Halı Temizliği Nasıl Yapılır

Halı temizliği hem evinizin temiz ve güzel görünmesi hem de sağlınız açısından çok önemlidir. Kirli ve solmuş halı gözlerinizi yorarken, halıda biriken tozlar ve alerjenler sağlık problemlerine neden olabilir. Siz de bu durumdan kurtulmak ve göz zevkinizi kaçırmamak için planlı bir şekilde halınızı kendi kendinize temizleyebilirsiniz. Halınızdaki kirin çeşidine göre temizlemenin birden farklı yolu vardır.

Yöntem1: Halıyı Elektrikli Süpürgeyle Süpürme

hali-temizligi-nasil-yapilir-adim11Odanızı süpürmeye hazırlayın. Elektrikli süpürgenizin geçmesini engelleyecek ya da süpüreceğiniz yerdeki oyuncak, gazete gibi bütün eşyaları kaldırın.

  • Bozuk para gibi makinenizi bozabilecek küçük parçaları dikkatlice toplayın.
  • Eşyaların altını kontrol etmeyi ve sürmeyi unutmayın.
  • Öncelikle pencere altlarının, rafların, odadaki eşyaların ve perdelerin tozunu alın. Daha sonrasında yere düşen tozları elektrikli süpürgeyle süpürebilirsiniz.

2Erişmesi zor yerler için süpürgenin uçuna küçük olan ağızlığının takın. Duvar diplerinde, köşelerde, mobilyaların arkalarında toz birikintileri oluşur ve bu birikintileri süpürebilmek için daha küçük olan ağızlığı takmak gerekir. Eğer mobilyaları çekemiyorsanız süpürgenizin dar, uzun ağızlığını kullanın.

3Odayı hem dikey hem de yatay olarak süpürün. Eğer halıyı yalnızca bir tarafa doğru süpürürseniz kirlerin yarısını bırakmış olursunuz. İki yöne doğru da süpürmek halınızdaki bütün kirlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Öncelikle odayı yukardan aşağıya doğru süpürün. Tamamen süpürdükten sonra bir kere de soldan sağa olacak şekilde süpürün. Özellikle eğer bir evcil hayvanız varsa evinizi bu şekilde süpürmeniz hayvanınızdan dökülen derileri ve kılları tamamen toplamanızı sağlayacaktır.

4Evinizi düzenli olarak elektrikli süpürgeyle süpürün. Evinizi ne kadarda bir süpüreceğiniz birden fazla faktöre bağlıdır. Unutmayın ki evi süpürmenin en büyük nedeni saç ve deri kırıntılarıdır.

  • Büyük bir evcil hayvan küçüğe göre daha çok kir döker. Genellikle her 9 kilo hayvan için ya da evde yaşayan kişi başına haftada bir kere süpürmeniz önerilir. Örneğin 2 kedinin ve 2 kişinin yaşadığı bir ev haftada 3 defa süpürülmelidir. 60 kilo bir köpekle beraber yaşayan biri ise evini haftada 3 defa süpürmelidir.

Yöntem2: Halıyı Silerek Temizleme

1Temiz beyaz bir bez kullanın. Desenli ya da boyalı bezler halıyı silerken boya akıtabilir ve halıyı boyayabilir. Kağıt havlu da işinizi görebilir. Kıllı bezler ya da fırçalar halınıza zarar verebileceğinden tercih edilmemelidir. Halıyı silerek temizlemek düzenli halı temizliğinin bir parçası değildir. Yalnızca bölgesel lekeler, dökülen sıvılar ya da yiyecekleri silerek temizleyin. Yeni dökülmüş lekeleri kuru bir beyaz bezle silmeni, kurumuş lekeler için başka bir beyaz bez kullanmanız gerekecektir.

2Halınıza uygun bir halı temizleyici kullanın. Mağazalarda birden çok çeşitte halı temizleyici deterjanları satılmaktadır. Her ne kadar bütün kirler ve halılar için üretilmiş genel halı deterjanları olsa da alırken kontrol etmek için deterjanın etiketini okuyun ve halınıza ve leke tipine uygun olanı seçin. Unutmayın ki vücut sıvılarının yarattığı lekeler temizlemek için özel yöntemler gereklidir.

  • Eğer yen dökülmüş bir kan lekesini temizleyecekseniz soğuk su ya da oksijenli su kullanın. Sıcak ya da ılık su lekenin çıkmasını zorlaştıracaktır. Kuruş bir kan lekesini ise öncelikle oksijenli su ile ıslatın ve daha sonra enim içerikli bir deterjanla temizleyin.

3Aldığınız deterjanı öncelikle halının göze batmayacak bir kısmında test edin. Bu işlemi deterjanın etiketindeki kullanma talimatına göre yapın. Bazı ürünler halınızın rengini ya da yumuşaklığını bozabilir, bu yüzden halınızda kullanmadan önce halının küçük bir kısmında denemekte fayda var. Denemeyi lekenin üzerinde değil halının temiz bir yerinde deneyin.

4Lekeyi temizleyin. Temiz beyaz bir bezin üzerine az miktarda deterjan dökün ve lekeyi silin. Yalnızca lekeyi temizlemeye yetecek kadar deterjan kullanın. Halıyı temizlerken fazla deterjan kullanmanız daha sonra kuruduğunda kir toplamaya ve büyük lekeler oluşturmaya başlayacaktır. Bu yüzden olabildiğince az miktarda deterjan kullanmalısınız. Lekeyi ovalamaktan kaçının. Fazla bastırmanız lekeyi halının dibine itecek ve çıkmasını zorlaştıracaktır.

5Halıyı durulayın. Başka bir temiz beyaz bezle ve suyla beraber halıda kalan deterjanı temizleyin. Suyu direk halıya dökmeyin ya da halıyı yıkamayın. Halının tamamen ıslanması kurumasını zorlaştıracaktır ve küf yapabilir. Duruladıktan sonra halıyı tamamen kurutun. Eğer halının büyük bir kısmı ıslanmışsa bir fanla veya halı kenarına yerleştireceğiniz bir halı kurutucuyla kurutun.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Clean-Your-Carpets
Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir