Kemoterapi Sonrası Ağız Yarası Nasıl İyileşir

Kemoterapi ağız sağlığı ile alakalı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Ağızda bulun yumuşak dokular örneğin dil, diş eti, damak, yanak çevresi gibi bölgelerde ağız yarası oluşma olasılığı maalesef ki çok yüksektir. Bütün kemoterapi hastaları bu gibi ağız yaraları ile uğraşmak zorunda kalmamaktadır. Siz bu ağız yaralarına maruz kalan kişiler arasında yer alıyorsanız aşağıda anlatılacak adımları takip ederek kısa bir süre içerisinde bu soruna çare bulabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Yöntem1: Ağız Sağlığına Dikkat Etme

1Yemek yedikten sonra ağzınızı su ile çalkalayın. Ağzınızda bulunan yemek parçalarından arınmak ve bakteri oluşumunu engellemek için bu yöntemin çok önemli olduğunu belirtmek gerekmektedir.

2Dişlerinizi nazik bir biçimde fırçalayın. Sert kıllara sahip olan diş fırçaları diş etlerinizin ve ağzınızda bulunan yaraların olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle genel olarak daha yumuşak kıllara sahip olan diş fırçalarını tercih etmeniz sizin açınızdan çok daha iyi olacaktır. Nazik bir şekilde günde iki ya da üç defa fırçalamanız sizin için bir hayli yararlı olacaktır. Fırçalama sayesinde ağzınızdaki bakteri oluşumunu da en aza indirmiş olursunuz.

  • İçerisinde beyazlaştırıcı partiküller bulunan diş macunlarını tercih etmemelisiniz. Bu macunlar yaralarınızı daha da tahriş edebilir.

3Tuz ve karbonat kullanarak hazırladığınız ağız çalkalama sularını (gargarayı) kullanın. Ağzınızı tuz, karbonat ve su yardımı ile oluşturduğunuz çalkalama suları ile temiz hale getirebilirsiniz. Fakat marketlerde satılan ağız gargaralarını kullanmamalısınız. Bu gargaralar alkol içermektedir. Alkol nedeni ile ağız yaralarınız daha da kötü bir duruma gelebilir.

  • İçerisinde gliserin ve alkol barındıran diş pastaları gibi diğer ürünlerin kullanımından da kaçınmanız gerekmektedir.

4Protez dişlerinizi temiz tutun. Takma diş kullanma gibi bir zorunluluğunuz varsa bu dişleri her yemekten sonra temizlemeye özen göstermelisiniz. Bu şekilde ağzınızda bakteri oluşumunu da en aza indirmiş olursunuz. Size rahatsızlık veriyorlarsa ağız yaralarınız iyileşinceye kadar takma dişlerini kullanmaktan vazgeçebilirsiniz.

Yöntem2: Evde Uygulayabileceğiniz Yöntemler ile Acınızı Azaltma

1Yumuşak yiyecekler tüketin. İçerisindeki asit miktarı yüksek olan yiyecekleri kesinlikle tercih etmemeniz gerekmektedir. Örneğin limon, portakal ve üzüm bu kategori altında değerlendirilebilmektedir. Bu besinler içerdikleri sitrik asit nedeni ile ağzınızın yumuşak dokularına zarar verebilmektedir. Buna ek olarak baharatlı ve cips gibi keskin uçlu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Patates cipsi veya kırmızı biberli yiyecekler ağzınızın gereksiz bir biçimde acımasına neden olabilmektedir.

2Yediğiniz yiyeceklerin ısısına dikkat etmelisiniz. Çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler ağız dokunuza zarar vererek ağız sağlığınızın çok daha kötü olmasına sebebiyet verebilmektedir.

3Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinin. Kemoterapi sizin çok kötü hissetmenize neden olabilmektedir. Bu hissi azaltmak ve daha zinde hissedebilmek için yüksek kalorili ve proteince zengin olan yiyecekleri tüketmeniz sizin için çok daha yararlı olacaktır. Seçtiğiniz yiyeceklerin dokusunun yumuşak olmasına özen göstermeyi ve ağız sağlığınızı korumayı da ihmal etmemelisiniz.

  • Yumurta, süt ve puding gibi besinler sizin için ideal olacaktır. Sert yapıya sahip besinleri blenderdan geçirerek daha yumuşak bir hale getirebilirsiniz.

4Bol bol sıvı tüketin. Ağız sağlığınıza zarar vermeyecek sıvıları tüketmek bu süreçte çok büyük bir önem arz emektedir. Özellikle su tüketimini asla ihmal etmemelisiniz.

5Kafein ve alkolden uzak durmalısınız. Kafein ve alkol ağız yaralarınızı daha da tahriş edebilir ve durumu kötüleştirebilir.

  • Sadece yiyecek ve içecekler konusunda değil ilaçlar konusunda da dikkatli olmalısınız. Birçok ilaç içerisinde bariz bir alkol miktarı barındırmaktadır.

6Sigarayı bırakın. Sigara içmek hayati tehlikeleri barındırmanın yanı sıra kişilerin ağız sağlığını da olumsuz bir yönde etkilemektedir. Kemoterapi gören bir kişi için sigara tüketmek bir hayli zararlıdır ve ağız sağlığı için olumsuz sonuçları içerisinde barındırabilmektedir.

7Buzlu şeker ya da dondurma tüketmeyi deneyin. Çok aşırı bir soğukluk içermemek kaydı ile dondurma tüketmek sizin için faydalı olabilecek bir yapıya sahiptir. Hatta ağız yaralarınızın ağrılarını bir dereceye kadar azaltma özelliğini de içerisinde barındırabilmektedir.

8E vitamini tüketin. E vitamini içerisinde antioksidanlar barındırmaktadır bu sayede yaralarınızın çok daha çabuk iyileşmesini sağlayabilir. E vitaminlerini sıvı bir biçimde satın alıp direkt olarak ağız yaralarınızın üzerine pamuk yardımı ile uygulayabilirsiniz.

9Ev yapımı ağız yıkama yöntemini uygulayın. Lidokain (Lidocaine) ve Asiklovir(Acyclovir) içeren bir ağız gargarası oluşturarak uygulamaya başlayın. Her 2-3 saatte bir 2 çay kaşığı bu karışımla gargara yapmanız yeterlidir. Bu karışım hem ağrılarınızı ortadan kaldıracak hem de yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.

10Reçetesiz satılan ilaçları satın alma yolunu tercih edin. Eczanelerde ağız yaranıza iyi gelebilecek birçok farklı ilaç seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan ikisi Benzocaine ve Orajel olarak adlandırılmaktadır. İçerisinde Lidocaine bulundurdukları için ağzınızdaki yaraların en azından belirli bir süre ağrımasının önüne geçebilmektedir. Ağız yaralarınızın sizi çok rahatsız eden bir hale geldiyse bu ilaçları içerisinde bulunan talimatlara göre kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Kaynak:

  • http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/mouth-throat/oral-complications-pdq#section/all
  • http://www.cancercare.org/publications/133-managing_oral_mucositis#introduction
  • http://www.wikihow.com/Heal-Mouth-Sores-Caused-by-Chemotherapy
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir