Japon Uçurtması Nasıl Yapılır

Geleneksel Japon uçurtmasının 130’dan fazla çeşidi bulunmaktadır. Japon halkı bu uçurtmaları yapmaya 1603 ve 1867 seneleri arasında başlamıştır. Fakat bu uçurtmalar yaklaşık olarak MS 700 yılından beri kültürün aktif bir biçimi olarak halkın yaşam alanında kendisini göstermiştir. Uçurtmaların çok farklı türleri bulunmaktadır. Uçurtmalarda kullanılan desenlerin birbirinden farklı olması Japonya’nın değişik bölgelerinde birbirinden çok ayrı figürlerin kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle Japon uçurtması dendiği zaman akla gelen tek bir desen olmaması gayet doğal karşılanması gereken bir durumdur. Yine da bazı ortak özelliklerin de var olduğunu belirtmek gerekmektedir. Örneğin washi kâğıdı genel olarak bu uçurtmaların kanat kısımlarının yapılmasında kullanılmaktadır. Bambu ise dış çerçevenin oluşturulması için kullanılmaktadır. Siz de geleneksel bir Japon uçurtmasına sahip olmak istiyorsanız yazı kapsamındaki adımları takip edin.

Adımlar

1Washi kağıdını elmas biçiminde (bir diğer deyiş ile paralelkenar biçiminde) kesmek ile işe başlayın.

  • Paralelkenarın tepe açısı yaklaşık olarak 150 derece olmalıdır ve bu açıya bağlı olan kenarların uzunlukları 40 cm uzunluğunda olmalıdır. Alt kısımda kalan kenarların uzunlukları ise 50cm olmalıdır.

2Kağıdın ön yüzünü süsleyerek uçurtmanızı yapmaya devam edin. Washi kağıdının yüzeyi kaygan bir yapıya sahiptir. Kağıdın ince dokulu yapısı mürekkebi çok hızlı bir şekilde içerisine emmeye müsaittir. Renkli kalemler ile veya ağır içerikli olmayan diğer boyalar ile süsleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

3Boyadığınız uçurtmanızın kurumasına müsaade edin ve uçurtmanızı ters çevirin. Bu şekilde süslenmiş kısım yüzükoyun bir şekilde yerde serilmiş olmalıdır.

4Uçurtmanın en üst kısmını kendinize doğru 5 cm’lik bir uzunluk kadar katlayın.

5Uçurtmayı tam ortasından ikiye katlayın ve katladığınız yerden geri açın.

  • Bu işlem sırasında çok sıkı bir biçimde katlamanıza gerek yoktur. Asıl amaç uçurtmanın ana hattını belli etmektir.

63 adet bambu kamışı kesin ve kullanıma hazırlayın. Dikey kamışlar yaklaşık olarak 63,5 cm uzunluğunda olmalıdır. Diyagonal kamışların ise 20 santim uzunluğuna sahip olması yeterlidir.

7Kamışları yapıştırın.

  • Merkezde yer olacak kamışın hafif bir biçimde orta çizgiyi takip etmesi gereklidir.
  • Diyagonal kamışları da yerleştirmeye başlayın. Bu kamışlardan her biri merkezde bulunan kamışın en üst noktasının 5 santim altından geçmelidir. Bu kamış merkezi sağa doğru kesmelidir. Kamış sağ köşeyi 2 santim geçene kadar devam etmelidir. Aynı işlemi diğer diyagonal kamışlar için de gerçekleştirmelisiniz. Unutmayın ki iki diyagonal kamış da merkezde aynı noktada birleşmelidir.

8Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra katladığınız kısmı kamışların üzerine doğru yapıştırmalısınız. Bu işlem sayesinde uçurtmanızın sabit bir yapıya sahip olmasını da sağlamış olursunuz.

9Kamışların tam olarak yapıştığından emin olabilmek için her 5cm’e bir yapıştırıcı ile washi kâğıdı ve kamış arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirmelisiniz. Yapıştırıcı kuruyuncaya kadar eliniz ile uçurtmanın üzerine baskıda bulunmaya da devam etmelisiniz.

10Uçurtmanın gem kısmını hazırlayın.

  • Merkezde bulunan kamışların alt kısmından 1/3 oranında aşağıya inerek kürdan yardımı ile bir sağ kısma bir de sol kısma iki adet delik açmalısınız.
  • Yine ilk olarak açılmış olan iki deliğe paralel olarak iki adet daha delik açmalısınız. Bu deliklerde uçurtmanın taban kısmına 1/3 oranında yakınlıkta olmalıdır.
  • Uçurtmanın sicimini sol üst delikten başlamak üzere yerleştirin. Sicim sağ üst deliğe ulaşıncaya kadar sicim geçirme işlemini devam ettirmelisiniz.
  • Uçurtmanın diğer sicimini de diğer köşeden aynı şekilde geçirmeye devam etmelisiniz.
  • Yeni bir sicim parçasını üst kısımda bulunan merkez kamıştan alt kısımda bulunan merkez kamışa doğru bağlamaya başlamalısınız. Bu biçimde uçurtmanın kavis çizgisini de oluşturmuş olursunuz.
  • Bütün sicim parçalarının uçlarını toplamalı ve ardından bir düğüm vasıtası bağlayın.

11Uçurtmanıza püskül veya kuyruk ekleyebilirsiniz.

12Uçurtmayı bir makaraya bağlayın bu şekilde uçurtmanıza yön vermeniz çok daha kolay olacaktır. 

Kaynak

  • http://fighterkitecentral.com/pdfs/make%20a%20Japanese%20kite.pdf
  • http://www.wikihow.com/Make-Japanese-Kites
  • http://www.kiteman.co.uk/JAPANESE%20HISTORY4.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir