Kene Nasıl Çıkarılır

Herkesin kendine göre bir kene çıkarma yöntemi vardır fakat sanılanın aksine yakmaya çalışmak, vazelinle boğma çabası ya da ojeyle zehirlemek kenenin daha çok batmasına neden olur. Oysa ki daha kolay bir yöntem olan derinizden çekip çıkarmak en doğru ve en kolay yöntemdir. Doğru uygulandığında ve adımlar düzgünce yerine getirildiğinde bir problem oluşmadan keneyi çıkartabilirsiniz.

Yöntem1: Cımbız Kullanarak Çıkartma

1Kenenin başını bulun. Eğer yakından bakarsanız kenenin derinize takılmış ağzını görebilirsiniz.

2Bir cımbızla keneyi derinize olabildiğince yakın bir yerinden tutun. Keneyi başından tuttuğunuza emin olun kenenin olabildiğinde ağzından tutmaya çalışın. Kesinlikle vücudundan tutmayın. Bu kenedeki salya ya da kanın derinize dökülmesine neden olur ve hastalık kapma riskiniz artar. Kör ve kaygan bir cımbız kullanmayın. Keneyi oldukça sıkı tuttuğunuzdan emin olun. Bu işlemi elinizle yapmayın. Eğer parmaklarınızla yapmaya çalışırsanız keneyi oldukça yakından ve sıkı tutamazsınız.

3Sabit bir şekilde dışarıya doğru çekin. Kenenin ağzı derinizden kolayca ayrılacaktır. Çekerken cımbızı döndürmemeye, titretmemeye ya da cımbızın yönünü bozmamaya özen gösterin yoksa kenenin ağız kısmındaki parçalar kopup derinizde kalabilir. Böyle bir durumda bu parçaları da cımbızla çekmeye çalışın. Eğer parçalar derinize saplanmışsa bir şey yapmadan arada bir kontrol ederek derinizin iyileşmesini bekleyebilirsiniz.

4Sıcak su ve sabunla kenenin saplandığı yeri yıkayın. Alkol sürmeyi de denebilirsiniz. Böylece yaralı deriyi iyice temizlemiş olacak hastalık kapma ihtimalinizi düşüreceksiniz. Ayrıca ellerinizi iyice yıkamayı unutmayın.

5Keneyi çıkartırken bir problem oluştuysa doktora danışın. Bazı keneler çok küçüktür ve çıkartması zor olabilir. Böyle bir durumda keneyi çıkartmaya çalışmadan da doktora gitmenizde fayda var.

Yöntem2: Diş İpi Kullanarak Çıkartma

(Cımbızın yoksa bu metodu deneyebilirsiniz.)

1Bir parça diş ipi kesin. Diş ipinizin ince ve mumlanmamış olması daha iyi olacaktır.

2İpi kenenin başına dolayın. Dolanma kısmının başına olabildiğince yakın olmasına özen gösterin

3Doladıktan sonra ipi sıkılaştırın. Düğüm atmak için iki elinizi birden kullanın.

4İpi iki ucundan da tutarak düzgün ve yavaş hareketle çekin. Böylece kenenin ağzı derinizden çıkacaktır.

5Sıcak su ve sabunla hem yarayı hem de ellerinizi temizleyin.

Yöntem3: Kredi Kartı Kullanarak Çıkartma

1Ön taraftan kenenin ağzına yakın doğru kredi kartını yatay bir şekilde getirin.

2Bir parmağınızla kenenin sırtına doğru bastırarak sabitleyin.

3Kredi kartınızla keneyi başından itin. Birkaç denemeden sonra kene çıkacaktır.

Yöntem4: Çıkardıktan Sonra

1Keneyi düzgünce yok edin. Kene çıkardıktan sonra büyük bir ihtimalle hala canlı olacaktır. Üzerine alkol dökerek ya da tuvalete atıp sifonu çekerek kenenin tekrar tehlikeli hale gelmesini önleyin.

2Hastalık durumunda test yaptırmak için keneyi saklayın. Çoğu kene lyme hastalığı taşır, her ihtimale karşı keneyi saklamanız test yaptırmanız için iyi olacaktır. Keneyi plastik bir poşete koyun ve buzlukta saklayın. Kene testi yapan bir laboratuara götürün.

3Kenenin saplandığı yeri gözlemleyin. Keneyi çıkarttıktan sonra birkaç hafta boyunca gözlemlemeye devam edin. Eğer bölgede bir değişiklik varsa doktorunuza kenenin sizi ne zaman soktuğunu, ne zaman ve nasıl çıkarttığınızı ve hangi belirtileri gösterdiğinizi söylemeniz gerekir. Eğer aşağıdakileri belirtileri gösteriyorsanız acilen doktora görünün:

  • Ateş ya da titreme. Bu kene kökenli hastalıkların en temel belirtisidir.
  • Kas ve baş ağrısı
  • İsilik

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir