Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır

Kredi sicili ile ilgili herhangi kötü bir kaydınız olduğu durumda Kara Liste’ye girmişsiniz demektir. Kara Liste’ye girme süreci aslında baya meşakkatli bir yol. Banka sizin kara listeye girmemeniz ve borcu ödemeniz için elinden geldiğince kolaylıklar sağlamakta, ama yine de borcu ödeyemezseniz kara listeye girişiniz kaçınılmaz olmakta. Daha sonraki kredi ve kredi kartı işlemlerinde ise Kara Liste’de olup olmadığınız önünüze çıkmaktadır.

Bölüm1 : Karada listede olup olmadığımı sorgulama

1Bu listede olup olmadığını öğrenebileceğiniz tek kurum bankanızdır.

2Yeni bir kredi çekeceğiniz ya da kredi kartı alacağınız zaman banka birçok kritere bakarak karar vermektedir. Sizi de bu birçok açıdan değerlendirecektir. Bankanın değerlendirdiği kritik noktalardan biri de kredi siciline bakılmasıdır.

3Banka hakkınızda detaylı araştırmayı yapıp size kredi vermemeye karar verdiyse açıklama olarak da kredi siciliniz kötü olduğunu söylerse bu sizin kara listede olduğunuz anlamına gelmektedir.

Bölüm2 : Kredi sicili ile ilgili detaylı bilgi nasıl alınır?

Kredi başvurusu yaptığınız yeni bir bankadan kredi siciliniz hakkında detaylı bilgi isterseniz size bu konuda detaylı bir bilgi veremeyebilir.  Çünkü siz daha önce diyelim ki Yapı Kredi Bankası’ndan kredi kulandınız ve orada ödemelerinizde sorun oluştu ve kredi notunuz kötü etkilendi. Sonrasında diyelim ki Garanti Bankası’na gidip kredi başvurusunda bulundunuz. Burada süreç şöyle işleyecektir:

1Garanti Bankası sizin bilgilerinizi sisteme girerek KKB (Kredi Kayıt Bürosu) sisteminden sizin durumunu kontrol eder. Kredi sicilinizde sorun varsa  bu sistemde Yapı Kredi Bankası’ndan kaynaklı olarak görünecektir. Çünkü daha önceki süreçte YKB (Yapı Kredi Bankası) ile yaşadığınız bu sorun kayıt altına alınmış olacaktır.

2Eğer bu aşamada bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız Garanti Bankası KKB ile irtibata geçerek sizin kredi sicilinizde Yapı Kredi Bankası’ndan dolayı sorun gözüktüğünü ama aslında bu işte bir yanlışlık olduğunu düşündüğünüzü aktarır.

3KKB gerekli incelemeyi yaparak herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol eder ve eğer gerçekten düzeltilmesi gereken bir durum varsa YKB ile irtibata geçerek bu durumu düzeltir.

4Eğer gerçekten bir yanlışlık oluşmuşsa da bu durumda bu yanlışlık düzeltilecek ve diğer koşulları da sağladıysanız Garanti Bankası’ndan kredi çekebileceksiniz.

5Kara listedeyseniz ve nasıl çıkacağınızı bilmiyorsanız o zaman Banka Kara Listesinden Nasıl Çıkılır? yazısını okumanızda fayda var.

İpuçları

  • Verdiğimiz örnekteki bankalar tamamen canlandırma amaçlı verilmiştir. Siz bunu çalıştığınız bankalar olarak değiştirip olayı o şekilde idrak edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir