İmparator Akrep Bakımı Nasıl Yapılır

İmparator akrep (Pandinus imperator) Afrika’ya özgü bir akrep türüdür. Dünyadaki en geniş akrep türlerinden olan imparator akrepler yetişkin dönemlerinde ortalama 20 cm uzunluğa erişirler. Uysal, sakin ve bakıcının hatalarına toleranslı olmaları ile bilinen bu ilginç hayvanlar, eklembacaklılarla uğraşmak isteyen yeni yetiştiriciler için çok yerinde bir seçim olur.

Adımlar

1Uygun bir yaşam alanı sağlayın. Akrebinizi iyi havalandırılmış ve güvenli bir kapağı olan cam veya plastik bir akvaryumda tutun. Boyutu 30cm x 20cm x 10cm olan bir akvaryum uygun olabilir.

  • Sıcaklığı yüksek tutmak için bir ısıtıcı bir ped veya ultraviyole ışını yaymayan bir lamba kullanın. Ultraviole ışınları İmparator Akrep üzerinde strese ve hatta ölüme yol açacağından asla ultraviole lamba kullanmayın.
  • İmparator akrepler gün içinde ortalama 29 C, gece ise 23 C sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Akvaryumdaki sıcaklığı ölçmek için termometre kullanın. Sıcaklığı gündüz veya akşama göre değiştirmek istemiyorsanız, akvaryumun bir ucunu sıcak diğer ucunu soğuk tutabilirsiniz.
  • Akvaryumun zeminini en az 10 cm derinliğinde kakao elyafı, mantar kabuğu veya turba gibi yumuşak bir malzemeyle kaplayın. Malzemenin nem tutması buradaki önemli ayrıntıdır. Yosun bu konuda yardımcı olabilir ama tam anlamıyla zemini doldurmaz ve akrepler saklanmak için delikler kazmak ister. Ne kadar kalın bir zemin olursa akrebiniz o kadar mutlu olur.
  • Akrebinizin tırmanması ve yuvalanması için ağaç kabukları ve taşlarla belirli yerlere engeller koyun. Her iyi akrep tankı yarım bir kütük, mantar kabukları, küçük bir çiçek saksısı gibi dekorlar içerir.
  • Nem %60-70 civarında hatta bazı durumlarda %75 üstünde olmalıdır. Nemölçer ile ortam nemini kontrol edebilirsiniz.

2Akrebinizi taşıyacaksanız bu işi büyük bir dikkatle yapın. Sizi sokabileceğinden veya ısırabileceğinden dolayı akrebinizi elinize almamanız önerilir..

  • Taşımak istediğiniz zaman akrebi nazikçe, kolaylıkla kapanabilen ve havalandırılmış bir taşıyıcı kutuya (plastik bir tupper gibi) alın.
  • Kutunun kapağında ve etrafında havalandırma için küçük delikler açtığınızdan emin olun.
  • Alternatif olarak, eğer elinize almanız gerekiyorsa, parmaklarınızla hemen iğnenin altından kadırın. Bunu sakın bir cımbız veya maşayla denemeyin. Aksi takdirde akrep yaralanabilir.

3Hepsine yetecek miktarda yaşam alanı olduğundan eminseniz birden fazla akrebi bir arada tutabilirsiniz. İmparator akrepler sosyal hayvanlar değilledir. Guruplar halinde yaşamaktansa yalnız yaşamayı tercih ederler. Akrepler belirli bölgeleri özel olarak kendi yaşam alanları yapacakları için akvaryumun yeteri kadar büyük ve yeteri kadar akrep için saklanma yeri barındıracağından emin olun. İmparator akrepler beraber yaşayabilirler. Ama kişisel alanlarınına, insanlar gibi düşkündürler. Birbirlerine toleransları pek yüksek değildir.

  • Akrepler birbirlerini yiyebilirler. Akvaryumda yeteri kadar yemek bulunması tabi ki de bu ihtimali oldukça düşürür. Ayrıca bilmeniz gerekir ki aynı böceği yemek için akreplerin birbirleri arasında kapışması görülmedik şey değildir.

4Akrebinizi sağlıklı bir şekilde besleyin. Akrebinizi canlı cırcır böceği, çekirge ve un kurdu gibi haşerelerle besleyin. Yavru akrepler içinse karınca boyutunda olan çekirgeleri veya diğer küçük böcekleri kullanın.

  • Kullanacağınız böcekler, akreplere verilmeden önce, petshoplardan temin edilebilecek, besin değeri bakımından zengin olan karışımlarla beslenmelidir.
  • Maşanızı kullanarak akrebinize birer birer böcekleri verin. Tek seferde 2 veya 3 tane de yiyebilir, yemeyi ret de edebilir. Akrepler hergün yemek yemez hatta 2-3 haftaya ulaşabilecek süreler boyunca yemeyi reddedebilirler.
  • Akrepler gün içinde bol miktarda su tükettiklerinden dolayı akvaryumda her zaman suya ulaşabileceklerinden emin olun. Sakın nem alıcı silika jellere ve pamuklara su emdirerek su vermeyin. Bu yöntem akrebe zarar verebileceği gibi ölüme bile yol açabilir. Hazırladığınız su tabağının akrebin kolaylıkla içine girip çıkmasına izin verecek kadar sığ olduğundan emin olun. Eğer derinse de içine birkaç taş koyun.
  • Akvaryumun içine canlı çekirge koymak akreplerinize asla zarar vermez. Akreplerin güçlü dış iskeleti çoğu yırtıcıdan tam korunma sağlar. Ancak, akrebiniz deri dökme dönemindeyse çekirgelerden zarar görebilir.

Kaynak: http://www.wikihow.com/Care-for-Emperor-Scorpions

Ahmet Enes Yüceyurt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir