Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkartılır

Halınıza dökülen yağın lekesini aşağıda anlatılacak olan herhangi bir yöntem ile ortadan kaldırabilirsiniz. Metotların uygulamasına geçmeden önce kuru bir peçete ile veya havlu ile yağın ıslaklığını gidermeniz gerekmektedir. Dikkatli olun ve bu işlemi gerçekleştirirken yağın halının daha derinlerine işlemesine neden olmayın. Lekenin dış kısımlarından çalışmaya başlayın ve daha sonrasında merkeze doğru ilerleyin. Dökülen yağın ne cins olduğu metotların uygulamasını etkilemeyecektir. Aşağıda anlatılan metotlar motor yağı, zeytinyağı, bebek yağı veya diğer türlerdeki yağlarda kesin bir biçimde etkili olacaktır.

Yöntem1: Karbonat veya Nişasta Kullanmak

1Lekenin üzerini karbonat ile veya nişasta ile kaplayın. Bu maddeleri lekenin üzerine doğru düzenli bir biçimde serpin. Fazla mı kullandım acaba diye endişe etmenize gerek yok. Döktüğünüz bu toz formundaki materyaller yağın halınızdan silinip gitmesini sağlayacaktır. Karbonat ve nişasta yağın nemli yapısını halınızdan alıp uzaklaştıracak yapıyı içerisinde barındırmaktadır. Bu maddeler halınızın dokusuna zarar vermeyecek ve zedelemeyecektir.

  • Karbonat veya kabartma tozu kullanmanın en avantajlı noktalarından bir tanesi çok ucuz bir yapıya sahip olmasıdır.
  • Bir diğer avantaj ise organik materyallerden meydana gelmesidir. Bu maddelerin içerisinde hiçbir biçimde zararlı kimyasal içermemesidir. Halınızda bulunan yağı temizlerken bu materyaller ile doğaya da zarar vermemiş olursunuz.

2Lekelerin üzerine döktüğünüz karbonatı ve nişastayı ovarak halıya yedirmeye başlayın. Bu işlemi gerçekleştirirken ne çok yumuşak bir biçimde yapın ne de çok sert bir biçimde silme işlemini gerçekleştirin. Biri ile hiçbir gelişme gösteremezken diğeri halınızın dokusunun zedelenmesine neden olabilir. Yağın üzerine döktüğünüz materyallerin halınızın dokularının içine işleyinceye kadar ovma işlemine devam edin. Büyük ve kuvvetli lekeler için fırça kullanımına başvurabilirsiniz. Küçük lekeler için ise eski bir diş fırçası işinizi görmenizde yeterli olacaktır.

3Nişastanın ve karbonatın halınızda yerini alması için bekleyin ve ardından elektrikli süpürgeniz ile bu lekelerin üzerinden geçin. Bir diğer deyiş ile karbonatın veya nişastanın halınızdaki yağı alıp götürmesi için 15 dakika kadar izin vermelisiniz. Bu süre içerisinde materyaller yağın halınızdan uzaklaşacak ve nişasta etkisini göstererek yağın halınızdan uzaklaşmasını sağlayacaktır. Elektrikli süpürge de nişastanın kalan parçalarının halınızdan alıp götürülmesini sağlayacaktır.

4Lekeli alanın üzerin birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı damlatın. Herhangi bir bulaşık süngeri ile veya eski bir diş fırçanız ile halınıza bu deterjanı yaymaya çalışın. Lekenin üzerine deterjan ekledikten hemen sonra birkaç damla da ılık su damlatın ve bu alanı fırçanız yardımı ile temizleme aşamasına adım atın. Bu işlemi fırça ile yapabileceğiniz gibi aynı zamanda eski bir kıyafet vasıtası ile de gerçekleştirebilme şansına sahipsiniz.

  • Halınızın üzerinde sabun köpükleri oluşmaya başladıysa korkmayın. Yapmanız gereken şey tüm sabun köpüğü halınızdan tam olarak yok olana kadar durulama işlemini devam ettirmektir.
  • Ne kadar çok deterjan ve su kullanırsanız işleminiz o kadar uzun bir zamana yayılacak demektir.

5Halınızı tamamen kurumaya bırakın. Halının dokularını kontrol edin ve hiçbir biçimde yağ kalıntısı olmadığından da emin olmaya çalışın. Yağ izlerinin tam olarak silinmediğini fark ederseniz işlemi tekrarlamanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Yöntem2: Alkolü İşleme Dâhil Etmek

1Kâğıt havlunun veya temiz bir kıyafetin üzerine bir parça alkol damlatın. Alkolün yapısının toksik ve yanıcı olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Alkol uygulaması yapacağınız zaman bulunduğunuz odanın havalandırmasının kuvvetli olduğundan emin olmalısınız. İşlemi tamamladıktan sonra da mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Çocuklardan ve hayvanlardan alkolü uzak tutmalısınız.

  • Dikkatli bir uygulama çerçevesinde temizlik işlemlerinde alkolün kullanılması tamamen güvenlidir.
  • Alkolün en büyük avantajlarından bir tanesi birçok kişinin ecza dolabında hali hazırda bulunan bir ürün olmasıdır.

2Alkolün halıya iyice işlemesi için lekenin üzerine baskı yapın. Bu işlemden sonra halınızı kurumaya bırakmalısınız. Kuruduktan sonra yağ lekeleri hala görünür durumdaysa işlemi tekrarlamanız gerekmektedir. İkinci seferde daha çok alkol kullanmak temizliğin daha etkili olmasını sağlayacaktır.

  • Alkolün çözücü bir özelliği vardır bu nedenle halınızın tüm dokusundan yağ lekelerini alıp götürecektir.

3İşlem sırasında uygulanan fazla alkolü halınızdan uzaklaştırmaya çalışın. Alkol uygulamasından sonra ve lekeden tamamen kurtulduktan sonra alkol uygulanan bölgeyi su ile temizlemeyi unutmamalısınız. Su ile alkolü temizlerken kullandığınız bezin temiz olmasına özen gösterin. Bez yerine kağıt havlu kullanma şansınız da bulunmaktadır. bu şekilde hem alkol kokusundan hem de halıda bulunan alkol kalıntılarından tam olarak kurtulmuş olursunuz.

  • Oda kokuları ile alkol kokusunu maskelemeye çalışmayın. Bu şekilde sadece durumu çok daha kötü bir hale getirmiş olursunuz.
  • Odanızda bulunan tüm pencereleri açmak ve havalandırma sistemini çalıştırmak alkol kokusu ile mücadele etmek için geçerli olan en etkili yollardan bir tanesidir.

Kaynak:

  • http://www.davidsuzuki.org/publications/downloads/2012/qog-stainremoval.pdf
  • http://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a12793/stains-grease-may07/
  • http://www.wikihow.com/Remove-Oil-Stains-from-Carpeting

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir