Kauçuk Zemin Kaplaması Nasıl Yapılır?

Esnek olan, darbeden kaynaklı hissi azaltmaya yönelik ve koruyucu özelliğe sahip olan kauçuk genelde çocukların bulunduğu ve oynadığı alanların kaplanmasında, okul bahçelerinde, atış poligonlarında, bisiklet yollarında ve tenis kortlarında zemin kaplamasında tercih edilen kauçuk, kuma oranla oldukça sağlıklı olmakla beraber aynı zamanda en çok tercih edilen malzemedir. Şiddetli yağmurlarda bile su birikintisi oluşturmayan kauçuk kuru ve kaymayan bir zemin oluşturduğundan olabildiğince geniş alanda uygulanır. Demonte halde ulaşan kauçuk zemin beraberinde kolay tamir edilebilme özelliğini de getirir, düşük ve yüksek sıcaklıklarda deforme olmaz.

Uygulama:

  1. Şekil, renk ve kalınlık gibi unsurlara karar verildikten sonra zemin hazırlığı ile işe başlanır.
  2. Zemin hem pürüzsüz hem de düz bir hale getirilir.
  3. Düz ve pürüzsüz bir zemin elde edildikten sonra zemine marley tarağı ile yapıştırıcı sürülür ve üzerine döşenmeye başlanır.
  4. 5 ila 7 metrelik sıralarla yapıştırıcı sürme ve yapıştırma işlemi uygulanır.
  5. Farklı tarz kauçuklar için farklı yapıştırma teknikleri kullanılabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kauçuk zemin malzemesi yüksek sıcaklık ve basınçta preslenmiş ve yüksek U.V özelliklerine sahip olmalıdır.
  • Kauçuk parke taşlarının üst kısmına derz oluşturacak şekilde pah çekilmelidir.
  • Kaplama malzemesinin kalınlığı 20/40 mm seçilerek drenajı ve zemine yapışma kuvvetini artırmak için alt kısmına 5 mm yüksekliğinde yuvarlak ve dikdörtgen kabartılar eklenir.
  • Özel poliüretan yapıştırıcılarla önceden şaplanmış zemine kauçuk kaplaması yapılır. Her m2 için 0,5 kg’dan az yapıştırıcı kullanılmamalıdır.
  • Oyun gruplarının borularının geldiği noktalar kesilerek birleştirilirken aradaki mesafenin 10 mm yi aşmadığından emin olunur.

kaucuk-zemin-kaplamasi-nasil-yapilir

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir