görebilirsiniz. Sakin olun ve kendinizi kötü hissetmeyin. O kişiyle, diğer herkesle yaptığınız gibi üç veya dört saniyeliğine göz teması kurun. Belki eleştirilerini doğal ve iyi bir şekilde karşıladığınızı göstermek için onlara küçük bir gülümseme ile karşılık verebilirsiniz. Daha sonra ise sizi normal bir şekilde dinleyen başka birine geçin.

  • Çok fazla insanla göz teması kurmak sizi biraz gerebilir. Bunun sizi etkilememesi için başlarının üst kısmına bakmayı deneyin. Mesafeye bağlı olarak bunun farkına varmayacaklardır.
  • İnsanlar konuştuğunuz şeyleri farklı bir şekilde yorumlayabilir, anlattığınız şeyle ilgili farklı fikirleri olabilir. Ancak göz teması herkese aynı şekilde etki eder ve düşüncelerden bağımsızdır. Göz teması sizinle dinleyiciler arasında bilinçaltı bağlantısı kuracaktır ve bu sosyal ilişkilerde çok önemli bir rol oynar.

4Göz temasını başınızla birlikte kurun. Bir grup insana karşı konuşurken, insanlara gözünüzün ucuyla bakarak göz teması kurmaya çalışmayın. Bunun yerine komple başınızı o kişiye doğru çevirerek gözlerini yakalayın. Hiç göz teması kurmamak, göz ucuyla göz teması kurmaktan daha iyidir.

Metot 3: Diğer sosyal özelliklerinizi geliştirin.

1Konuşmada dengeyi koruyun. Sürekli siz konuşarak sohbeti domine etmeyin veya karşınızdakini sürekli konuşması için zorlamayın. Konuşma sıranızı beklemek yerine diğer kişinin söylediklerine cevap vererek konuşmayı dengelemeye çalışın.

  • Karşı tarafa olumlu dönüt vermek iletişiminiz için çok yararlı olacaktır. Mesela, birinin size “Çok ilginç, başka ne oldu anlatır mısın?” demesi güzel bir örnektir.

2Kendinizin farkında olun. Kendinizin farkında olmak sağlıklı bir iletişim için kilit noktadır. Örneğin, sizin on yaşındaki kediniz hayatınızın önemli bir parçası olabilir ancak diğer insanlar sürekli onunla ilgili bir şeyler duymaktan haz etmeyebilir. Karşınızdakinin konulara olan tepkilerine dikkat edin ve ona göre konuşmayı yönlendirin.

  • Sırf iletişim kurabilmek için sadece başınıza gelen bir şeyler anlatmak zorunda değilsiniz. Başkalarından duyduğunuz veya bir yerde okuduğunuz hikayelerden bahsedebilirsiniz.Bu karşınızdakine kendi hayatınız dışında başka konulardan da konuşmak istediğiniz mesajını verecektir.

3Konuşma bittiğinde canınız sıkılmış gibi hissetmeyin. Her konuşma bir noktada sona erecektir. Bu yüzden biriyle olan konuşmanın sona ermesi konusunda kötü hissetmeyin. Biriyle aranızda güzel bir konuşma olduysa bunu devam ettirmek için zorlamamalısınız. Kibar bir şekilde konuşmayı bitirin.

  • “Güzel bir sohbet idi, daha sonra mutlaka bir daha takılalım” veya “Tekrar görüşmek üzere” gibi sözler söyleyin. Bu şekilde konuşmayı rahat ve pozitif bir şekilde sonlandırmış olursunuz.

4Kendinizi, her şeyi kabul etmek zorunda hissetmeyin. Konuşmanız boyunca karşınızdakinin her söylediğini onaylamanız gerekir gibi bir mit vardır ve bu tamamen gerçek dışıdır. Tabi ki kabul etmediğiniz şeyleri kibarca ve agresif olmadan anlatmalısınız. Kendi düşüncelerinizi özgürce ifade etmeniz konuşmayı daha sürdürülebilir ve ilgi çekici hale getirecektir. Doğal olarak, sohbetiniz de daha uzun sürecektir.

  • Spor konusu anlaşmazlıkların yaşanabileceği konulara örnektir. Biri bence ligin en iyi oyuncusu bu oyuncu diyebilir. Onunla aynı fikirde değilseniz, “Emin değilim, bu oyuncunun nasıl oynadığını hiç gördün mü? Bu sezon gerçekten onun için çok güzel geçiyor. Bence bu sene senin söylediğin oyuncudan daha iyi gidiyor.” gibi bir cevap verebilirsiniz. Bu karşınızdakini incitmeden kibar bir şekilde onunla aynı fikirde olmadığınızı söylemenin güzel bir yoludur ve seviyeli bir konuşmanın fitilini ateşleyecektir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir