Karınca Çiftliği Nasıl Yapılır

Daha önce hiç karınca tepesi gözlemleyip yüzeyin altında neler olduğunu merak ettiğiniz oldu mu? Kendi karınca çiftliğinizi yaratmak oldukça büyüleyici bir deneyim olabilir. Kendi çiftliğinizi bir karınca kolonisine tanıtarak karıncaların nasıl tüneller ve yollar inşa ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Hali hazırda elinizde olan basit materyalleri kullanarak nasıl bir karınca çiftliği inşa edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Malzemeleri ve Karıncaları Toplamak

  1. Kapakları olan iki zam kavanoz alın. Bu noktada bir büyük kavanoz ve içerisine sığan ikinci küçük kavanoza ihtiyacınız olacak. Karıncalar ve pislikler birbiri içine yerleştirilen iki kavanozun arasında yer alacak. İçerideki küçük kavanoz ortadaki alanı kaplayarak karıncaların tüneller inşa etmesine ve dışarı köşeye doğru yumurta bırakmasına yardımcı olacak. Bu adımı atlamak doğal olarak karıncaların kavanozun daha derinlerine ilerlemesine sebep olur.

Bu proje için farklı boyutlara konserve kutular kullanabilirsiniz. Kendi çiftliğinizi istediğiniz büyüklükte oluşturmak sizin elinizde.

Üzerinde boya, yazı veya numara olmayan kavanozları tercih edin. Düz, sade ve temiz camlar size karıncaların en güzel görüntüsünü sağlayacaktır.

Eğer düz bir karınca çiftliği istiyorsanız, civarınızdaki evcil hayvan mağazasına giderek küçük bir akvaryum satın alabilirsiniz. Aynı zamanda bir karınca çiftliğini internet üzerinden de satın alabilirsiniz.

  1. Toprak ve kum karışımı hazırlayın. Kazma ve tünel yapma işlemleri için karıncaların tabakayı gevşetmesi gerekir. Eğer karıncaları etrafınızdaki alanlardan veya kapı önünden toplamak istiyorsanız, doğal olarak yaşadıkları kir ve çamuru kullanmanız en doğrusu olacaktır. Yeteri kadar çamuru kazarak kavanozunuzdaki alanı doldurun. Bir kaşık veya parmaklarınız yardımıyla toprağı veya çamuru toz haline gelene kadar ufalayın. 2 ölçü çamuru 1 ölçü kum ile harmanlayın. Eğer çamurunuz doğal haliyle zaten kumluysa, daha az kum kullanabilirsiniz.

Eğer karıncalarınızı civardan toplamayı planlamıyorsanız ve bulduğunuz çerçöp uygun görünmüyorsa, kavanozunuza koyacağınız kumu ve toprağı bahçe ürünleri satan bir mağazadan temin edebilirsiniz.

Eğer bir karınca çiftliği kiti sipariş ettiyseniz, ürünle beraber ekleyeceğiniz toprak ve kum karışımı da gelecektir.

Elde ettiğiniz karışımın hafif nemli olması gerekir, sırılsıklam değil. Eğer karışım çok kuru olursa, karıncalar nihayetinde kuruyacaktır. Eğer karışım çok ıslak olursa, karıncalar boğulacaktır.

  1. Bir karınca yuvası bulun. Karıncaların birçok çeşidi bulunur fakat genelde yuvalarını toprağa yapmayı tercih ederler. Bahçenizde yapılan karınca yuvalarını arayın. Bir karınca yuvasını tepeye yakın bir delik ile volkan şeklindeki bir toprak yığınından ayırt edebilirsiniz.

Karıncaların izini sürerek de yuvaya ulaşabilirsiniz. Eğer bir grup karıncayı yürürken gördüyseniz, yuvalarına kadar takipte kalın.

Karınca yuvasını gözlemleyerek ateş karıncaları veya ısıran herhangi başka tipte karınca ile baş etmediğinizden emin olun. Kahverengi zemin karıncaları doğru bahis olacaktır. Eğer güvende olduğunuzdan emin olmak istiyorsanız, bir karınca çiftliği kiti ile beraber karınca siparişi de verebilirsiniz.

  1. Karıncaları toplayın. Bir karınca kolonisi belirledikten sonra, karınca çiftliğiniz için kullanacağınız kavanozların dışında tepesinde birkaç delik olan bir kavanoz alarak büyük bir kaşık yardımıyla kavanozun içerisine karınca toplayın. Başlangıç için 20-25 adet karınca yeterli olacaktır. İşte aklınızda tutmanız gereken birkaç şey:

Karınca çiftliğinize bir kraliçe eklemedikçe karıncalar muhtemelen üremeyip çoğalamayacaktır. Karınca kolonisindeki kraliçe yumurta üretirken, yuvanın yüzeyine yakın gördüğünüz işçi karıncalar ise kısırdır. Bu yüzden, eğer çiftliğinizdeki karıncaların yumurta bırakarak çoğalmalarını istiyorsanız, bir kraliçeye ihtiyacınız olacak. Bu durum biraz tuzaklı olabilir, hatta doğal karınca kolonisinin yok olmasına bile sebep olabilir.

Eğer üreme döngüsünü gözlemlemek istiyorsanız, kraliçe karınca ile birlikte gelen bir karınca çiftliği kiti sipariş etmek daha uygun olacaktır. Bu sayede, istediğinizi almak için karınca yuvasının derinlerine kadar kazmanız gerekmez.

Eğer kraliçesiz bir çiftlik kuracaksanız, karıncalarınız muhtemel 3-4 hafta içerisinde doğal yaşam döngüsünde ölecektir.

Çiftliği Bir Araya Getirmek

  1. Küçük kavanozun kapağını kapatın ve büyük kavanozun içerisine yerleştirin. Kavanozu büyük olanın tam ortasında tutmak için yerleştirmeden önce altına yapıştırıcı sürebilirsiniz. Kapağı düzgünce kapattığınızdan emin olun, karıncalarınızın kazara içine düşmesini istemezsiniz.
  2. Kavanozun boş kalan kısmını toprak ve kum karışımı ile doldurun. Kalan alanı bir huni veya kaşık yardımıyla iyice doldurun. Eklediğiniz toprağın sıkı olmaması gerekir, hafif ve gevşek olduğundan emin olun. Bu sayede karıncaların etrafta dolaşmaları kolaylaşacaktır. Kavanozun tepesinde bir iki parmak boşluk bırakmayı unutmayın.

Bu işlemin sonunda karıncaların evi olarak işlev görecek bir toprak tabakası yaratmış olacaksınız.

Kavanozun tepesinde bırakılan boş alan kapağı açmanız gerektiğinde karıncaların tırmanarak dışarı çıkmalarını engelleyecek.

  1. Karıncaları kavanoza yerleştirin ve kavanozun kapağını vidalayın. Karıncaları dikkatlice kavanozun içerisine dökün. Tüm karıncaların hazırladığınız toprak tabakasının içerisine girdiğinden emin olun. Kavanozun ağzını kapatın, bir bıçak yardımıyla üzerinde küçük delikler açın, karıncaların yeteri miktarda oksijen almalarını sağlayın.

Delikleri çok büyük açmadığınızdan emin olun. Aksi takdirde karıncalar kaçabilir ve başka bir yerde yuva yapabilir.

Kavanozu bezle kapatmayın. Aksi takdirde karıncalar bir çıkış yolu bulabilir.

Çiftliğin Düzenini Sağlamak

  1. Karıncalarınıza yeterli besini ve nemi sağlayın. Karıncalarını mutlu etmek için, birkaç günde bir birkaç damla bal, reçel veya meyve parçasıyla besleyebilirsiniz. Karıncalar şekeri çok sever. Yine de abartmayın, yoksa çiftliğinizde küflenme ile baş etmek zorunda kalırsınız. Karıncalar nem ihtiyacının çoğunu besinden karşılar, ancak eğer toprak ve kum karışımı size çok kuru gözüküyorsa, birkaç gün boyunca bir parça pamuğu ıslatarak kavanozun üstüne koyun.

Karıncalara et veya pişmiş yemek vermeyin. Bu durum diğer haşereleri karınca çiftliğinize çeker.

Kavanozun içerisine su dökmeyin. Toprak çok ıslanırsa karıncalar boğulabilir.

  1. Karıncaları gözlemlemediğiniz zamanlarda kavanozun kapağını kapalı tutun. Karıncalar tünellerini gece hava karanlıkken yapar. Alışık oldukları çevreyi sağlamak için, karıncaları izlemediğiniz zamanlarda kavanozun üzerini koyu renkli bir bezle kapatın. Eğer unutursanız, karıncalar strese girer ve daha az aktif olurlar. Aynı zamanda camdan uzaklaşırlar ve zamanlarının çoğunu kavanozun orta taraflarında geçirirler.
  2. Kavanozu sallamayın. Karıncalar hassas varlıklardır, bulundukları kavanozu sallamak veya sertçe elinize almak tünellerin çökmesine ve karıncaların ölmesine sebep olabilir. Karınca çiftliğinizi nazikçe taşıyın.
  3. Çiftliği ılık bir odada tutun. Karınca çiftliğinizi iyi sıcaklık alan bir odaya kurun. Direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmayın. Aksi takdirde cam kavanozun aşırı ısınması karıncaları olumsuz etkileyebilir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Build-an-Ant-Farm

Aslıcek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir