Kısa Süreli Hafıza Kaybı Nasıl Düzelir

Kısa süreli hafıza yaşlanma ile beraber zarar görebileceği gibi kazalar, ameliyatlar, stres ve bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Kararlılıkla ve sabır ile bu yola baş koyarsanız emin olun ki hafızanızı yeniden eski formuna getirebilirsiniz. Bu yazı içerisinde kısa süreli hafızanızı düzene koyacak yöntemler bulabilirsiniz.

Hafıza Kaybı için Kolay Tedavi Yöntemleri

1Zihninizi keskinleştirin. Beyninizi de aynı kaslarınız gibi değerlendirebilirsiniz. Ne kadar fazla egzersiz yaparsanız beyninizin performansı da o derece iyiye gidecektir. Yeni bir bilgi edindiğiniz zaman beyniniz bu bilgiyi saklamak için bir bölge oluşturur. Bu bölge sayesinde hem yeni bilgiye yer açılmış olur hem de mevcut olan eski bilgiler ile de bağlantı kurulmuş olur.

  • Senelerdir istediğiniz yeni bir hobi hedefiniz varsa bunu öğrenmek için çaba sarf edin ya da yeni bir müzik enstrümanını öğrenmek için bir akşam kursuna katılın. Bu işlemler sayesinde hafızanız kendini tazeleyecek ve kısa süreli belleğinizde bilgilerin çok daha uzun süre kalmasını sağlamış olacaktır.
  • Bilmediğiniz bir konu hakkında okuma yapmak, sudoku veya bulmaca çözmek de beyni direkt olarak canlandıran ve daha fazla çalışması için de tetikleyen kavramlar arasında bulunmaktadır. Bu seçenekleri değerlendirmek size işin en başında zor ve oyalayıcı gelebilir ama durumun öyle olmadığını siz de kısa bir süre içerisinde anlayacak ve verimli bir hafıza ile baş başa kalacaksınız.

2Diğer insanlar ile iletişime geçin. Bulmaca çözmek ve yeni bilgiler öğrenmek gibi yeni insanlar ile ilişki kurmak da beyni harekete geçiren başlıklar altında bulunmaktadır. İlişkiler her daim tahmin edilemez ve zorlayıcı bir yapıya sahip oldukları için beynin harekete geçmesini sağlamaktadırlar. Bu nedenle eğer hafızanızı çok daha iyi bir hale getirmek istiyorsanız enerjinizi yüksek tutmayı ihmal etmeyin ve arkadaşlık ilişkilerinizde sürekli bağlantı halinde kalın.

  • Harvard Üniversitesi kapsamında yapılan bilimsel araştırmaya göre sosyal ilişkileri kuvvetli olan yaşlı bireylerin hafızaları evde oturan ve az kişi ile görüşen yaşlı bireylere göre çok daha kuvvetlidir. Sosyal yaşlılarda hafıza kapasitesi düşüşü çok daha kısıtlı olmaktadır. Sosyal kişiler sadece hafızalarını korumak ile kalmıyor aynı zamanda ölümden de uzak durmuş oluyorlar. Bu nedenle biran önce yeni insanlar ile tanışın!

3Hatırlatıcı ipuçları kullanın. Bu yöntem sadece hafızasını geliştirmek isteyen kişiler için değil diğer kişiler için de uygun ve eğlencelidir. Bu yöntem kapsamında bir kelimeyi bir obje ile eşleştirmeniz gerekmektedir. Ezberleme problemi yaşayan kişiler için de hafızası zayıf olan kişiler için de bilgilerin beyne yapışmasını sağlayacak harika bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

  • Bir kelime söylendiği zaman aklınıza gelen ilk düşünce ile eşleştirme yapmalısınız. Bu eşleştirmeden sonra kelimeyi unutmanız sizin için bir hayli zor olacaktır.
  • Yeni tanıştığınız bir kadının adını hatırlamakta zorluk çekiyorsanız onun adını bir şarkının parçası yapabilir ve bu biçimde aklınızda tutmaya çalışabilirsiniz.
  • Hatırlama konusunda daha az zorlanmak istiyorsanız ipucu oluştururken işin içerisine biraz da espri katmanız sizin için harika olacaktır.

4Daha sık ve kolay gülümseyin. Gülmek kişilerin beyninin büyük bir bölümünün aktif hale gelmesini sağlamaktadır. Özellikle bir kişinin şakasını dinleyip anlamaya çalışırken beyin bir hayli aktif olmaktadır.

  • Psikolog Daniel Goleman yazdığı Duygusal Zeka kitabının çerisinde daha sık gülen kişilerin daha geniş çaplı ve özgür bir düşünme sistemine sahip olduklarını belirtmektedir.
  • Bildiğiniz fıkraları arkadaşlarınıza anlatarak çok hoş bir sosyalleşme ortamı yaratmanın yanı sıra kişilerin hafızalarının tazelenmesini de sağlamış olursunuz. Sadece anlatmak ile kalmayın ve hoş esprileri dinleyip gülün. Bu durum sosyal bağlarınızı da daha sıkı bir hale getirecektir.

5Gruplara ayırma yolu ile öğrenmeye çalışın. Kısa bir süre çerisinde bir bilgi yığınının ezberlemeniz gerekiyorsa ve zorlanıyorsanız bilgileri bölümlere ayırmayı düşünmelisiniz. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi telefon numaralarının ezberlenmesi sırasında gruplara ayrılmasıdır. Daha küçük gruplara ayrılan numaraları hafızada tutmak çok daha kolay olmaktadır. Yakınlarınızın doğum günleri, alışveriş listeleri veya isimleri akılda tutma konusunda da aynı yöntemi uygulamaya dahil edebilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir