Gül Çeliği Nasıl Alınır

Gül çeliği almak yeniden filizlenecek daha güzel güller elde etmenize yardımcı olabilir. Diğer birçok bitkide olduğu gibi gülde de gül çeliği olacak ürünün güneş alan ve nemli bir toprağa sahip kısımdan seçilmesi önemli bir noktadır. Bu sağlıklı dalların kesilmesi gülün büyümesini olumlu yönde etkileyecektir. Kestiğiniz gül dallarını yeterince suda bekleterek güçlü köklere sahip olacaksınız.

Bölüm1: Bir Dal Alma

1İlk dal ayrımındaki dalı yaklaşık 45 derecelik bir açiaçı kesin. Sağlıklı gül dallarını tespit ettikten sonra bunları 15-20cm uzunluğunda olacak şekilde kesmelisiniz. Göz kararı 45 derecelik bir açıyla ilk dal ayrımının hemen basladığı kısımdan budama makası ya da keskin bir bıçak ile kesin.

  • Sabah kesim işlemini yapmak dalın nemli olmasını sağlar.
  • Bıçağı ya da budama makasını kullanmadan önce ispirto ile iyice temizleyin.

2Gül dallarını direk suya koyun. Kesilen gül dallarının nemlendirilmesi oldukça önemlidir. Kestiğiniz parçaları oda sıcaklığında olan kavanozdaki veya benzeri bir kaptaki suya koyun. İdealde dallar kesildikten sonra toprağa hazır hale gelir

3En üsttekiler hariç gül dalındaki yaprakları kesin ya da koparın. Bu işlem için en üstteki yapraklar hariç diger yapraklara ihtiyacınız olmayacak. Yine budama makası ya da keskin bir bıçak ilebu işlemleri yapabilirsiniz.

4Gül dallarının ucunu gül köklendirme hormonuna batırın. Bu uygulama isteğe bağlıdır.Ancak gül çeliği almak isteyen insanların çoğu dal parcalarının kök salmasını teşvik etmek için köklendirme hormonu tozunu kullanmaktadır. buürün to halinde olduğu için gülün taban kısmı yeterince ıslanmış olmalıdır. Aşırı miktar toz gülün taban kısmına geldiyse buna da gerek olmayacağı için fazlalığı temizleyin.

  • İşiniz bittiğinde araçlarınızı tekrar ispirto ile yıkayın.

Bölüm2: Sağlıklı Toprak ve Sapları Secmek

1Gül dallarını dikmek için güneşli bir yer seçin. Bu aşamada gülleri dışarda yetiştirmeyi düşünüyorsanız yer seçimi oldukça önemlidir. Bu noktada da aşırıya kaçmamalısınız. Güneş alan ama aşırı güneşli olmayan bir yer seçin. Çünkü aşırı güneş güllerin kurumasına sebep olabilir. Gül dallarını yeterince geniş ve derin olan tencere ya da benzeri bir kaba da koyabilirsiniz.

  • Güneş alan ve su kaynağı olan bir kısım güller için en ideal kısımdır.
  • Kullandığınızkap, en az 15 cm derinlikte olmalıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir