İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır

Online alışverişin yaygınlaştığı son günlerde elbette siber suçlar da artıyor. Gerek bilgisayarlardan gerekse akıllı telefon ve tabletlerden sık sık alışveriş yapılıyor. Anında satın alabilecek olmanın verdiği heyecanla güvenlik önlemleri ihmal edilebiliyor. İnternet üzerinden ebay’dan, gittigidiyor’dan online alış verişi güvenli bir şekilde yapmak istiyorsanız bu makalede anlatılacaklara dikkat etmelisiniz.

Adım Adım İnternetten Güvenli Alışveriş Yapmak

1 Alışverişe başlamadan önce bilgisayarınıza bakım yapın. Alışveriş yapmadan evvel tarayıcınızı güncelleyin, işletim sisteminizi ve antivirüs programınızı gözden geçirin. Bu güncellemeler zararlı yazılımlara ve dolandırıcılıklara karşı sizi koruyacaktır.

  • Eğer bilgisayarınızı trojan gibi çeşitli virüsler bulaştıysa bilgilerinizi bilgisayarda saklamadan önce bilgisayarınıza Norton gibi antivirüs programları ile bir tarama yapmalısınız. Yapılan tarama büyük ölçüde virüsleri kaldırmanıza yarayacaktır. Virüs tarama programları işinizi çözmüyorsa bu durumda bilgisayarınıza format atmanız gerekebilir.

2Bildiğiniz yerden alışveriş yapın. Alışveriş yapacağınız siteyi seçmeden evvel e-ticaret sitesi hakkındaki yorumları okuyun. Bu sayede ürünler hakkında doğru açıklamalar alabileceğiniz gibi elinize ulaşımı ve sitenin güvenilirliğiyle ilgili de bilgi sahibi olursunuz.

  • Hepsiburada, gittigidiyor vb. adı sıkça duyulmuş olan alışveriş siteleri öncelikle tercih etmeniz gereken sitelerdir. Bu platformlar senelerdir hizmet verdiğinden dolayı artık alanlarında uzmanlaşmış ve güven konusundaki problemleri çözmüş durumdadırlar.

3Güvenli transferler yapın. İnternet alışverişiniz esnasında internet sayfasının SSL kullandığına emin olun.Genel olarak tarayıcınızda küçük bir kilit sembolü olarak gözükür. Eğer bu sembol görünmüyorsa, URL (adres çubuğunu) kontrol edin. Site alanında http yerine https ya da shttp görmeniz gereklidir.

  • “https” veya “shttps” ile başlayan URL’ye sahip web siteleri alışveriş açısından diğer sitelere göre çok daha güvenlidir.

4Sanal kart kullanın: Kredi kartları yerine sanal kartlar kullanın. Bankanızdan limiti çok yüksek olmayan veya zaman kısıtı olan bir sanal kart tanımlayın. Bunu online bankacılık kanallarından tanımlayabilirsiniz.Böylelikle herhangi bir dolandırıcılık halinde bu kart bilgilerinin ele geçmesi diğer hesaplarınıza ulaşmayı engelleyecektir.

  • Sanal kartı tanımlamak için öncelikle bankanızın resmi web sitesine ulaşın. Buradan internet bankacılığını seçerek TC kimlik numaranız veya kullanıcı adınız ile şifrenizi yazarak sisteme giriş yapın. Ardından kredi kartlarım bölümüne ulaşın ve sanal kartı tanımlayın. Alışveriş yapmak istediğiniz tutarı sanal karta aktarın ve alışverişin keyfini çıkarın.

5Ürünlerin fiyatları mantıksız ise uzak durun. Mümkün olmayacak şekilde ucuz ve uygun fiyatlı hizmetler ya da hediye kartı sunan sitelerden uzak durun. Bu linkler oldukça risklidir. “Yarın bitiyor” , “Acil fırsatlara dikkat” şeklinde gelen epostalara ve sosyal medya hesaplarına gelen mesajlara dikkat edin. Bunlar sizin hesaplarınıza ulaşmak için internet sitesine yönlendiren dolandırıcılık linkleri olabilir.

6Halka açık Wi-Fi noktalarında alışverişten kaçının. Genel Wi-Fi bağlantısı olan yerlerde alışveriş yapmayın. Bu tür ücretsiz bağlantılar üzerinden kredi kartı bilgileriniz çok kolay görüntülenebilir.

7Çok fazla bilgi vermekten korkun. Kötü amaçlı yazılımlar, basit bir çiçek siparişi için gereğinden fazla kişisel bilgilerinize ulaşmak isteyebilir. Bu tarz bir şey sezdiğinizde antivirüs programınızı devreye sokun.

8.Alışveriş sonrası kredi kartı ekstrelerinizi ve hesap hareketlerinizi kontrol edin: Dolandırıldıysanız ilk olarak ekstrenizden farkedebilirsiniz.Size yabancı gelen harcamalara dikkat edin, sizinle ilgisiz bir harcama halinde anında bankanızla irtibata geçin.

9Başkasının eline geçmeden verileri yedekleyin: Bilgisayarınızın virüs saldırısı sonucu çökmesi ya da verilerinizin kötü amaçlı olarak şifrelenmesi gibi tehlikelere karşı bilgilerinizi düzenli olarak yedekleyin!

Article Tags:
Article Categories:
Finans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir