İlaç Kullanmadan Vajinal Enfeksiyon Nasıl İyileşir

Vajinal enfeksiyondan şikayetçi olan kadınlar belirtiler başlar başlamaz kaşıntı, yanma, salgılarının renginde, kokusunda, bazen dokusundaki değişimleri bilirler. En yaygın vajinal enfeksiyon, bakteriyel vajinozis veya BV olarak da bilinir, genellikle Gardnerella vaginalis olarak bilinen bir bakteri nedeniyle oluşur.  Diğer yaygın vajinal enfeksiyon türleri mantar enfeksiyonu( genellikle Candida türü), tek hücreli organizmalar ve Trichomonas vaginalis vasıtasıyla meydana gelir. Vajina normalde bol miktarda bakteri barındırır- bu bakteriler pH dengesini sağlamak ve zararlı bakterilere, mantar ve Trichomonas gibi diğer organizmalara     ‘ yer bırakmamak’ için gereklidir. BV, çocuk sahibi olma yaşına gelmiş kadınlarda görülen en yaygın vajinal enfeksiyondur. Vajinal enfeksiyon belirtileriyle karşılaştığınızda tanı konabilmesi için bir doktora görünmeniz önemlidir. Tekrarlayan vajinal enfeksiyonlardan şikayetçi olan kadınların bir kısmı enfeksiyonu ilaç kullanmadan geçirmeyi tercih ediyor.

Vajinal Enfeksiyonu Geçirmek için Antiseptik Su Kullanmak

1 Antiseptik suyla yıkamanın risklerini bilme. Antiseptik suyla yıkama genellikle önerilmez çünkü vajina zaten kendini temizler. Fakat, BV’niz varsa tedbirli bir şekilde antiseptik su kullanılabilir. Şunu bilmelisiniz ki, bakteriyi rahim boynu ve rahme doğru itme, PID  ve diğer önemli enfeksiyonlara yol açma riskiniz var.

  • Birçok doktor vajinayı antiseptik suyla yıkamanın BV riskini arttırdığına inanıyor.

2 Mağazadan alınmış antiseptik suları deneyin. Antiseptik suyla yıkama, vajinanın içini su ve diğer sıvı karışımlarıyla yıkama veya temizleme işlemidir. Bu işlem için birçok eczane ve ilaç mağazalarından hazır ambalajlı karışımlar satın alabilirsiniz. Bu karışımlar genellikle eğri boyunlu bir şişede veya torbada bulunur.

  • İşleme duşa veya banyoya girerek başlayın. Çoğu kadın bir bacağını küvetin kenarı gibi bir yüzeye dayamayı daha kolay buluyor. Bacağınızın kaymayacağından emin olun.
  • Ardından, bir elinizle labia’yı (vajinanın her iki tarafında bulunan ‘dudaklar’ ) iki yana açın ve vajinal açıklığı bulun.
  • Şişe veya torbayı diğer elinizde tutun.
  • Antiseptik suyu nazikçe boru veya enjektör yardımıyla yukarı doğru vajinanın içine püskürtün.
  • Karışım vajinadan geri gelecetir.

3 Antiseptik su için elma sirkesi ve suyu karıştırın. Elma sirkesinin vajinadaki asidik pH dengesini düzenlediğine inanılır. Elma sirkesi kısmen BV’den kurtulmak için kullanılabilir.

  • Eczaneden antiseptik su kiti alın. Kitin içinde bulunan ekipmanı kullanacaksınız. Antiseptik su kitindeki aynı ekipmanlara sahip bir lavman kiti de alabilirsiniz.
  • Bir bardak ılık, filtrelenmiş suya iki yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Çok asidik olduğu için beyaz sirke kullanmayın.
  • Antiseptik suyu dört gün boyunca günde iki kere kullanın, ardından belirtiler kaybolana kadar her gün kullanın.

4 Hidrojen peroksitten yapılmış antiseptik su kullanın. Hidrojen peroksitin antiseptik bir özelliği vardır ve BV’ye neden olan tahriş edici maddeleri yok eder.  

  • %3 hidrojen peroksit ve aynı miktar ılık saf suyu karıştırın ve bu karışımla vajinanızı yıkayın. Saf su kullanılmasının nedeni, suyun steril ve bakterilerden arınmış olduğundan emin olmaktır.
  • Antiseptik suyu dört gün boyunca günde iki kere kullanın, ardından belirtiler kaybolana kadar her gün kullanın.

5 Kekik otu yağı ve suyu antiseptik su olarak kullanın. 226 gr. saf suyun içine iki, üç damla keki otu yağı damlatın. Bir hafta boyunca günde iki kere tekrar edin. Ardından günde iki kere dört gün boyunca , son olarak da belirtiler kaybolana kadar her gün kullanın.

  • Mantar enfeksiyonları için, 226 gr. saf suya iki, üç damla çay çiçeği yağı damlatılmış antiseptik suyla vajinanızı yıkamayı deneyin. Bir hafta boyunca günde iki kere tekrar edin. Ardından günde iki kere dört gün boyunca , son olarak da belirtiler kaybolana kadar her gün kullanın. Çay çiçeği yağını asla yutmayın.
  • Ayrıca iki, üç damla yağı bir tampona damlatarak, tamponu vjinanıza yerleştirebilirsiniz. Tamponu yaklaşık bir saat boyunca içeride tutun.
  • Hamileyseniz, emziriyorsanız ya da yakın zamanda hamile olmayı bekliyorsanız yağ kullanılan tedavileri denemeyin.

Kaynak

  • http://www.emedicinehealth.com/vaginal_infections/article_em.html
  • http://www.wikihow.com/Cure-Vaginal-Infections-Without-Using-Medications
  • https://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/bacterial-vaginosis.html

ipek erkan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir