Karabasan İle Nasıl Başa Çıkılır?

Uyku felci, halk dilinde karabasan, uykunun tam ortasında ya da uyanma evresinde fiziksel olarak hareket edememe fakat uyanık olma durumudur. Hareket edememek fakat uyanık olmak şok eden bir hal yaratarak çok canlı ve etkili halüsinasyonlara neden olabilir. Bu hissizlik kişide kalp atışlarının azaldığı yanılgısı, boğulma hissi hatta odada karabasan yani kötü niyetli ruh bulunduğu yanılgısı yaratabilir. Ağır şok yaşayan insanlar karabasanın odada onu sürüklediği sangısına bile kapılabilir. Her ne kadar korkunç bir deneyim olsa ve narkolepsi gibi uyku hastalıklarıyla karıştırılsa da uyku felci tehlikeli bir durum değildir. Uykuya daldıktan sonra beyinden kaslara gönderilen sinyaller engellenir, bu sayede rüya görürken fiziksel olarak hareket etmeyiz; uyku felci de bu durumun sonucunda oluşur.

Bölüm1: Uyku Felciyle(Karabasanla) başa çıkma

karabasan-ile-nasil-basa-cikilir-adim11Uyku felci belirtilerini öğrenin ve kendinizdekilerle kıyaslayın. Uyku felcinin birden çok ve farklı belirtileri vardır fakat bazı belirtiler hemen hemen her uyku felci geçiren kişide gözlemlenmiştir.

  • Uykunun başında ya da sonlarına uydu bacakları veya vücudu oynatamama
  • Belli aralıklarla tamamen ya da kısmi kas paralizi
  • Görsel ya da işitsel halüsinasyonlar (karabasanın dokunma ya da sesi zannedilen halüsinasyonlar)
  • Nefes alamama hissi
  • Boğulma
  • Konuşamama
  • Bilinç bulanıklığı/kaybı
  • Korku

[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]

2Vücudunuza odaklanın. Her ne kadar uyku felcinde vücudu hareket etmek mümkün olmasa da bazen vücudun belli bir kısmı; ayak veya el parmaklarından biri ya da dil gibi, hareket edebiliyor olabilir. Böyle bir durumda bu kısmı durmadan hareket ettirin ve kendinizi tamamen uyanmaya zorlayın.

3Gözlerinizi oynatın. Uyku felcinde gözleri açamama ya da oynatamama gibi bir hal genellikle gözlemlenmemiştir. Uyku felci geçiren kişilerin bir kısmı durmadan gözlerini oynatarak uyku felcinden kurtulabildiklerini söylemişlerdir.

4Nefes alış verişlerinizi kontrollü ve düzenli tempoya sokun. Kontrollü nefes alıp verme muhteşem bir rahatlama egzersizidir. Bazı nefes alış veriş tekniklerini öğrenmek uyku felcinde tekrar kontrolü kazanmanıza yardımcı olabilir.

5Kendinizi hareket ederken hayal edin. Uyku felci geçiren bazı kişiler bu durumdan faydalanıp bedenlerinden ayrıldıklarını hayal ederler. Böylece genellikle korku dolu geçen uyku felci hali eğlenceli ve değişik bir deneyime dönüşebilir.

Bölüm2: Uyku Felcini Önleme

1Uyku düzeni oluşturun. Uyku felci genellikle kişi erkenden REM uyku evresine geçtiğinde olur. Uykusuz kalındığında ise REM evresine geçiş hızlanır. Bu yüzden belli bir uyku düzeni oluşturup buna sabit kalmak, yeterince uyuyabilmek uyku felci geçirme riskini oldukça azaltır. Ayrıca insomnia hastalığınız varsa, kendinizi daha kolay uykuya dalmak için eğitin. Daha kolay uyumanızı sağlayabilmek için yatak odanızı uyumak için uygun hale getirmeniz de size yardımcı olacaktır.

2Sağ veya sol tarafa dönerek uyuyun. Uyku felci geçirme durumlarının %60’ı sırtüstü ya da yüzüstü yatarken gözlemlenmiştir. Bu alışkanlığı yenmek için geceliğinizin arkasına bir cep dikin ve yatmadan içine bir ya da iki tane tenis topu koyun.

3Düzenli olarak spor yapın. Spor yapabilmek için spor salonuna yazılmanız gerekli değil. Öncelikle sporu günlük yaşantınıza küçük egzersizlerle sokun. Sabah yürüyüşe çıkmak, yakın yerlere bisikletle gidip gelmek bunlardan bazıları olabilir.

4Sağlıklı beslenin. Vücudunuza aldığınız şeyler önemlidir ve sizi sandığınızdan daha çok etkiler. Uykunuzu etkileyecek yiyecek ve içecekleri (kafein, alkol, şeker vb.)hayatınızdan çıkarın. Akşam içkilerinden uzak durun çünkü yatmaya yakın zamanda alınan alkol REM döngüsünü direk etkiler.

5Kendinizi rahatlatın. Stres günlük hayatınızı etkilediği gibi uykunuzu da etkiler; bu da sizin uyku felcine girme ihtimalinizi arttırır. Kendinizi yapabileceğiniz bir çok aktivite var: meditasyon yapmak, müzik dinlemek ya da bir hayvanla oynamak gibi.

6Doktorunuza danışın. Eğer uyku felci haftada en az bir kere ve 6 ay gibi uzun bir süredir devam ediyorsa, mutlaka doktora görünün.

Bölüm3: Erkenden tedaviye başlama

1Arkadaşlarınıza danışın. Etrafınızdaki çoğu insan sizinle aynı durumu yaşıyor veya yaşamış olabilir. Bunun farkına varmak hem sizi rahatlatacak hem de bu durumu aşmanıza yardımcı olacaktır.

2Çizelge tutun. Geçirdiğiniz uyku felçlerinin detaylarını, saatlerini ve uzunluklarını, uyku düzeninizi, uyku pozisyonunuzu, felçten önceki ve sonra hem ruhsal hem fiziksel durumunuzu not alın. Bu notlar hem durumunuzun gidişatınızı görmenizde hem de doktora danışırken size yardımcı olacaktır.

3Felci tetikleyen etkenlerin neler olduğunu araştırın. Uyku felcinin birçok tetikleyicisi olabilir. Örneğin bazı araştırmalarda uyku pozisyonunun da bu tetikleyicilerden biri olduğu keşfedildi ve sırtüstü yatılmaması gerektiği belirtildi. Aynı zamanda alkolün de büyük bir tetikleyici olduğu hatta bir gecede birden fazla uyku felci geçirilmesine neden olduğu keşfedildi. Uyku felcini tetikleyen başka bir etken ise kullandığınız ilaçlar olabilir. Kullandığınız ilaçların uyku felcini tetiklediğini düşünüyorsanız eczacınıza danışarak muadillerini kullanamaya başlayabilirsiniz.

4Felci tetikleyici etkenlerden uzak durun. Sizi nelerin tetiklediğini keşfettikten sonra yapılacak tek şey bunlardan uzak durmaktır. Bu sizin uyku felci geçirme ihtimalinizi büyük bir oranda azaltacaktır.

5Antidepresan tedavisi için doktorunuza danışın. Bazen uyku düzenini oturtabilmek için doktorlar reçeteyle antidepresan tedavisi önerirler. Eğer yeterli derecede kaliteli uyku alamıyorsanız; narkolepsi ya da bipolar bozukluğunuz varsa, antidepresan size yardımcı olabilir. Reçetesiz bile olsa doktora danışmadan antidepresan kullanmaya başlamayın.

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

Kaynaklar:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir