Kafa Derisindeki Egzama Nasıl İyileşir

Deri altındaki yağ tabaksındaki yağ eksikliği ile ortaya çıkan egzama, zaman içerisinde nemi azalmış bir cilt ve sıklıkla derinizin dökülmesi olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak belirir. Egzama her yaşta bireyin başına gelebileceği gibi hem ilaç yöntemi ile hem de doğal reçeteler ile kısa sürede iyileşebilecek bir hastalıktır. Peki egzama evdeki yöntemler ile nasıl tedavi edilir, egzamayı geçirmek için evdeki malzemeler ile nasıl tedavi yöntemleri uygulanır işte bilmeniz gerekenler;

Evde Doğal Yöntemler ile Egzama İyileştirme Yöntemleri

1İlk olarak doktorunuz ile veya eczacınız ile konuşun ve durumu onlara danışın. Reçetesiz tedavi yöntemleri bile sağlık durumunuzu direkt olarak etkileyebilir, bu nedenle tedaviye başlamadan önce doktorunuza durumu danışmak çok daha iyi olacaktır.

  • Alerjiniz varsa, hamileyseniz, bebeğinizi emziriyorsanız, bir ilaç kullanıyorsanız veya sürekli bir hastalığınız varsa herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.
  • Çocuğunuzda hiçbir tedaviyi bir uzmana danışmadan uygulamamanız gerekmektedir. Çocukların kafa derisinde ortaya çıkan egzamanın tedavisi çok daha farklı bir süreçtir.

2Reçetesiz tedavi yöntemlerini kullanmaya başlayın. Kafa derisindeki egzamanın tedavi edilmesi için ortaya çıkarılmış olan yatıştırıcı şampuanları kullanmaya başlamalısınız. İlk olarak bu şampuanları kullanmak ile işe başlamalısınız, ardından herhangi bir gelişme ortaya çıkmazsa reçete ile satılan şampuanlara geçiş yapabilirsiniz. Şampuanları günlük olarak veya genişletilmiş bir dönem boyunca kullanabilirsiniz.

  • Bu şampuanların çocuklar üzerinde kullanımı kesinlikle onaylanmamaktadır. Reçetesiz tedavi yöntemleri arasında bulunan şampuan kullanımı sadece yetişkinlerde uygulanmalıdır.

3Saçları düzenli olarak yıkayın. Hangi şampuanı veya saç kremini kullanırsanız kullanın kullanma talimatlarına uyum sağlamanız gerektiğini unutmamalısınız. Örneğin içerisinde alkol barındıran şampuanlar kullanırken saç derisine çok sert hareketler ile yıkama işlemi uygulamak egzamanın daha da kötüleşmesine neden olabilir.

  • İlk olarak saçınızı ılık su ile ıslatın. Kesinlikle sıcak su kullanmamalısınız.
  • Şampuanı saç derinizin alt kısımlarına nazik bir biçimde uygulayın bu işlem sırasında hafif hafif masaj yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Kesinlikle saç derinizi aşındıracak hareketlerde bulunmamalı ve tırnaklarınız ile derinizi tahriş etmemelisiniz. Bu saç derinizin kanamasına ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
  • Şampuanı sadece belirlenen oranlarda uygulamanız ve kullanım talimatlarında belirtilen dakika kadar saçınızda bekletmeniz gerekmektedir. 5-10 saniye genel olarak yeterli görülmektedir.
  • Saçınızı ılık su ile durulayın ve temiz bir havlu ile saçınızı kurulayın.
  • Saç derinizde şişlik veya sulanma meydana geldiyse kömür içerikli şampuanları kullanmaktan uzak durmalısınız. Buna ek olarak şampuanı gözünüz ile temas ettirmekten ve ağzınıza giriş yapmasına neden olmaktan kesinlikle kaçınmanız lazımdır.
  • İki haftada bir şampuan değiştirmek isterseniz ketokonazol şampuanı kullanmak da iyi bir alternatif olarak değerlendirilebilir.

4Saçınızı selenyum sülfit içeren şampuanlar ile yıkayın. Bu şampuan özellikle egzamanın oluşmasından sorumlu olan deri levürlerinin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Eğer saç derinizdeki levürler ortadan kalkarsa egzama daha da kötüye gitmeden, kuruluk artmadan ve kaşıntı artmadan egzamadan kurtulma şansı elde edebilirsiniz.

  • Bu şampuanın en büyük yan etkilerinden bir tanesi saçınızın yağını kaybetmesi ve kuruluk seviyesinin artmasıdır. Daha az rastlanan yan etkilerden biri ise saçın renk kaybetmesi, saç dökülmesi ve hafif oranda kaşıntıdır.
  • Bu şampuanın etki gösterebilmesi için en az iki hafta boyunca kullanmanız gerekmektedir.

5Saçınızda çay ağacı yapı içeren ürünler kullanmaya başlayın. Saç derinizdeki egzamayı azaltmak için kullanılabilecek ürünlerden bir tanesi de mantar önleyici bir yapıya sahip olan çay ağacı yağıdır. Yapılan bir bilimsel araştırmanın sonucuna göre içerisinde %5 oranında çay ağacı yağı bulunan şampuan kullanmak saç derisindeki egzamanın tedavisinde aşama kaydedilmesini sağlamıştır. Çok nadir görülen bir yan etki olsa da bu yöntem saç derisinde tahrişlerin oluşmasına neden olabilmektedir.

  • Bu ürün günlük kullanım için uygundur.
  • Çay ağacı yağını direkt olarak tüketmemelisiniz. Bu madde toksik bir özellik gösterebilmektedir bu nedenle ağzınızdan ve gözünüzden uzak tutmalısınız.
  • Çay ağacı yağı içerisinde östrojenik ve anti adrojenik maddeler bulunmaktadır. Tam da bu neden ile ergenlik öncesinde meme büyümesi gibi sorunlar ile karşılaşan bireylerin tedavi olmasında etken olarak kullanılabilir.

6İçerisinde piridin ve çinko barındıran şampuanları kullanın.  Hâlihazırda zaten birçok kepek önleyici şampuanın içerisinde bu madde etken madde olarak kullanılmaktadır. Bilim insanları nasıl bir etki yaparak bu maddenin egzamayı tedavi ettiğini bilmemektedir. Bu olumlu etkinin asıl sebebinin mantar önleyici ve anti bakteriyel yapısı nedeni ile olabileceği tahmin edilmektedir. Ek olarak bu madde deri hücrelerinin oluşumunu yavaşlatmaktadır dolayısıyla da pul pul görünen saç derisinden kurtulmuş olursunuz. Bilinen tek yan etkisi ise saç derisini tahriş edebilmesidir.

  • Bu yöntem haftada 3 kere kullanılabilir.
  • %1-2 oranında piridin çinko içeren şampuanlar kullanmalısınız. Ayrıca kullanılan kremlerde de bu kimyasal madde bulunmaktadır.

Kaynak:

  •  http://www.wikihow.com/Heal-Scalp-Eczema
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir