Güneş Kremi Nasıl Yapılır

Ticari güneş kremlerinin çoğu sağlığınıza zarar verebilecek kimyasallar içerir. Bu yüzden bazı insanlar doğal yağ, mum ve oksit tozu kullanarak kendi güneş kremlerini yapmaya başladılar. Bu malzemelerle işe yarar bir güneş kremi yapmak mümkün olmasına rağmen; sağlık çalışanlarının ev yapımı güneş kremlerinin UV koruma seviyelerini ölçmenin bir yolu olmadığı konusundaki uyarılarını dikkate almakta fayda var. Evde güneş kremi nasıl yapılır, sağlıklı güneş kremi nasıl yapılır işte bilmeniz gerekenler;

Yağ, Balmumu ve Oksit ile Güneş Kremi Yapımı

1Malzemeleri edinin. Bu tarif ile, tahmini 10-15 koruma faktörlü, 311 gr. (yaklaşık 11 ons ) güneş kremi yapabilirsiniz.

  • 1 fincan zeytin yağı ya da başka bir doğal yağ (market)
  • 1 ons (28 gr.) saf balmumu ( organik besin marketi ya da online)
  • 1-2 yemek kaşığı TSE standartlarına uygun çinko oksit ya da titanyum dioksit (( organik besin marketi, eczane ya da online)
  • Bitkisel yağ /esansiyel yağ (isteğe bağlı)

2Araç-gereçleri edinin. Güneş kremini yapmak için malzemelerinize ek olarak aşağıdaki araç-gereçlere de ihtiyacınız olacak. Bu araç-gereçler sadece güneş kremi yapımında kullanılmalı çünkü kalan oksit tozları yemeğinizde yemeğinize bulaşıp hasta olmanıza sebep olabilir.

  • Tencere
  • Isıya dayanıklı cam kavanoz (benmari usulü yapacaksanız, isteğe bağşı yapabilirsiniz)
  • Kaşık
  • Eldiven ve yüz maskesi
  • Ocak
  • Kapaklı saklama kabı (cam kavanoz, seramik kap ya da plastik şişe iş görür)

3Zeytinyağını tencereye boşaltın ve ısıtın. Gazlı ocak kullanıyorsanız kısık ateşte ısıtın. Elektirikli ocak kullanıyorsanız orta seviyeye ayarlayın.

  • Malzemelerin bütünleşmesini garantilemek için benmari yöntemini kullanarak doğrudan tencereye koymaktansa eritebilirsiniz. Bu sayede tencerenizi sadece güneş kremi yapmaya ayırmaktan da kurtulmuş olursunuz.
  • Benmari yöntemini kullanmak için, tencerede 15-30 ml. suyu kaynayıncaya kadar ısıtın. Daha sonra oksit tozu dışındaki malzemeleri ısıya dayanıklı bir cam kavanoza koyun ve kavanozu kaynayan suyun içine dik bir şekilde yerleştirin. Tüm malzemeler eriyinceye kadar bekleyin.

41 ons (28 gr.) balmumunu tencereye ekleyin. Balmumu küçük taneler şeklinde değilse ya da parçalara ayrılmamış haldeyse yağa eklemeden önce rendelemeniz ya doğramanız lazım. Bu şekilde daha kolay eriyecektir.

  • Balmumu, sonuçta oluşan ürünü bir cilt kremi gibi yoğun bir hale getirir. Oksidi tutar vu bu sayede şişenin dibine çökmesini engeller.
  • Daha yoğun, koyu bir güneş kremi için biraz daha balmumu ekleyin. Daha ince ve kolay sürülebilen bir krem elde etmek içinse daha az balmumu kullanın.

5Balmumu sıcak yağın içinde tamamen eriyinceye kadar sürekli karıştırın. Oksit tozunu eklemeden önce bütün malzemeler beraberce tamamen erimeli. Lavanta yağı popüler bir seçim ve 6 faktöre kadar doğal koruma özelliğine sahip.

5Bitkisel/Esansiyel yağı ekleyin (isteğe bağlı). Güneş kreminize güzel ve hoş bir koku eklemek istiyorsanız şimdi tam zamanı.

  • Özellikle güneş kremini yüzünüzde kullanacaksanız, güçlü ve rahatsız bir koku olmaması için esansiyel yağı sadece birkaç damla kullanın.

7Koruyucu eşyalarınızı giyinin. Oksit tozuna direk temastan korunmak için eldivenlerinizi ve yüz maskenizi takın. Bilhassa sağlığınız açısından zararlı olabileceği oksidi solumayı istemeyeceksiniz.

  • Ekstra önlem olarak, kızgın yağa oksidi eklediğinizde gözünüze sıçrayabilecek herhangi bir şeyden korunabilmek için koruyucu gözlük takabilirsiniz.
  • Kızgın yağ ile çalışacağınız için kullandığınız eldivenlerin ısıya dayanaklı olduğundan ve yağ sıçradığında erimeyeceğinden emin olun. Isıya dayanıklı lastik eldivenler bu konuda oldukça iyidir. Sadece elinize tam oturduğundan emin olun ki ellerinizi rahatsızlık hissetmeden kullanabilin.

81-2 yemek kaşığı oksit tozunu erimiş karışıma ekleyin. İyice harmanlanması için karıştırarak azar azar ekleyin. Etkili bir güneş kremi elde edebilmek için oksit tozunun karışımın tamamına eşit olarak dağılması gerekli.

  • Kendi güneş kremini hazırlayan kişiler arasında çinko oksit daha çok tercih ediliyor olsa da siz çinko oksit ya da titanyum oksitten herhangi birini kullanabilirsiniz.
  • Oksit tozunun TSE standartlarına, yani yiyecek, ilaç ya da tıbbi amaçlı kullanıma uygun olduğundan emin olun.

9Ocaktan alın ve saklama kabına boşaltın. Her şeyi karıştırın, ocaktan alın ve sonra saklama kabına boşaltın. Kapaklı bir küçük turşu kavanozu şiddetle tavsiye ettiğimiz bir seçenek.

  • Karışımınızın yoğunluğuna bağlı olarak sıkılabilir plastik bir şişe kullanabilirsiniz. Geniş ağızlı bir kavanoz solüsyonu soğusa bile karıştırabilmenize olanak verir ve çok daha azı boşa gider. Eğer ağzı dar bir kap kullanacaksanız işinizi kolaylaştırmak için pasta kreması torbasına koyup sıkarak karışımı içine boşaltabilirsiniz. Bu işlemi yaparken ellerinizin yanmaması için güneş kreminin yeterince soğuduğundan emin olun.

10Eşit dağıldığından emin olmak için soğurken karıştırın. Oksit tozunun karışımın tamamında eşit bir şekilde dağıldığından emin olmak için soğurken he 5-10 dakikada bir karıştırın.

11Kullanmadan önce oda sıcaklığına erişmesini bekleyin. Güneş kreminiz oda sıcaklığına ulaştığında cildinize uygulayabilirsiniz. Güneş kreminiz opak olmalı. Şeffafsa oksit kabın dibine çökmüş olabilir.

  • Güneş kremi soğurken oksit dibe çökebilir. Sıcakta uzun süre kaldığında da oksit dibe çökebilir. Böyle durumlarda oksidin koruyucu etkisinden yararlanabilmek için kullanmadan önce karıştırmak ya da çalkalamak önemlidir.

12Uyarı işareti, tarih ekleyin ve serin yerde muhafaza edin. Bu tarifi ya da başka bir ev yapımı güneş kremini yaptığınız günden itibaren 6 içinde tüketmek en iyisi. Serin, kuru bir ortamda tuttuğunuzdan emin olun.

  • Güneş kremi çok sıcak ya da çok soğuk olursa malzemeler birbirine karışmadan yer değiştirebilir. Oksit tozu kremin içinde eşit bir şekilde dağılmazsa etkili olmayacaktır.
  • Güneş kreminiz erir ya da sertleşirse güneş kreminiz oda sıcaklığına ve uygun bir yoğunluğa ulaştırıp oksit tozunu eşit bir şekilde dağıtabilmek için karıştırmanız gerekir.

Video

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir