Halıdaki Sakız Nasıl Çıkarılır

Birçok insan sakız çiğnemeyi çene egzersizi yapmak, sıkıntıdan kurtulmak ve hatta sigarayı bırakmak için tercih eder. Ne yazık ki, sakızlar bazen hiç beklemediğiniz yerlerde son bulabilir, halınızda olduğu gibi. Halınızın derinliklerinde yapışkan bir şeyler olduğundan şüpheleniyorsanız, sakızı çıkarmak ve lekesinin kalıcı bir soruna dönüşmesini engellemek için başvuracağınız yöntemler var.

Yöntem 1- Sakızın Dondurulması

  1. Buz kalıbı ile sakızı dondurun. Yeniden kullanılabilir plastik bir torbaya birkaç buz kalıbı koyun. Ardından torbayı sakız tapasının üzerine yerleştirin. Alternatif olarak, sıkıştırılmış hava ile sakıza sprey sıkar veya sakızın üzerine direkt olarak bir parça kuru buz yerleştirirseniz kolaylıkla donacaktır.

Sakızı dondurmak, özellikle sakızın henüz halınızın derinliklerine inmediği durumlarda başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.

İşlemin ardından bir sonraki adıma geçerken sakızın yalnızca soğuk değil aynı zamanda katı ve donmuş olduğundan emin olun.

  1. Kör bir bıçak veya metal bir spatula yardımıyla donan sakızı halının üzerinden kaldırın. Nazikçe kazıyarak sakızı halının üzerinden kaldırın. Kırılıp küçük parçalara ayrıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede sakızdan kurtulun. İnatçı bölgelerin üzerini buz ile ovun ve gerektikçe işlemi tekrarlayın.
  2. Kalıntılardan kurtulmak için sakızı çıkardığınız bölgeyi temizleyin. Az miktarda sirke içeren sabunlu suyla temizlik bezini ıslatın ve sakızı çıkardığınız alanı nazikçe ovun. Kalın bir havlu ile temizlediğiniz alanı kurutun ve tamamen kuruyana kadar üzerine basmayın.

Yöntem 2- Sakızın Yağ Kullanılarak Çıkarılması

  1. Sakızı çıkarmak için herhangi bir yağ kullanmadan önce mutlaka halının göze çarpmayan bir bölgesinde deneyin. Bazı yağlar ipliklerin rengini bozabilir veya ağartabilir. Az miktarda yağı halının belli olmayan bölgesinde deneyerek ve renk bozukluğuna yol açıp açmadığını gözlemleyerek daha büyük bir leke yaratmaktan kaçınabilirsiniz. Yağ, sakızın yapışkanlık özelliğini azaltarak halının dokumasından ayrılmasını sağlar. Halınızdaki sakızdan kurtulmak için önerilen yağlardan birini deneyin:

Okaliptüs yağı

Zeytinyağı

Fındık yağı

Not: sakızı çıkardıktan sonra kullandığınız yağı da halınızdan temizlemeniz gerekecek.

  1. Bir bez yardımıyla yağı sakıza uygulayın. Yağı direkt olarak sakızın üzerine dökmeyin, öncelikle bir beze dökmeniz yağı uygularken aynı zamanda kontrol etmenize de yardımcı olur. Bez ile sakızın üzerine sürekli olarak yağ uygulayarak iyice doymasını sağlayın.
  2. Kör bir bıçak yardımıyla sakızı nazikçe kazıyın. Her zaman aynı yönde hareket ederek, kör bir bıçak ile sakızı kaldırın. Sakızı kaldırdığınız her adımda bıçağı temizleyerek tekrar bulaşmasını engelleyin. İleri ve geri hareketler halınızın dokusuna zarar vereceğinden tek yönde kazımaya dikkat edin.
  3. Bulaşık deterjanı ve su ile lekelenen alanı temizleyin. Sakızı tamamen çıkardıktan sonra temizleme işleminden arda kalan yağ kalıntılarıyla baş başa kalabilirsiniz. Bir çay kaşığı yağ çözücü bulaşık deterjanını bir litre suya ekleyerek elde ettiğiniz karışımla halıyı iyice temizleyin.

Yöntem 3- Sakızın Diğer Çözücülerle Çıkarılması

  1. Sakızın üzerine kuru temizleme çözücüleri veya petrol ruhu uygulayın. Bu çözücüler sakızın çözünmesini sağlayarak daha az yapışkan hale getirir ve bu sayede sakız halıdan kolaylıkla çıkarılabilir. Çözücüyü direkt olarak sakız lekesinin üzerine uygulamak için bir temizlik bezi kullanın.

Her zaman kullanacağınız ürünü öncelikle halının göze batmayan bir noktasında test edin. Bu sayede sakızı çözmek için kullanacağınız maddenin halınıza zarar vermeyeceğinden emin olacaksınız.

  1. Çözücünün sakızın içine nüfuz etmesini bekleyin. Sakızı çıkarmaya girişmeden önce, sertliğine bağlı olarak 5-10 dakika beklemeniz gerekebilir. Bu süre boyunca çözücü sakız polimerlerinin içine girer ve yapılarını gevşetir, sakızın halıdan çıkmasına yardımcı olur.
  2. Kör bir bıçakla sakızı yapıştığı yerden kazıyın. Halınızın ipliklerini zedelememek adına bıçağı her zaman aynı yönde hareket ettirin.
  3. 1 çay kaşığı deterjan ve 1 litre ılık sudan elde ettiğiniz solüsyon ile alanı süngerle temizleyin. Sabun ve su yardımıyla kalan tüm izlerden kurtularak temizleme işlemini bitirin. Bir havlu yardımıyla suyu emin ve keyfinize bakın.

Kaynak

  • http://www.wikihow.com/Remove-Gum-from-Carpet

Aslıece.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir