Hemoroid Ağrısı Nasıl Azaltılır

Hemoroid, genellikle toplardamarın şişerek anüsün içi ve dışına dolanması ile oluşur. Leğen kemiğindeki yüksek bası veya kabızlık, bağırsak bozuklukları veya dışkılama için fazla ıkınma sebebiyle ortaya çıkabilir. Birçok insan hayatının belli bir döneminde hemoroid ile tanışır ve genelde bu durum hamile kadınlarda, mide rahatsızlıkları olan kişilerde ve ailesinde bu durumu sürekli yaşayan insanlar olan kişilerde, ve hatta kimi durumlarda sebepsiz ortaya çıkabilir. Hemoroid oldukça sinir bozucu ve kimi zaman utandırıcı bir durumdur. İyi haber şu ki, bu durumu engellemek ve tedavi etmek, bir daha aynı acıyı çekmemek için bazı yöntemler mevcut.

Hemoroid Belirtilerinin Tedavi Edilmesi

1Dışkı yumuşatıcıları deneyin. İçeriye dönük hemoroid çoğu zaman profesyonel medikal tedavi gerektirir. Fakat bunun yanında, iyileşme sürecinde acınızı dindirmek için yönelebileceğiniz birçok yöntem mevcut. Bunlardan biri ise, dışkınızı yumuşatarak geçişini kolaylaştıracak otlardan yararlanmak olacaktır. Sinameki tabletleri veya çayları gibi otlardan yararlanabilir veya Metamucilde de bulunan psilyum liflerini deneyebilirsiniz.

2Nefes al- ittir metodunu uygulayın. Tuvalete gittiğinizde, yer çekiminin işini yapmasına izin verin. Aynı zamanda bu yöntemi kullanarak sürekli kasılmayı engelleyebilirsiniz. Tuvalette dik bicide oturun ve bağırsak hareketine başlayın. Alabileceğiniz en derin nefesi alın ve karnınızı şişirin. Bu şekilde diyaframınız aşağı inecek ve ciğerleriniz mümkün olduğunca dolacak.

  • Nefesinizi tutun ve hazır olduğunuzda, verdiğiniz nefesle beraber kakanızı yaptığınızı düşünün. Biraz pratik gerektirse de, işe yarayacaktır. Hemoroid durumunuz devam ettiği sürece bu yöntemi uygulayın ve acınızı dindirin.

3Gerekli ayarlamaları ayarlayın. Dışkı çıkarma hareketinden sonra, Sitz banyosu, ılık kompresler, aloe vera jelleri deneyerek hemoroidinizi mümkün oldukça engelleyebilirsiniz.

  • Sitz banyosu için, bir küvet dolusu suya bir kap kadar banyo tuzu ekleyin. Suyu ılık tutmaya gayret edin ve küvet içinde 10-15 dakika kadar bekleyin. Sudan çıktıktan sonra, nazikçe kurulanın ve günde iki veya üç kere banyoyu tekrar edin.
  • Eczaneden veya medikal marketlerden tuvalet üstü havzası satın alabilirsiniz.
  • Ilık kompres yapmak için, temiz koton bir havlu edinin ve ılık suya batırın. Bölgeye 10-15 dakika boyunca kompres yapın ve günde üç kere tekrarlayın. Kimilerine göre bu uygulamadan önce birkaç dakika buz kompresi yapmak daha yararlı gelebilir.
  • İşlem bitip bölgeyi iyice kuruladıktan sonra bir miktar aloe vera jelini bölgeye uygulayın. Jel, enfeksiyonu engeller ve kabarıklıklar ile acının geçmesine yardımcı olur.
  • Hamamelis kullanın. Birçok eczanede kolaylıkla bulunabilir ve sıvı formdadır. Bitki özü hemoroidin olduğu bölgeyi temizler ve acıyı azaltır, aynı zamanda şişkinlikleri tedavi eder. Oldukça ucuzdur ve ulaşımı çok kolaydır. Aynı zamanda yüz toniği olarak da kullanılabilir. Çantanız veya cüzdanınızda taşımak için ufak ped formları da bulunur.

4İlaç kullanmayı deneyin. Eğer yukarıda sıraladığımız öneriler rahatsızlığınızı ortadan kaldırmaya yetmiyorsa, reçetesiz satın alınabilen ilaçları deneyebilirsiniz. Size yardımcı olacak birçok seçenek mevcut.

  • Rektal bölgenize gliserin içerikli fitil yerleştirebilirsiniz. Bu ilaçlar bölgeyi kayganlaştırarak sıkıntıyı ortadan kaldırır. İlaçlar dışkılamayı uyaracağından, bağırsaklarınızı boşalttıktan sonra uygulayın. Kullanım süresi 7 ila 10 gün arasında değişir ve daha uzun süreli kullanım anal bölgenizi zedeler ve başka problemlere sebep olur.
  • Anal bölgenizi aynı zamanda demir çinko oksit içeren vazelin veya başka merhemlerle kayganlaştırabilirsiniz.
  • Başka bir opsiyon ise %1 hidrokortizon içeren merhemleri kullanmak olacaktır. Hidrokortizon kaşıntı ve acıyı dindiren bir çeşit steroittir. Yine de, 10 günden sonra kullanımı önerilmez. Aksi takdirde daha ciddi problemlere sebep olabilir.
  • Eczanızın önerisi ile reçetesiz bir anestetik edinin. Lidoderm, Solarcaine veya Nupercainal önerilen ilaçlardan birkaçıdır. Bu ürünler acınızı azaltır fakat yine de doktora görünmenizde fayda var. Kimi zaman devamlı kullandığınız diğer ilaçlarla yan etki gösterebilirler.
  • Bunların dışında ağrı kesici de satın alabilirsiniz. Steroit içermeyen ve iltihap engelleyici ilaçlar ( Tylenol, İbuprofen vb.) oldukça etkili olacaktır.

5Ameliyat seçeneğini gözden geçirin. Şu ana kadar sıraladığımız hiçbir seçenek size yardımcı olmuyorsa ve hemoroidiniz içeriye dönükse, bu durumun tedavisi için ameliyat olmanız gerekebilir. Seçenekleriniz hakkında doktorunuzdan bilgi alın.

  • Medikal tedavi kapsamında hemoroidinizin boyutunu küçültmek için iğne olabilirsiniz. Aynı zamanda koterizasyon ile hemoroidinizin tekrar çıkışı engellenebilir. Daha büyük hemoroidler içinse, ciddi ameliyatlar gerekebilir. Bazı durumlarda hemoroidi kesmeye gerek kalmadan durumla baş edilebilir.

6Simit üzerinde oturun. Hemoroidiniz olduğu takdirde oturmak oldukça zorlaşacaktır, ve dik durmak bir seçenek bile değildir. Minderler genelde daha rahat oturmanıza yardımcı olur ve hassas bölgedeki ağrıyı dindirir. Eczacınızın yardımıyla bu minderlerden birini edinebilir ve kullanabilirsiniz.

7Buz tedavisi yapın. Buz kompresi uygulamak bölgedeki rahatsızlığı bir miktar dindirebilir ve şişkinliği azaltır. Aynı zamanda bu yöntem oldukça kolay, zararsız ve ilaçsız olduğundan tercih edilebilir.

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir