İç Mimar Nasıl Olunur?

ic-mimar-nasil-olunurİç mimarlık, kapalı ya da açık bir mekânı, o mekânın işlevine uygun bir biçimde, yapısal ve estetik değerleri göz ardı edilmeden düzenlemektir; başka bir deyişle iç mimarlık mekâna anlam katma sanatıdır. İç mimarlık son zamanların yükselmekte olan mesleklerinden biridir. Zevkli bir iş olarak algılanması ve sosyal açıdan bir karizması olması taleplerin artmasında önemli bir rol oynuyor. İç mimarlık bu özelliklerinden dolayı kolay görünse de fazla dikkat isteyen ve detaycı bir meslektir.

İç Mimar Olma Şartları

1. İç mimar olmak için güzel sanatlar lisesine gitmek zorunlu değildir. İç mimar olabilmek için özellikle bir liseye gitmeye ya da lisenin özel bir bölümüne gitmenize gerek yok. Üniversitede iç mimarlık okumak istiyorsanız hangi lisede okuduğunuzun pek önemi yoktur fakat güzel sanatlar lisesine giderseniz ve yetenek sınavıyla iç mimarlık bölümünü kazanmak istiyorsanız bu liselerde aldığınız alan ile ilgili eğitimleri almış olmanız işinize yarar.

 

2. YGS ve yetenek sınavıyla ya da sadece LYS puanınızla iç mimarlık bölümüne yerleşebilirsiniz. İç mimarlık bölümüne MF-4 puanıyla öğrenci olan üniversiteler olduğu gibi TM-1 puanı ile öğrenci alan bölümler de vardır. Eğer sizin için çok fark etmiyorsa, sayısal bölüm okumanız devlet üniversiteleri genellikle MF-4 puanıyla aldığından daha faydalı olacaktır. MF-4 ve TM-1 puanı ile alım yapan üniversiteler yetenek sınavı yapmamaktadır. YGS ve yetenek sınavıyla yerleşmek istiyorsanız öncelikle her üniversitenin kendi belirlediği YGS barajını geçmeniz gerek. YGS’ de ne kadar yüksek puan yaparsanız kabul edilme şansınız o kadar artar. YGS baraj puanı gibi yetenek sınavları da üniversiteler arasında farklılık gösterebilir. Öncelikle bu sınavlara girebilmek için istediğiniz üniversitelere başvuru yapmanız gerekir. Genelde yetenek sınavları üç aşamada olur: Desen çalışması, iç mekan çizimi tasarımı ve görsel algı; yani psikolojik testler vb.

3. İç mimarlık bölümünde okuyanlar kendilerini geliştirmeye üniversitede başlamalıdırlar. Bunun temel yolu ise staj dönemlerini uzatmaktan ve okul döneminde çalışmaktan geçiyor. Mesleki olarak yüksek mimar unvanını alabilmek için ve akademik kariyer için yüksek lisans yapılabilir. Aynı zamanda mesleki dergi grupları ve yayın seminerleri takip edilmeli, katılmaya öznen gösterilmelidir ve bilgisayardaki ve teknolojideki gelişmeler yakından takip edilmelidir. İç mimarlıkta sosyal çevre çok önemlidir.

Article Tags:
Article Categories:
Finans

All Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir