Güneş Yanığını Tedavi Etmek

Güneş, solaryum ışınları ya da herhangi bir ultraviyole ışık kaynağı, güneş yanığına ya da kızarmış, hassas bir cilde sebep olabilir. Özellikle de güneş yanığıyla beraber gelen cilt hasarı kalıcı olduğu için bunu engellemek tedavi etmekten daha iyidir, ama iyileşmeyi teşvik etmek, enfeksiyonu engellemek ve acıyı azaltmak için uygulanabilecek tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Bölüm 1 : Acıyı ve Rahatsızlığı Gidermek

1Soğuk bir banyo yapın ya da hafif bir duş alın. Su sıcaklığını oda sıcaklığının biraz altında tutun (soğuk olsun ama sizi titretmesin) ve 10 ila 20 dakika boyunca rahatlayın. Eğer duş alıyorsanız, cildinizi tahriş etmemek için su akışının hafif olmasına, güçlü olmamasına dikkat edin. Cildinizin kendi kendine kurumasına izin verin ya da bir havluyla hafifçe silerek cildinizi aşındırmaktan kaçının.

  • Sabun, banyo yağları veya başka temizlik maddelerini banyo yaparken veya duş alırken kullanmayın. Böyle ürünler cildinizi tahriş edecek ve büyük ihtimalle güneş yanığının acısını arttıracaktır.
  • Eğer cildiniz su topladıysa, duş almak yerine banyo yapmayı tercih edin. Duş başlığından gelecek olan suyun gücü, su toplamış yerleri patlatabilir.

2Soğuk ve ıslak bir kompres kullanın. Bir bez parçasını soğuk suyla ıslatıp, etkilenen bölge üzerine 20 ila 30 dakika boyunca uygulayın. İhtiyacınız olduğu kadar yeniden ıslatabilirsiniz.

3Reçetesiz satılan bir ağrı kesici alın. Ibuprofen veya Aspirin gibi reçetesiz satılan ilaçlar ağrıyı azaltır ve ciltteki kızarmayı geçirebilir.

  • Çocuklara Aspirin vermeyin. Onun yerine, özellikle çocuklar için üretilen, çocuğa uygun bir dozda asetaminofen tercih edin. Antiinflamatuar etkisi sebebiyle Motrin (çocuklar için Ibuprofen) iyi bir tercih olacaktır.

4Lokal ağrı kesicileri deneyin. Eczanelerde aynı zamanda kırmızı ve kaşıntılı cilt bölgelerini rahatlatmak amacıyla spreyler satılır. Benzokain, lidokain ya da pramoksin içeren spreylerin acıyı dindirebilecek uyuşturucu bir etkisi vardır. Fakat bu maddeler alerjen olduğu için, ürünü kullanmadan önce, cildin güneş yanığından etkilenmemiş bir alanında deneyip kaşıntı veya kızarıklık yapmadığını kontrol etmek en iyisi olacaktır.

  • Bu spreyler, doktor tavsiyesi olmadan 2 yaş ve altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Metil salisilat ya da trolamin salisilat içerekn spreyler 12 yaşın altındaki çocukları tehlikeye atabilir, buna ek olarak kapsaisin de 18 yaşın altındakilere ve kırmızı biber alerjisi olan kişiler için tehlikeli olabilir.

5Güneş yanığı olan bölgelerde bol, pamuk giysiler kullanın. Bol tişörtler ve pijama altları, güneş yanığını tedavi ederken giyilmesi ideal giysilerdir. Eğer bol giysiler giyemiyorsanız, en azından giydiğiniz giysilerin pamuk olmasına (bu materyal cildinizin nefes almasına izin verir) ve olabildiğince rahat olmasına dikkat edin.

  • Yün ve sentetik kumaşlar, kaşındırıcı dokuları veya ısı hapsetmesi sebebiyle özellikle rahatsız edicidir.

6Kortizon kremini göz ardı etmeyin. Kortizon kremlerinde iltihaplanmaya yardımcı olabilecek, steroid yapıda olan maddeler bulunur fakat bulgular bunların güneş yanığında az bir etkisi olduğunu öne sürer. Eğer yine de denemeye değer olduğunu düşünüyorsanız, eczanelerde reçetesiz satılan, düşük dozlu tüpler bulabilirsiniz. Hidrokortizon ve benzerlerine bakabilirsiniz.

  • Kortizon kremlerini küçük çocuklarda ve yüzünüzde kullanmayın. Eğer şüpheleriniz varsa eczacınıza danışın.
  • Bu ilaç Birleşik Krallık’ta reçetesiz olarak güneş yanığı tedavisi için satılmaz.

Bölüm 2 : Yeniden Maruz Kalmayı ve Daha Fazla Zararı Engellemek

1Güneşe maruz kalmayı en aza indirin. İdeal olarak, eğer tekrar güneşe çıkacaksınız gölgede bulunmalı ve güneş yanığından etkilenmiş bölgelerde uygun giysiler giymelisiniz.

2Güneş kremi sürün. En az SPF 30 dereceli güneş kremini her dışarı çıktığınızda kullanın. Her saat başı, suya veya tere maruz kaldıktan sonra kullanım talimatlarına göre tekrar uygulayın.

3Bol su için. Güneş yanığı sıvı kaybına sebep olabilir, bu yüzden dengelemek için bolca su içmek önemlidir. İyileşme süresince her gün (bardak başı 240ml su olmak üzere) 8 ila 10 bardak arası su içmek önerilir.

4Cildiniz iyileşmeye başladığında kokusuz nemlendirici uygulayın. Açık yaralarınız ve kızarıklığınız geçmeye başladığında, güvenli bir şekilde nemlendirici kullanabilirsiniz. Etkilenen bölgelere, birkaç gün veya hafta boyunca, soyulmayı ve tahrişi önlemek için bolca kremsi bir nemlendirici uygulayın.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir