Kafa Derisindeki Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir

 Kafa derisi sivilceleri, yüzünüz veya sırtınızdaki diğer sivilceler kadar acılı ya da kaşıntılı olabilir. Ancak tedavisi daha zordur, çünkü üzerleri saçlarınızla örtülüdür. Kafa derisi sivilcelerinin tek avantajı, tamamen saçlarınızla örtüldüğü için görülmüyor olmalarıdır ancak saçınızdan gelen doğal yağlar ya da şapka takmak, sivilcelerin daha kötüye gitmesine ya da yeni sivilcelerin oluşmasına neden olabilir. Kafa derisi sivilcelerini nasıl tedavi edeceğinizi ve önleyici metodları öğrenmek, bahsi geçen sivilce bölgesinin başka problemler yaratmayacağından emin olmanızı sağlar.

Reçeteli Ürünler Kullanmak

 

1)Retinoid krem uygulayın. Retinoidler, tedavi ediciliğini içeriğindeki A vitamininden alan, yüzeyel bir ilaç  türüdür. Retinoidler, saç köklerinin tıkanmasını önleyerek; sivilcelerin oluşumunu azaltır.

  • Akşamları sivilce üzeine retinoid ürününü uygulayın. Bunu başlangıçta haftada üç kere yapın ve cildiniz kreme alıştıkça, uygulamayı günde bir defaya çıkarın.

 

2)Dapson jeli deneyin. Dapsone (Aczone), bakterileri öldürerek ve cildinizdeki gözenekleri temiz ve açık tutarak sivilceleri tedavi eden yüzeyel bir jeldir. Etkililiğini arttırmak için, içeriğine genellikle retinoid de eklenir. Olası yan etkiler, cilt kuruluğu ve kırmızılık/tahriştir.

 

3)Yüzeyel antibiyotik kullanın. Daha şiddetli sivilce vakalarında, güncel yayılımları tedavi etmek ve gelecekte başka yayılımların oluşmasını önlemek için antibiyotik gerekli olabilir. Antibiyotikler, cildinizdeki antibiyotiğe dayanıklı bakterilerin gelişme olasılığını düşürmek için genellikle benzoil peroksitle birlikte kullanılır ve maksimum etkililik için retinoid de içerebilirler.

  • Sivilceleri tedavi ettiği bulgulanan yaygın antibiyotik bileşimleri, benzoil peroksit (Benzaclin, Duac) ile birlikte klindamisin ve benzoil peroksit (Benzamycin) ile birlikte eritromisindir.

 

4)Ağız yoluyla antibiyotik alın. Ağızdan alınan antibiyotikler, orta ve şiddetli sivilce vakaları ve vücutta bulunan, sivilce oluşumuna neden olabilecek bakterileri azaltmak için kullanılmaktadır. Ayrıca sivilcelerin oluşturduğu iltihabı da azaltırlar. Sivilceleri tedavi etmek için en sık kullanılan antibiyotikler, minosiklin ve doksisiklin içeren tetrasiklinlerdir.

 

5)Doğum kontrol haplarını deneyin. Tekrarlayan sivilce oluşumlarına sahip bazı kadınlar ve ergenlik dönemindeki kızlar, doğum kontrol haplarını sivilce tedavisinde yararlı bulmaktadırlar. Bu türden ilaçlar, bileşimlerindeki östrojen ve progestin sayesinde hem doğum kontrolü hem de sivilceye karşı koruma sağlarlar.

  • Hali hazırda Türkiye’de ulaşılabilir olan doğum kontrol hapları: Microgynon, Yasmin ve Yazz’dır.
  • Yaygın yan etkiler; baş ağırısı, göğüs hassasiyeti, bulantı, kilo alımı ve periyod dışı ani kanamalardır. Bazı insanlar, kan pıhtılaşması riski artışı gibi çok daha ciddi yan etkiler gösterebilirler. Bu nedenle doğum kontrol hapının sizin için doğru bir yöntem olup olmadığını değerlendirebilmek için bir doktora danışın.

 

6)Anti-androjen maddeleri araştırın. Spironolakton (Aldactone) gibi anti-androjen maddeler, ağız yoluyla alınan antibiyotiklerin işe yaramadığı kadın ve ergenlik dönemindeki kızlar tarafından kullanılabilir. Bu türden ilaçlar, ciltteki yağ bezlerini etkileyen androjen hormonlarını kontrol ederek işlev görür.

  • Yaygın yan etkiler; göğüs hassasiyeti, ağrılı regl dönemleri ve vücutta potasyum birikmesidir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Treat-Scalp-Pimples

Berkcan İkizler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir