İnsansı robotlar insanın yerini alabilir mi?

Asimo, Optimus, Bender, Wall-e, c3-po, Rosie.
Mikroçipler üretilmeden önce insanlar bizim gibi konuşan, düşünen ve hatta bu konuda bizden daha iyi olan, yürüme yeteneği bizlere benzerlik gösteren insansı makineler üretmeyi düşünmüştür.

ilk otomasyon kelimesinin M.Ö 322 yılında Aristo tarafından kullanıldığı kabul ediliyor. Aristo’nun notlarında  “eğer her araç kendi işini görebilseydi, mekik kendi kendine dokunabilseydi o zaman köleliğe gerek kalmazdı”yazıyor.

Bir çocuk büyür, ağlar, güler ama bir robot bunların hiç birini yapamaz, duygu aktaramaz, paylaşamaz. İnsansı robotlar yakmak bir hayaldi bu gerçekleşti. Ama bunların insanın yerini tutması asla beklenemez. Neden mi?

İlk olarak insan vücudunun mekanizması olağanüstü karmaşıktır. İster bir tanrı tarafından insanlığın yaratıldığına inanın isterseniz de bir evrim sürecinden sonra insanların var olduğuna inanın. Her iki durumda da insanın bu mekanik formunu üretmek asla kolay bir şey değil. Bilim adamları tarafında kolları ve bacakları olan robotlar yapılıyor ancak biz insanların el becerisi ve güvenilirliği ile dünya yaşanılabilir bir yer olmaya devam ediyor.

İkincisi insanın bir giriş/çıkış yazılımına ihtiyacı yoktur. Yapmak istediğimiz şeyleri sadece bize sorarak yapmamızı sağlayan bir yardımcı olan Siri ile konuşmanın, dertleşmenin mümkün olmayacağı aşikardır. Bu sinir bozucu bir hal bile alabilir. Sadece komutlarla çalışan, kendinden hiç bir şey katamayan ve hatta hata yapmadığını varsaydığımız robotlar bir noktadan sonra fazla can sıkıcı olabilir. Gelecekte %99 güvenli ve özgün konuşabilen robotların yapılması pekte olası bir şey değil.

Üçüncü olarak yapay zeka sınırlı problemleri çözebilecek boyuttadır. Yapay zeka elbette şu ana kadar ki en büyük yazılımdır. Belli boyutlardaki bilgiyi işlemek ve öğrenmek yapay zeka ile yapılabilecek şeylerdir. Her ne kadar insan beyninden daha üstün yapay zekalar üretilebileceği düşünülse de bu pek olası değildir.

insansi-robot

Biz insanların çoğalması için adeta beynine bir makine inşa edilmiş ve insan beyni sürekli çoğalan, gelişen bir yapıda. İnsanlar yaşam var olduğu sürece birbirlerini anlayarak ve sorunlara çözüm üreterek hayatına gelişimine devam etmiştir.  Ve son olarak insan beyninin düşünce süreci çoğaltma odaklıdır. İşte bunların hepsini bir araya getirerek bir robot oluşturmak bilinen en büyük teknik sorundur.

Bu teknik zorlukların yanında bu özelliklerin hepsini bir araya getirecek maddiyata ulaşmakta en büyük sorunlardan biridir.

Bunların tümüne sahip olabilecek bir insansı robot her şeyi yapabileceği için çok amaçlı bir platform olacaktır. Bu buzdolabından bir içecek alıp getirmek yahut çimlerin uzadığını fark edip bunları kesmek gibi şeyler yapabilirdi. Aynı şekilde bu robot bebeğinizi uyutmaya yardımcı olabilirdi veya sizi bir yerden bir yere götürecek arabanız olabilirdi. Zaten hali hazırda bu robotları biz kullanıyoruz. Sadece bunlar insansı değil.

Evinizde var olan elektrikli süpürge, yahut yeni teknoloji ile donatılmış bir araba veya gelişmiş ülkelerce kullanılan insansız hava araçları. İşte bunların hepsi insansı olmayan robotlar.

Bunların tümünü yapmak için aslında insansı robotlar üretmemize gerek yok. Gelecekte işlerde yardımcı olmak maksadıyla robotlar yapılacaktır. Bu konudaki fikirler oldukça doğaldır. Acaba insansı robotlara ihtiyacımız var mıdır?

Maliyetler düşmeye devam ettikçe ve de teknoloji ilerlemeye devam ettikçe özel amaçlı robotların yapılması elbette olası  ancak insansı robotların olmasına gerek yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir