Kanser Olmamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

İngiltere’de yapılan kanser araştırmalarına göre her 100 kanser vakasından 40‘ı sağlıksız beslenmekten kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalara göre kansere sebep olanların başında sigara geliyor, ikinci sırayı ise sağlıksız beslenme alıyor.  Bu yöndeki araştırma ekibi yeni yıla girerken insanların sigarayı, alkolü bırakarak ve düzenli egzersizlerle sağlıklı beslenmesini öneriyor. 2007’den 2011’e kadar ki 5 yıllık süreçte İngiltere’de sigarayla bağlantılı 300bin kanser vakası yaşanmış durumda. Haddinden fazla işlenmiş gıda alarak sağlıksız beslenen ve kansere yakalanan insan sayısı ise 145bin. Bu rakamları 85bin ile obezite’den kansere yakalananlar izlerken 62bin kişi’de alkol sebepli kansere yakalanmış durumda. Siz de kanser olmamak için nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız bu durumda makaleyi okumaya devam etmeniz yeterlidir.

Adımlar:

1Marketten yumurta, domates, zeytin almak yerine doğal olarak üretilen ürünlerden alın. Marketlerde satılan yumurtalar genelde tavuk çiftliklerinde pek de doğal olmayan şekillerde üretilmektedir. Mahallenizde yer alan yufkacı, peynirci gibi küçük esnaftan ya da etrafınızdan bulunan köylerden doğal tavuk yumurtası temin edebilirsiniz. Aynı şekilde pazardan domates, zeytin ve peynir alabilirsiniz.

2Brokoli tüketin. Kanser yalnızca genetik faktörlerden değil, aynı zamanda çevresel faktörlerden de oluşabilmektedir. Çevresel olarak adlandırılan faktörler yiyecekler, içecekler kanserin olmasını belli ölçüde engelleyebilmektedir. Elbette tüm insanların bünyesi aynı yiyeceklere aynı tepkiyi vermez. İnsan vücudunda kansere sebep olan genler öncelikle DNA’ya bağlanır ve burada bir mutasyona sebep olur. Bu mutasyon sonucunda kansere sebep olan genler aktif hale gelirken, kanseri önleyici genler de pasif hale gelir. İşte brokoli vb. sebzeler bu süreçte pasif olan genleri aktif hale getirme konusunda yarışırlar.

3Ceviz, fındık, balık gibi koruyucu, omega-3 içeren besinler tüketin. Bu besinler içerisinde omega 3 barındırmaktadır. Omega-3 kanseri yavaşlatma konusunda oldukça etkilidir. Bilim adamlarının kanserli fareler üzerinde yapmış olduğu deneyler sonucunda bu besinlerin kanseri yavaşlattığı tespit edilmiştir.

  • Kanser tedavisi olmaya başlandığında yine omega-3 içeren besinler tüketilirse yapılan kemoterapi ve ışın tedavisi vücuda daha iyi derecede etki edebilir.
  • Günde 4-5 fındık, 3-4 ceviz ve haftada 3-4 kez de balık tüketilirse vücut için gerekli olan omega-3 alınmış olur.

4Keratinoid(karotinoid), flavonoid, karoten içeren sebze ve meyveleri tüketin. Bu sebze ve meyvelerde sarı, yeşil ve turuncu renklere sahip olanlar tüketilmelidir.

  • Karotinoid içeren sebze ve meyveler: turp, tere, pırasa, maydonoz, kereviz, dereotu, soğan, lahana, sarımsak, brokoli, rezenedir. Özellikle mide kanserini önleme de bu besinler oldukça önemlidir.
  • Karoten içeren sebze ve meyveler: Gereyfurt, kayısı, bal kabağı, portakal, havuç, domates, yeşil sebzeler,kayısı
  • Flavonoid içeren sebze ve meyveler: Patates, soğan, bezelye, soya fasulyesi, domates, şeftali, böğürtlen, ahududu, kiraz, turunçgiller, çilek, elma, kara ve beyaz üzüm.

İpuçları:

  • Hareketsizlik ve güneş ışınlarının cildimize verdiği zararlarda kansere tetikleyici rol üstlenebiliyor.
  • Kansere yakalanmamak için yapmamız gereken sağlıklı bir şekilde beslenmek ve vücudumuza zararlı olabilecek maddeleri mümkün olduğunca az tüketmeye özen göstermek.

Kaynak:

  • http://www.pudra.com/saglikli-yasam/beslenme/dogru-beslenin-kanserden-korunun-1068.htm
Article Tags:
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir