Islanan Telefon veya Tablet Nasıl Tamir Edilir

Böyle bir durum şüphesiz ki onca para verilen cihazınızın başına gelebilecek en kötü durumlardan biridir. Telefonunuzu; banyoya, lavaboya, tuvalete veya herhangi bir su birikintisine düşürmüşseniz bu büyük olasılıkla telefonunuza kalıcı bir zarar verecektir. Bunların hepsi tabletiniz içinde geçerlidir. Uygulamalar, facebook, telefon görüşmeleri, fotoğraflar vb. telefonunuzdaki her şeyin bir anda yok olması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Telefonunuz veya tabletiniz açıksa bu senaryo muhtemelen yaşanacaktır. Bunu önlemenin belki de ilk adımı  anında telefonunuzu veya tabletinizi kapatmak olabilir. Bundan sonraki süreçte ise su ile temas etmiş telefonunuzu veya tabletinizi pahalı olmayan şekilde kurtarmanın bir çok yolu vardır. Şimdi tüm detaylarıyla ıslanmış olan bir telefonu kurtarmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek amacıyla tüm adımları dikkatlice okuyup uygulayın.

Adımlar

1Suyun hasar etkisinin bilincinde olun. Telefonunuz veya tabletiniz ıslandığı zaman hızlı müdahale etmek önemlidir. Su ve elektrik çok iyi anlaşmazlar, yani ıslanmış bir cihaz kısa devre yapabilir ve hatta sizi elektrik şok ile çarpabilir. Su, ekranın içerisine girerek ve bataryaya ulaşarak zarar verir. Basit bir şekilde, telefonunuzun veya tabletinizin(veya laptopunuzun) ıslanması kötü bir olaydır, ve en hızlı şekilde müdahale gerektirir.

2Kesinlikle ve kesinlikle ilk olarak cihazı kapatın. Telefonunuz sizi endişeye düşürecek kadar suya maruz kaldıysa, ilk olarak onu kapatmalısınız! Bütün telefonlar bataryanın çıkarılmasına uygun değildir, ama bu seçenek uygulanabiliyorsa, cihazı kapatmak yerine bataryasını çıkartın.

  • Ne yaparsanız yapın, hala çalışıp çalışmadığını kesinlikle kontrol etmeyin – bu durumu daha kötü hale getirecektir.
  • Telefonunuz ıslandığında dışarıda, evinizde veya işyerinizde olabilirsiniz. Her halükarda adımları uygulayabilmeniz için düz, kuru bir zemine ihtiyacınız olacaktır. Hızlı müdahale şiddetle tavsiye edilir – adımları hızlıca takip etme konusunda başarısız olursanız telefonunuzda veya tabletinizde kalıcı bir hasar oluşabilir!

3Yapabildiğiniz kadar parçalara ayırın. Maalesef ki telefonları ve tabletleri parçalara ayırmak kolay değildir. Öyle olsaydı, her düşürdüğümüzde parçalara ayrılırlardı.

  • Bataryanın yanı sıra, çıkarılması gereken iki önemli unsur vardır. İlki SİM karttır, daha kuru ve güvenli bir yere saklayın. Bunu takiben, cihazınızda çıkarılabilir SD veya mikro SD varsa, çıkarılmalı ve kurutulmalıdır.
  • Bu işlemi yapmanızın nedeni basittir-su her yere ulaşır! Bu iki kartı çıkarttıktan sonra, kağıt havlu ile bu yuvalardaki suyu olabildiğince temizleyerek kurutun.

4Telefonunuzu veya tabletinizi kurutun. İş SİM ve SD kartı yuvaları ile bitmiyor- kapattığınız cihazınızda bulduğunuz su birikintilerini hızlı bir şekilde kuru bir bez ile kurulayın. Aşağıdaki listede donanımın kurutulması ile ilgili alternatif yöntemler vardır, ama bu arada, o aşamaya gelmeden önce, kağıt mendil veya mutfak havlusu ile cihazın ekranındaki ve ekranın kenarındaki, vida deliklerini ve çerçeveyi (aslında telefonunuzun veya tabletinizin dış yüzeyindeki her yeri) iyice kurulayarak telefonunuzu su damlacıklarından arındırın.

  • Telefonunuzu parçalara ayırmadan önce (telefonun iç kısmı tehlikelidir ve küçük bir su damlasının içeriye düşmesi telefonun ölmesine neden olur) fiziksel olarak kurulayabildiğiniz kadar kurulayın.
  • Peki iç kısımlar ne olacak? Neyse ki, kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır.

5İç işlemciyi kurutun. Akıllı bir telefonun veya tabletin içerisinde işlemciler, devre kartları, düğme roketleri bulacaksınız-suyun içerisinde kalabileceği ve zarar verebileceği bütün parçalar. Suya düşmüş telefonunuz hızlı bir şekilde kapatıldı ve SIM-SD kartları çıkarıldı, yine de, aygıtı kurtarmak için zor bir konumda bulunuyorsunuz.

  • Sadece içeride bulunan devre kartı, telleri ve işlemcileri kurutmanız gerekecektir. Bu işlemi yapmanın bir çok yolu vardır.

6Saç kurutma makinesi kullanın. Saç kurutma makinesini elinizi yakmayacak bir mesafede en düşük ayarda telefonunuza tutun, telefonunuzu kurutmak için sıcak havayı kullanın, batarya ve SİM/mikro SD kart yuvalarına biraz fazla zaman harcayın (sıcak havayı cihazın içerisine doğru tutun). Ekranı kuruturken çok dikkatli olun, ekranın ara yüzeyinde hasara neden olmak istemezsiniz. Sıcak hava etrafı kaplasa bile, bu işleme 30 dakika boyunca devam edin.

7Fırın kullanın. Telefonunuzu veya tabletinizi boş bir kutunun içerisine ve kutuyu da fırın tepsisinin üzerine koyun, en düşük ayar ile cihazınızın dahili bileşenlerini kurutabilirsiniz. Fırınınızın en düşük sıcaklık ayarı (40-45 derece) telefonunuza zarar vermemelidir, ama bütün gece orada bırakmanız gerekmektedir (veya işlem ‘’tamamlanana’’ kadar).

8Boiler/Havalandırma Kazanı. Başka bir ısı temelli çözüm, telefonunuzun kuruması birkaç saat sürecektir – muhtemelen bütün günü alabilir. Bu çözümü uygulamadan önce kazanın açık olduğundan emin olun.

9Cihazı bir kase pirincin içine koyun. Bir markete uğrayıp bir kase pişmemiş pirinç almanız gerekebilir, pirinç telefonlardaki ve tabletlerdeki su hasarı için en etkili çözümdür. Telefon parçalarını koyabileceğiniz kadar büyük bir kap içerisine pirinç koyun – her tarafına 2,5cm olacak şekilde – ama tamamen çalışan bir cihaz için bütün gece orada bırakmalısınız.

10Silika jeli kullanın. Teknoloji bağımlısı iseniz, gelecekte olabilecek belirsiz bir olay için büyük bir poşet silika jeli toplamış olmanız çok büyük şanstır. Telefonunuzu veya tabletinizi her tarafını silika jeli saracak şekilde bir kutuya koyun bütün gece orda bekletin ve bütün çabanızın boşa olmadığını umut edin.

11Saf alkolu deneyin. Cihazın çalışmasını sağlamak için en son çözüm saf alkol kullanımıdır. Su cihazınızda fiziksel bir hasara neden olmuşsa, ispirto en basit kimyasal çözümdür. Kavram basittir: alkol suyu kaldıracaktır, ve cihazınızdan su giderildiği zaman alkol buharlaşacaktır. Bu uç noktada olan bir çözümdür,  ama diğer çözümler işe yaramazsa kullanışlı olabilir.

İpuçları

  • Telefonunuza veya tabletinize damlayan suyun giderilmesinin bir çok çözüm yolu ile, cihazınızın donanımının giderilmesi ile olayları unutmuş olabilirsiniz. Ancak bu daha sonra bu olayın tekrardan yaşnmayacağının garantisini vermeyecektir. Bu yöntemlerin hepsi geçmişte insanlar tarafından kullanılmıştır, ama pirinç yöntemi de dahil hiç biri garanti değildir! Bu nedenle, düşünmeniz gereken bir şeyler vardır.
  • Tuvalet, lavabo veya banyo yakınlarında telefonunuzu veya tabletinizi kullanmayın.
  • Telefonunuzu banyo da bırakmayın (sıcak su ile buharlaşan su telefonunuza zarar verebilir).
  • Cihazınızın donanımı size ne kadara mal olmuşsa olsun, donanıma saygılı davranın. Yedek bir tane almak zaman ve maddiyat kaybı olacaktır.
  • Telefonunuzu veya tabletinizi su gelmeyecek güvenli bir yerde saklamak en iyi seçenek olacaktır!

Kaynak

  • http://www.makeuseof.com/tag/how-to-save-a-wet-cell-phone-or-tablet/
Article Categories:
Teknoloji

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir