Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan kişinin, çeşitli sebeplerden dolayı çalışmış olduğu işten ayrılmasıyla birlikte 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında İş yeri sahibinin, işçiye ödemekle yükümlü olduğu bir tazminattır. İşçi olarak herhangi bir iş yerinde çalışan kişi kendi istek ve arzusuyla iş yerinden ayrılırsa bu durumda kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı sözleşmenin feshedilmesi yahut işçinin vefat etmesi durumunda ödenen bir tazminattır. Kıdem tazminatı hesaplama işlemi Datassist ya da Vergi Portalı resmi web siteleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Şimdi detaylıca kıdem tazminatı hesaplama işleminin nasıl yapılacağını incelersek:

 

Yöntem1: Datassist Üzerinden Kıdem Tazminatı Hesaplama

1Datassist resmi web sitesine girin. Bu siteye erişmek için cep telefonunuzdaki, tablet cihazınızdaki ya da bilgisayarınızdaki tarayıcıya datassist.com.tr yazmanız yeterlidir.

 

2Kıdem Tazminatı sayfasına geçiş yapın. Bu sayfaya ulaşabilmek için Datassist resmi web sitesinin alt kısmında bulunan Hesaplamalar sekmesinin içerisindeki “Kıdem İhbar Tazminatı” kısmına tıklayın. Bu kısma tıkladığınızda yeni bir sekmede Kıdem Tazminatı hesaplaması yapabileceğini bir sayfa açılacaktır.

  • Kıdem Tazminatı sayfasına kısa yoldan ulaşmak için sayfanın alt kısmındaki kısa yol bağlantısını da kullanabilirsiniz.

 

kidem-tazminati-hesaplama-adim33Kıdem tazminatı için girmeniz gereken bilgileri eksiksiz olarak ilgili forma girin. Bu kısma sırasıyla İşe giriş tarihi, İşten ayrılış tarihi, Aylık brüt maaş, Senede aldığınız ikramiye adedi, Her bir ikramiyenizin tutarı, Aylık brüt yol ücretiniz, Aylık Brüt Yemek Ücretiniz, Diğer Yıllık Brüt Ödentilerinizin Toplamı, Kümüle Gelir Vergisi Matrahınız bilgilerini girin ve Hesapla butonuna tıklayın.

 

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

İpuçları:

  • Kıdem tazminatı alabilmek yani Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için aynı iş yerinde ya da aynı işyerine bağlı olan iş yerlerinde minimum 1 sene çalışmanız gerekmektedir.
  • Kıdem tazminatı almanın şartları 1475 sayılı Yasadaki 14. maddeyle belirlenmiştir. Bu madde kapsamında:
    • İşçi kendi isteğiyle işten ayrılmamalı ya da intihar ederek ölmemeli,
    • İşveren işçiyi ahlak ve iyi niyet kuralları kapsamında işten çıkarmamış olmalı,
    • İşçini askerlik görevinden dolayı işten işten ayrılmak durumunda kalması,

 

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir