Karınca Çiftliği için Karınca Nasıl Yakalanır?

Bir karınca çiftliği satın aldıysanız ya da inşa ettiyseniz, kendi koloninizi kurmak için nasıl karınca yakalayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. İşe bir karınca çiftliği ile başlayıp, bunu yalnızca işçi karıncalarla birkaç ay sürdürebilirsiniz ancak uzun süreli bir çiftlik istiyorsanız kraliçe karıncaya ihtiyacınız var. Küçük bir sabırla, bu eğitici eğlenceyi saatlerce izleyebilmek için hızla gelişen bir koloniye sahip olacaksınız, merak etmeyin.

1.Bölüm: İşçi Arı Toplama

  1. Malzemelerinizi hazırlayın. Karınca toplamak için çok fazla şeye ihtiyacınız yok ancak başlamadan önce gerekli olan malzemelerin elinizde olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz. Toprağı kazmak ve karıncaları toplamak için küçük bir küreğe ihtiyacınız var. Ve tabi ki onları biriktirmek için bir kap gerekiyor. Temiz, plastik bir saklama kabı ya da cam bir kavanoz, karıncaları biriktirmek ve topladığınız yerden evinize götürmek için yeterli olacaktır.

 

  1. Bir karınca kolonisi bulun. Karınca toplamak istiyorsanız, gelişen bir koloni bulmalısınız. Karınca aramaya, evinizin yakınlarındaki toprak alanlardan başlayın. Eğer bu bölgelerde bulamazsanız daha aktif bir zamanda tekrar denemelisiniz ya da ağaçlık bölgelere bakmalısınız.
  • İlkbahar ve yaz ayları, karınca toplayabilmek için en ideal zamanlardır. Kış aylarında çok karınca bulamayabilirsiniz.
  • Karıncalar çeşitlerine bağlı olarak pek çok farklı ortamda yaşayabilirler.
  • Karınca aramak için en uygun yerler toprak yığınları, eski ahşapların içleri, taşların ya da bahçenizde kullanmadığınız masa, sandalye, araba lastiği benzeri büyük malzemelerin altıdır.

 

  1. Koloniye ulaşın ve işçi arıları toplayın. Küreğinizi kullanarak önceden bulmuş olduğunuz koloniye ulaşmak zorundasınız. İşiniz bittiğinde yuvanın etrafındakileri bulduğunuz gibi bırakmalısınız. Taşları ya da yerinen oynattığınız cisimleri aldığınız yere koymalısınız. Böylece organizmalar bu ortamı tekrar kullanabilecekler.
  • Bir toprak yığınındaki karınca kolonisini elde etmeye çalışıyorsanız yuvanın başlangıcından itibaren yaklaşık 15 cm kadar toprağı kazmalısınız.
  • Taş gibi bir maddenin altına saklanmış bir koloniyle ilgileniyorsanız somun ekmek büyüklüğünde bir obje seçin. Taşı kaldırdığınızda kaçmaya çalışan bir karınca olursa bu objeyle onları geri çevirebilirsiniz.
  • Karıncaları küreğinizle alın ve cam ya da plastik olan toplama kabınız koyun. Kapağın sıkıca kapalı olduğundan emin olun ki karıncalarınız tırmanıp kaçmasın.

 

  1. Isıran karıncalara dikkat edin. Bazı karıncaların ısırma özelliği vardır. Bu yüzden işçi karınca toplamak için yuvalarına yaklaştığınızda sizi ısırabilirler. Her karınca ısırmaz ve ısırma özelliği olan karıncanın arka karın bölgesinde bir iğne çıkıntısı vardır. Karıncalarınızı toplarken, ısırma özelliği açısından tehdit oluşturup oluşturmadıklarını anlayana kadar dikkatli olmalısınız.
  • Ateş karıncaları sizi ısırdığında alerjik reaksiyona sebep olabilmektedir. Doğada herhangi bir böcek türü ararken ve toplarken dikkatli olmalısınız.

2.Bölüm: Kraliçe Karınca Yakalama

  1. Yaz yağmurlarını bekleyin. Çoğu kraliçe karınca, çiftleşme dönemini tetikleyen yaz yağmuru ardından uçuşa geçer. Bu zaman onların en aktif ve koloniyi terk etmeye en yatkın oldukları dönemdir. Uçuş zamanı bir kraliçe karınca bulamasanız bile, yağmurdan birkaç gün sonra koloniden uzaklaşan ve uçmaya hazırlanan, yuvadan ziyade toprak yüzeyine yakın bir tane bulmanız muhtemeldir.
  • Bazı karınca türleri çiftleşme uçuşlarını ilkbaharın sonralarına doğru ya da kışın yağmurlardan sonra yapmaktadır. Bu yaşadığınız yere bağlıdır. Ancak yazın yapılan çiftleşme uçuşları, kraliçe karınca yakalamak için en kolay ve en iyi yoldur.
  • Kraliçe karıncanızı yakalamaya giderken, kazma işlemine ihtiyaç duyma ihtimaline karşın küreğinizi ve karıncanızı koyacağınız kabınızı yanınıza almayı unutmayın.

 

  1. Koloniyi, yuvayı, kazın. Daha önceden işçi karınca topladığınız için, kraliçe karıncanızı arayacağınız koloniyi bulma konusunda şanslısınız. Yağmur sonrası dönemlerde, yuvanın girişine yakın yerlerde olacaklardır.
  • Çoğu zaman, toprakta 30 cm’den fazla derinde bulunmazlar.
  • Kürek ile kazarken, herhangi bir karıncaya zarar vermemeye dikkat edin.

 

  1. Kraliçe karınca ve yumurtalarını alın. Kraliçeyi bulur bulmaz onu cam ya da plastik kabınıza alın. Eğer elinizde varsa, laboratuvarlarda kullanılan bir test tüpü de işinizi görecektir çünkü işçi arılardan oluşan tüm koloniyi değil sadece kraliçe karıncayı alacaksınız. Kraliçenizle birlikte yumurtaları da almayı unutmayın çünkü bunlar çiftliğe koyduğunuz zaman yumurtadan çıkacaklardır.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Catch-Ants-for-an-Ant-Farm

Ayşegül Karakaya.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir